Rośliny strączkowe to żywieniowy trend na 2016 rok (WIDEO)

Rośliny strączkowe spożywane regularnie niwelują występowanie wielu chorób cywilizacyjnych. Zobacz, dlaczego warto jeść rośliny strączkowe.
  • Czerwona i zielona soczewica

    Soczewica jest rośliną strączkową, która w Polsce kojarzona jest głównie jako składnik dań wegetariańskich i wegańskich. Szkoda, że tak właśnie jest, ponieważ soczewica to skarbnica witamin i składników mineralnych. Ponadto jest ona niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.

    123RF

Rośliny strączkowe to nie tylko znane wszystkim fasolę i groch. Zaliczamy do nich również bób, ciecierzycę, soczewicę i soję. Najdłuższy czas gotowania ma soja – od 2 do 2,5 godziny.

Zdaniem żywieniowców, kucharzy i dietetyków w 2016 roku w naszych kuchniach powinny królować rośliny strączkowe. Dlaczego świat oszalał na punkcie zdrowej żywności? Doktor Gałązka-Czarnecka opowiada o pozytywnych skutkach, które niesie za sobą spożywanie roślin strączkowych.


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Ważne informacje: O błonniku i jego obecności w naszej diecie (WIDEO) 

Rośliny strączkowe zawsze powinniśmy wcześniej namoczyć i to najlepiej przez noc. Pamiętajmy jednak, by wodę, w której moczyliśmy strączkowe, wylać, a nie używać jej do gotowania. 

Dowiedz się, dlaczego należy moczyć rośliny strączkowe w wodzie?


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Polecamy zapomniane warzywa: Topinambur, wężymord, pasternak i jarmuż  

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy

Polecamy