Rodzaje szampanów, jak podawać i pić szampana

Szampan to nietuzinkowy trunek, nietuzinkowo trzeba się też z nim obchodzić. Tłumaczymy, w jaki sposób to robić nie tylko w Sylwestra i Nowy Rok.
  • Szampan

    Szampana powinno podawać się w wąskich, wysokich kieliszkach na nóżce.

    Annca (Pixabay.com)

– Świętowanie nadejścia Nowego Roku najlepiej jest uczcić szampanem – mówi Jarosław Erdmann z abc-gastro.pl. – Szampan to wino pochodzące z Szampanii, czyli regionu Francji. Wino to produkowane jest z określonego rodzaju białych winogron. W tym szczególnego rodzaju winie możemy obserwować bąbelki serwowane w wysokich, strzelistych kieliszkach, które dodatkowo podkreślają smak tego trunku.

Kieliszki powinny być o pojemności 150–180 mililitrów i mieć wąską, długą nóżkę. Największą część szampanów stanowią wina wytrawne. Wina takie podajemy schłodzone w temperaturze 6–9 stopni Celsjusza.

Tak powstaje szampan

Wino zostaje poddane fermentacji, czyli do soku winogronowego dodaje się drożdży i najczęściej też cukru. Składniki oddziałują ze sobą, czego skutkiem jest dwutlenek węgla oraz etanol. Potem następuje druga fermentacja, już w zamkniętej, zakorkowanej butelce. To w niej zostają uwięzione bąbelki.
Znawcy trunków potrafią poznać wysiłek włożony w produkcję szampana. Im bąbelki w nim są drobniejsze, tym większa praca została włożona w produkcję tego rodzaju wina. Jeżeli bąbelki tworzą się także w kieliszku i przez cały czas unoszą się do brzegu kieliszka, to znak, że szampan jest wysokiej jakości.

 Zobacz poradnik: Przechowywanie wina w domu 

Szampany generalnie dzielą się na bardzo wytrawne, wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie.

Otwieranie szampana

Podczas otwierania szampana trzeba zachować szczególną ostrożność z tymi bąbelkami. Szampan nie może być wcześniej wstrząśnięty. – To dlatego, że ciśnienie, jakie panuje w butelce, wynosi około 6 atmosfer i z potężną siłą wypycha korek – wyjaśnia nasz ekspert. – Dodatkową atrakcję stanowi szablowanie, czyli otwieranie wina za pomocą szabli, to znaczy: ścinanie korka.

Najpierw trzeba ściągnąć folię albo metal z korka, ciągnąc za tzw. języczek. Potem należy poluzować plecionkę, przytrzymując jedną ręką korek, aby nie wystrzelił. Drugą ręką należy chwycić butelkę, żeby wykręcić korek. Ten korek powinno się wykręcać w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. Dopiero wtedy szampan może delikatnie wystrzelić. Jest kilka szkół trzymania butelki szampana podczas otwierania. Jedna z nich mówi, że butelka powinna być przechylona pod kątem około 45 stopni, żeby powietrze znajdowało się w szyjce butelki. Wówczas nadmiar gazy uleci delikatnie w tej właśnie przestrzeni ponad szampanem.

Wino musujące zamiast tradycyjnego szampana

Erdmann kontynuuje: – Oprócz szampana na rynku dostępne są również hiszpańskie cavy, włoskie prosecco (obecnie bardzo modne) i spumante, niemieckie sekty. Są to doskonałe wina musujące. Nie polecam natomiast win gazowanych typu igristoje. To przeważnie sztucznie nagazowane wina słabej jakości.

Szampany jako drinki też mogą przypaść do gustu. – Wina musujące, w tym szampany, również można serwować w postaci drinków – podkreśla Jarosław Erdmann. – Przykładowo: Kir Royal to wino i cassis, czyli likier porzeczkowy. Inny przykład to Mimoza, a więc wino plus sok pomarańczowy. Kolejnym jest Bellini, czyli wino oraz mus brzoskwiniowy.

Jak podawać szampana

Szampan powinno nalewać się po ściankach kieliszka tuż przed podaniem. Kieliszki powinny być napełnione do mniej więcej 2/3 ich wysokości. Dzięki wysokim i wąskim kieliszkom bąbelki tak szybko nie znikną. Im jednak szybciej wypijemy zawartość kieliszka, tym bardziej intensywny będzie jej smak i zapach. Najlepiej jednak wypić szampana w ciągu maksymalnie 2 dni po otwarciu, przechowując go w zimnym, ciemnym miejscu. Eksperci odradzają natomiast zamrażarkę, ponieważ w niej szampan straci swoje walory, a nawet zamieni się w lód. Bardziej odpowiednim miejscem jest najniższa półka w lodówce. Po otwarciu schłodzonego szampana nie powinno się go zostawiać na stole, chyba, że w specjalnym naczyniu (np. kociołku lub wiaderku) wypełnionym kostkami lodu.

Ciekawostki o szampanie

Trunki produkowane poza francuską Szampanią oficjalnie nie mogą nosić nazwy „szampan", chociaż potocznie właśnie tak nazywa się te alkohole. W 1911 roku nazwa szampan została zastrzeżona. Butelki od szampana są standardowo wykonane z grubszego szkła niż pozostałe butelki do alkoholi. To dlatego, żeby wytrzymały wysokie ciśnienie. Szampańska „etykieta" nakazuje, aby podczas nalewania szampana butelkę trzymać jedynie od spodu, a nie w połowie butelki. 

Autor: Sławomir Bobbe
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

Najważniejsze, żeby był wytrawny. Słodki, czy półsłodki szampan to jakaś pomyłka dla mnie.
jolka, 04.04.2018, 22:02
Ja nie mam nic przeciwko szampanom i prosseco na słodko. Nikt nie mówi, że trzeba pić każde paskudne, słodkie wino musujące. Jest taki jeden bar http://bubbles.com.pl - według mnie najlepszy bar w Warszawie. Barmani z Bubbles opracowali wiele fajnych drinków na bazie bąbelków. Myślę, że warto spróbować innego podejścia do szampana.
Larsen, 10.04.2018, 12:17
Ja uważam, że trzeba zmienić podejście do szampana. To napój szczęścia :) Bąbelki momentalnie rozweselają, a dobrej jakości szampan w odpowiedniej ilości jest dobry dla zdrowia. Też mogę polecić Dom Szampana. Sama regularnie tam kupuję :)
Alicja Her, 10.05.2018, 10:25