Śliwka w kuchni. Przepisy ze śliwką w roli głównej

Istnieje około 6 tysięcy gatunków śliwek. To jednak owoc niezbyt u nas doceniany, a szkoda, bo zawiera sporo witamin i minerałów. Podajemy przepisy na ciasto – i nie tylko – ze śliwką.
  • Kompot śliwkowy

    Kompot śliwkowy najlepiej smakuje schłodzony.

    Lidl

Śliwka zawiera znaczne pokłady witamin A, C, E, K oraz z grupy B. W składzie ma też fosfor, magnez, potas, wapń oraz żelazo. 100 gramów świeżych śliwek to około 45 kalorii, ale już suszone – 5 razy tyle. Owoce te działają antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Regulują trawienie i korzystnie wypływają na układ nerwowy. Nawet humor poprawiają. Oto nasze przepisy ze śliwkami w roli głównej.

 Warto poznaćNaturalne środki przeciwbólowe 

Kruche ciasto ze śliwkami

  • 0,5 kg śliwek
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na kruszonkę: pół kostki masła, 1 szklanka mąki, 0,5 szklanki cukru.

Mikserem wyrobić ciasto: utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać jajka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Miksować, aż składniki będą jednolitą całością. Teraz przygotować kruszonkę: roztopić masło i gdy ostygnie, zmieszać je z mąką i cukrem. Wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie umyć i pokroić na ćwiartki śliwki, wyjmując z nich pestki. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę, a na ciasto – kruszonkę. Na kruszonce rozłożyć równomiernie śliwki. Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Muffinki ze śliwkami

  • 8 śliwek (na 8 muffinek)
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0,5 kubka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju lub oliwki

Na kruszonkę: 3 łyżki mąki, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki masła.

Najpierw wyrobić ciasto: połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jajko. W drugim naczyniu zmieszać jogurt z olejem (lub oliwką). Mokre ciasto przelać do suchego. Wypestkowane, pokrojone na ćwiartki śliwki włożyć w ciasto. Teraz kruszonka: mąkę zmieszać z cukrem i dodać do roztopionego, ale nie gorącego masła. Wstawić ją na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć do foremek na muffinki i posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 Przeczytaj też: Sezon na mirabelki 

Powidła śliwkowe

  • 2 kg śliwek
  • 1 pomarańcza
  • ewentualnie 0,5 szklanki cukru

Do rondla wycisnąć sok z pomarańczy. Wypestkowane śliwki włożyć do pomarańczowego soku. Gotować, aż masa będzie jednolita. Po zagotowaniu powidła jeszcze smażyć przez około godzinę, aż powstanie prawie stała konsystencja. Jeśli ktoś chce, aby powidła były słodkie, dodać cukier, dokładnie mieszając. Gorące powidła przełożyć do słoiczków i zakręcić. Słoiki wstawić do garnka z wodą i zagotować. Po wyjęciu postawić do góry dnem na kilka godzin.

Dżem śliwkowy

  • 1 kg śliwek
  • 4 łyżki cukru

Wypestkowane śliwki pokroić na ćwiartki i przesypać do garnka. Gotować przez około godzinę, regularnie mieszając. Stopniowo dodawać cukier. Gdy masa wystygnie, zostawić pod przykryciem (lepiej przykryć gazą niż pokrywką) i po kilku godzinach albo następnego dnia znowu gotować przez godzinę. Gorący dżem przełożyć do słoików i zawekować.

Koktajl śliwkowo-czekoladowy

  • 0,5 kg śliwek
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki mleka
  • 0,5 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • listki mięty do dekoracji

 Zobacz wideoChrzan ma właściwości lecznicze i zapobiega nowotworom 

Obrać i wypestkować śliwki. Zmiksować je razem z wodą i cukrem. W ten sposób powstanie koktajl. Mleko przelać do garnka i włożyć czekoladę. Podgrzać, aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem. Płynną czekoladę przelać do żaroodpornych długich kieliszków lub szklanek. Na to nalać koktajl. Ozdobić listkami mięty. Serwować po schłodzeniu w lodówce. 

Kompot ze śliwek

  • 1 kg śliwek
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki cukru

Wypestkowane śliwki ze skórką pokroić na ćwiartki. Wlać do gotującej się wody i dodać cukru. Gotować przez około pół godziny. Najlepiej podawać schłodzony.

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy

Polecamy