Przetwory ze śliwek. Jakie właściwości i witaminy mają śliwki (WIDEO)

Wraz z jesienią przyszedł czas na śliwki - zdaniem wielu najsmaczniejsze owoce naszej strefy klimatycznej. Śliwki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zobacz jak zrobić smaczne powidła śliwkowe i jak przygotować kwaszone śliwki.
  • Śliwki do najsmaczniejsze owoce jesieni

    Dobrze wysmażone powidła to dosyć czasochłonny proces. Śliwki należy smażyć godzinę każdego dnia przez około tydzień. To sposób na naturale wydobycie słodyczy śliwek.

    123RF

O przeczyszczających właściwościach śliwek słyszał chyba każdy. Ale często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie inne właściwości mają śliwki oraz w jakie witaminy są bogate te owoce jesieni. 
– Śliwki wzmacniają układ nerwowy, dobre są dla osób, które mają dużo stresu – wyjaśnia dietetyk Iwona Kibil.  


Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news 

Jakie przetwory ze śliwek można zrobić w domu? Które dżemy i powidła są zdrowe?

Weganin i bloger kulinarny radzi, jak zrobić powidła ze śliwek, by owoce się nam nie przypaliły. Zdradza między innymi przepis na śliwki kwaszone. 

A jakie dżemy i powidła śliwkowe wybierać na sklepowych półkach? – Starajmy się kupować takie przetwory, które nie zawierają dodatkowych substancji, chociażby żelujących – zaznacza bloger kulinarny. 


Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news 

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy

Polecamy