Przetwory ze śliwek. Jakie właściwości i witaminy mają śliwki (WIDEO)

Śliwki to zdaniem wielu najsmaczniejsze owoce naszej strefy klimatycznej. Owoce te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zobacz, jak zrobić smaczne powidła śliwkowe i jak przygotować kwaszone śliwki.
  • Śliwki

    Powidła robi się na koniec sezonu śliwkowego, bo śliwki muszą być mocno dojrzałe. Łatwo to poznać, ponieważ dojrzałe owoce zaczynają się marszczyć przy ogonku.

    congerdesign (Pixabay.com)
  • Powidła śliwkowe

    Dobrze wysmażone powidła to dosyć czasochłonny proces. Śliwki należy smażyć godzinę każdego dnia przez około tydzień. To sposób na naturale wydobycie słodyczy śliwek.

    RitaE (Pixabay.com)

O przeczyszczających właściwościach śliwek słyszał chyba każdy. Ale często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie inne właściwości mają śliwki oraz w jakie witaminy są bogate te owoce jesieni. 

Jakie właściwości mają śliwki?

Składniki zawarte w śliwkach poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom oraz chronią nas przed wolnymi rodnikami. Ponadto owoce te mają sporo witamin z grupy B, dlatego wpływając kojąco na nasz układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Dodatkowo, dzięki zawartości witamin K i C, antyoksydantów oraz kwasu oleinowego i linolowego, śliwki wykorzystuje się w kosmetyce. 

Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news

– Śliwki wzmacniają układ nerwowy, dobre są dla osób, które mają dużo stresu – wyjaśnia dietetyk Iwona Kibil. Natomiast weganin i bloger kulinarny radzi, jak zrobić powidła ze śliwek, by owoce się nam nie przypaliły. Zdradza między innymi przepis na śliwki kwaszone. 

Warto przeczytać: Właściwości i zastosowanie mirabelek 

Jakie przetwory ze śliwek można zrobić w domu? Które dżemy i powidła są zdrowe?

Ze śliwek przygotowuje się kompoty, dżemy i powidła oraz knedle i pierogi. Owoce te wykorzystuje się również do marynat oraz przygotowywania sosów do wędlin. Śliwki są też niezastąpione w robieniu śliwowicy. 

A jakie dżemy i powidła śliwkowe wybierać na sklepowych półkach? – Starajmy się kupować takie przetwory, które nie zawierają dodatkowych substancji, chociażby żelujących – zaznacza bloger kulinarny.


Ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami posypane kruszonką to przysłowiowe niebo w gębie.Fot. pixel2013 (Pixbay.com)

Polecamy: Przepisy na knedle ze śliwkami 

Autor: redakcja.regiodom
4komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (4)

Bardzo często robię własne przetwory. Jeśli chodzi o śliwki, zwykle z węgierek robię dżemy. Wychodzą mi doskonałe. Niestety nie potrafię zrobić powideł, dlatego, jeśli mam na nie ochotę, zwykle musze je kupić.
Edyta Zawiślak, 20.10.2017, 19:49
Powidła ze śliwek węgierek - Wsypać cały garnek wydrylowanych węgierek i piec w piekarniku w temp ok. 180 st. Jak zaczną puszczać sok, mieszać i piec aż będą maziste. i gęste. Potrwa to ok. 6 godzin, można przerwaćna noc. Nie dodawać cukru! Na koniec można dodać gorzką czekoladę albo łyżkę rumu albo garść orzechów włoskich. Pycha!!
Anka Nowak, 04.09.2018, 14:13
ani cukru, a tym bardziej czekolady, rumu czy orzechów do śliwek się nie dodaje.
Po usmażeniu powideł możesz sobie kombinować jak chcesz, ale one same w sobie zawierają JEDYNIE śliwki.
pani Rafalska, 05.09.2018, 23:18
często w sezonie robimy kompoty ze świeżych śliwek i jabłek a zimą jak ich zabraknie pijemy soki śliwkowe Tarczyna
Julka Nowaczyk, 12.12.2018, 16:12