Przetwory z owoców i warzyw. Jak je sporządzić?

Masz dość kupowania dżemów czy przecierów w sklepie? Od dziś dołącz do grona osób, które same przygotowują przetwory z warzyw i owoców. Zobacz sprawdzone przepisy.
  • Przetwory z warzyw

    Gotowe przetwory w słoikach przechowujemy w miejscu chłodnym i zacienionym, najlepiej w piwnicy. Działanie promieni słonecznych przyczynia się do utraty barwy przetworu a nawet do utarty witaminy C.

    sxc.hu

Nie ma chyba domu, w którym nie byłoby choćby kilku słoików przetworów własnej roboty. Ale niestety, ta piękna tradycja przygotowywania domowej roboty dżemów, konfitur, kompotów czy powideł – po prostu zanika. Wiele jednak tracimy kupując przetwory gotowe, bo nie ma to, jak np. własnej roboty aromatyczna masa jabłkowa do szarlotek!

Zobacz także: Jak przechowywać owoce w domu, by cieszyć się ich smakiem 

Jeśli masz trochę czasu oraz własne warzywa czy owoce, wykorzystaj je na przetwory, a Twoje potrawy nabiorą prawdziwego smaku. Jeśli nie wiesz, jak się do tego zabrać. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów, zebranych wśród kilku gospodyń domowych, które od lat własnoręcznie przetwarzają owoce.

Kompot z gruszek, jabłek, śliwek lub brzoskwiń

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych owoców (w przypadku jabłek i gruszek usuwamy gniazda nasienne)
  • 1 litr wody
  • 20 dag cukru
  • Kilka goździków
  • Skórka z wyparzonej cytryny
  • Do kompotów dodać możemy także owoce z czarnej porzeczki. Wystarczy kilka sztuk, by kompot był bogatszy w witaminy. Witamina C zawarta w owocach czarnej porzeczki przechodzi do zalewy.

Przygotowanie:

Owoce obieramy i wkładamy do zimnej wody, lekko zakwaszonej octem. W tym czasie gotujemy wodę z cukrem i wkładamy do niej pozbawione gniazd nasiennych lub pestek owoce. Gotujemy na słabym ogniu aż będą miękkie. Gotowy, gorący kompot wlewamy do równie gorących, wyparzonych słoików. Słoiki wstawiamy do kotła z gorącą wodą i pasteryzujemy na małym ogniu przez około 25-30 minut. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Dżem truskawkowy niskocukrowy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 300 gram cukru

Przygotowanie:

Truskawki rozgrzewamy w rondlu, dodajemy cukier i mieszamy, gotując przez około 30 minut. Po tym czasie gorący dżem wkładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zamykamy je i ustawiamy w garnku. Następnie zalewamy dość ciepłą wodą i pasteryzujemy prze około 15 minut. Napełnione słoiki można również ustawić do góry dnem, owinąć na przykład kołdrą i wyjąć po około dobie.

Przecier z jabłek lub moreli

Składniki:

  • 1 kg owoców (przecier zmieści się w słoiku litrowym)
  • 10 dag cukru

Przygotowanie:

Przecier przygotować możemy z owoców zebranych z ziemi, z tzw. spadów. Najpierw rozmiękczamy jabłka czy morele w piekarniku lub garnku z wrzątkiem. Gdy owoce będą miękkie, przecieramy je przez sito. Najlepiej sito umieścić na garnku, by swobodnie móc pracować. Tak przygotowany przecier słodzimy i napełniamy nim słoiki, po czym pasteryzujemy podobnie jak kompot, ale o kilkanaście minut dłużej, a więc około 40 minut. Przeciery wykorzystujemy podobnie jak dżemy. Dobrze smakują z makronem czy naleśnikami.

Przeczytaj: Jak przechować zimowe zapasy: przetwory, warzywa, owoce 

Przecier pomidorowy

Składniki:

  • 3 kilogramy pomidorów
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki i rozmiękczamy w rondlu, mieszając cały czas. Następnie przygotowaną masę przecieramy przez sito i prawie gotowy przecier wlewamy do garnka. I dopiero teraz przyprawiamy. Tak przygotowaną masę pomidorową wlewamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 30 minut.

Kalafior w przecierze pomidorowym

Składniki:

  • 1 kg kalafiorów
  • Około 1 kg pomidorów na przecier

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy przecier pomidorowy według przepisu jak powyżej. Następnie kalafiory dzielimy na małe części i gotujemy 4 minuty. Lekko rozmiękczone układamy w słoikach i zalewamy przecierem pomidorowym, oczywiście gorącym. Pasteryzujemy około 1 godziny. Tak przygotowany kalafior dodawać możemy do zupy.

Przecier na szarlotkę

Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • 1 szklanka wody
  • 60 dag cukru

Przygotowanie:

By przecier szarlotkowy wyszedł dobrze, powinniśmy wykorzystać do niego jabłka lekko kwaśnie, mogą być spady. Jabłka umyte, nieobrane, pokrojone wkładamy do rondla, wlewamy szklankę wody i gotujemy tyle czasu, by owoce były miękkie. Gorące owoce przecieramy przez sito. Do przecieru dodajmy cukier i wanilię. Tak przygotowaną masę gotujemy około 10 minut. Gotowy przecier wkładamy do słoików i postępujemy tak, jak w przypadku kompotów.

Warto zajrzeć tutaj: Suszone owoce i warzywa: w suszarce, piekarniku i na słońcu 

Suszone jabłka, morele, śliwki

Mało popularne w Polsce jest domowe suszenie owoców. A szkoda, bo mimo iż pozbawia ono owoców witaminy C, to jednak pozwala na przechowywanie darów jesieni i wykorzystanie ich np. zimą. Suszone owoce są smaczne i mogą być z powodzeniem wykorzystywane do wielu potraw. Wykonuje się z nich kompoty i dodaje np. do zup.

Aby dobrze ususzyć jabłka najlepiej pokroić je w talarki i pozbawić gniazd nasiennych, zanim jednak ułożymy je do suszenia, przetrzymajmy je w sitku nad parą ok. 20 minut lub zalejmy wrzątkiem a dopiero potem włóżmy do piekarnika i zacznijmy suszyć owoce w temp. 50°C. Drzwiczki do piekarnika powinny być uchylone. Nie sugerujmy się jednak czasem suszenia a jedynie sprawdzajmy stan talarków.

Autor: Agata Kaźmierczak
Współpraca: Przepisy otrzymałam od gospodyń domowych z okolic Poznania, wykorzystałam wiedzę własną oraz przepisy z książki pt."Dobra kuchnia".
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

faktycznie 12 września na rynku mamy dostępne truskawki na ten dżem
jakn, 13.09.2013, 15:38
W prawie kazdym renomowanym supermarkecie mamy truskawki nawet w zimie.
pozdrawiam i zycze smacznego!
K. Kowal, 14.09.2013, 09:50
TAk, z tych marketowych truskawek wyjdzie wspaniały dzem!!!!!!!!!!!!!
Halina, 15.09.2013, 08:04