Sezon na grilla: schab zamiast kiełbasy (PRZEPIS)

Początek maja to też otwarcie sezonu grillowego. Kto chce spróbować czegoś bardziej oryginalnego na ruszcie, niż kiełbasa, niech przyrządzi schab grillowany. Podajemy przepis.
  • Schab z grilla

    Przygotowanie grillowanego schabu zajmie około godzinę.

    czhanny (Pixabay.com)

Nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zrobić schab z grilla. Liczą się dobre chęci, no i odpowiednia pogoda na grillowanie. Godzina powinna wystarczyć na przygotowanie aromatycznego schabu. Publikujemy przepis dla 4 osób.

Składniki:

  • 1 kg świeżego schabu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka majonezu,
  • przyprawy: łyżka czerwonej papryki w proszku, łyżka ziół (najlepiej prowansalskich), łyżeczka suszonego rozmarynu, łyżeczka kolorowego pieprzu (duże kulki), 2 łyżeczki soli, kminek, koperek i majeranek do posypania.

Poczytaj też: Grillujesz? Nie tyj! Porady dietetyka 

Schab umyj, osusz i pokrój w równe plastry, jak do kotletów. Delikatnie rozbij mięso wałkiem. Przygotuj marynatę: przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj z olejem, musztardą i majonezem. Posmaruj mięso marynatą, obtocz w niej każdy kawałek z każdej strony. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki, żeby marynata wsiąkła w schab. Wyjmij mięso i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 5 minut z każdej strony na równym ogniu. Podawaj z surówką, sałatką albo pieczonymi ziemniakami w mundurkach.

Polecamy również przepis na grillowany schab w marynacie piwnej

Autor vloga „Kocham Gotować" prezentuje przyrządzenie słodko-ostrej marynaty do grillowanego schabu. Piotr Ogiński zaproponował oryginalne danie prosto z grilla marynowane m.in. w piwie, miodzie i przyprawach. 


Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy