Rodzaje oleju jadalnego – na co wpływają. Właściwości oleju

Rzepakowy, słonecznikowy, lniany – nie tylko takie są rodzaje oleju spożywczego. Piszemy o jego gatunkach i właściwościach. Warto mieć olej w głowie i korzystać z dobrodziejstw oleju.
  • Olej spożywczy

    Olej nie tylko ma szerokie zastosowanie w kuchni. Działa także leczniczo.

    Abdecoral (Pixabay.com)

Oleje roślinne wykorzystywane są przede wszystkim jako tłuszcze jadalne. Nie tylko sprawdzają się w kuchni, ale także posiadają właściwości lecznicze. Przedstawiamy główne rodzaje olejów spożywczych. Należą do nich olej rzepakowy, słonecznikowy, palmowy, lniany, sojowy oraz sezamowy.

 Dowiedz się: Jaki tłuszcz wybrać do smarowania pieczywa, a jaki do smażenia? 

Olej rzepakowy

Mówi się, że to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. I coś w tym jest. Mnóstwo w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dzięki którym lepiej funkcjonuje nasz układ krwionośny i pracuje serce, reguluje on też ciśnienie krwi. Poza tym obniża w organizmie zawartość tzw. złego cholesterolu. Olej rzepakowy sprawdzi się zarówno do smażenia, jak i do stosowania na zimno (surowo), choćby jako dodatek do surówek.

Olej słonecznikowy

On także jest cennym źródłem NNKT. Stanowi również bogactwo witaminy E, ta natomiast nazywana jest witaminą młodości oraz płodności. Osoby, u których stwierdzono miażdżycę, powinny sięgać po olej słonecznikowy. Olej ten pomaga także w obniżeniu cholesterolu. Olej słonecznikowy używany jest jako uniwersalny, jednak nie powinno się sięgać po niego do smażenia. To dlatego, że w bardzo wysokiej temperaturze rozpadowi ulegają zawarte w nim substancje, także te rakotwórcze.

Olej palmowy

Drzewo olejowca gwinejskiego – to właśnie z niego powstaje olej palmowy. W składzie tego oleju znajdują się niemal po połowie nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Podczas smażenia czy pieczenia olej ten traci sporo składników odżywczych, dlatego powinno się go używać jedynie na zimno. Składniki w nim zawarte regulują krążenie krwi i pracę serca. Wzmacniają odporność organizmu. Działają również, niczym okulary przeciwsłoneczne, chroniąc skórę przed szkodliwym wpływem słońca.

 Zobacz wideo: Jak zdrowo smażyć jedzenie 

Olej lniany

Ten raczej nie nadaje się do smażenia. Warto go dodawać do potraw na zimno. Olej lniany jest również cennym źródłem NNKT. Łagodzi ból brzucha (w tym bóle menstruacyjne). Usprawnia krążenie krwi, obniża cholesterol. Polecany jest osobom chorym na miażdżycę, cukrzycę oraz mającym problem z nadczynnością tarczycy. Przyspiesza przemianę materii. Badacze udowodnili nawet, że olej z siemienia lnianego wpływa na poprawę płodności.

Olej sojowy

Niezbyt popularny w naszej kuchni, a szkoda. Pomaga bowiem usprawnić krążenie krwi. Obniża poziom cholesterolu. Reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz nerek. Na nasz mózg też oddziałuje pozytywnie. Wpływa ponadto na poprawę koncentracji i pamięci. Olej sojowy stosowany jest najczęściej i na ciepło, i na zimno, chociaż niektórzy uważają, że nie powinno się na nim smażyć, bo przeważają w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a te stosunkowo szybko się utleniają w wysokiej temperaturze.

Olej sezamowy

Dobry i do smażenia, i na zimno. Zawiera m.in. witaminy A, B oraz E oraz wapń, dzięki któremu wzmacniane są nasze stawy i kości. Kolejna zaleta oleju sezamowego to obniżenie ciśnienia krwi i regulacja pracy serca. Na zaparcia też on pomaga. Badania wykazały, że wyciąg z sezamu pomaga zahamować rozwój komórek, które powodują białaczkę. Sezam pomaga też na kaszel, ponieważ ma działanie wykrztuśne. Tym samym ułatwia oddychanie. 

Autor: Sławomir Bobbe
2komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (2)

A co z olejem z oliwek ?
Jest bezwzglednie najpopularniejszy wsrod wielkich kucharzy na calym swiecie.
Zdecydowana wiekszosc najbardziej renomowanych restauracji na zachodzie go uzywaja na codzien do prawie wszystkich dan.
A w tym arykule ani wzmianki ze w ogole istnieje !!
Czyzby ten artykol jest sponsorowany przez producentow i sprzedawcow olejow w Polsce ?
Andrzej Knap, 16.11.2016, 10:28
Ta podpowiedz mi bardzo pomogła bo mogę mieć z tego nawet 5
Błaszczak , 29.10.2019, 16:55
Komentarz został usunięty.