Przesolona zupa – jak ją uratować?

Tagi:
Przesolona zupa nie musi się zmarnować. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na uratowanie przesolonej zupy lub sosu.
  • Przesolona zupa - jak ją uratować?

    Przesoloną zupę można uratować na kilka sposobów. Z pomocą przychodzą takie produkty, jak: mleko, śmietana, jogurt naturalny, białko jaja kurzego, skórka chleba, ryż, jabłko oraz ziemniak.

    magone (123RF)

Za granicą polska kuchnia znana jest z pierogów, dań mięsnych i zup. Nic dziwnego, bo zup gotujemy naprawdę sporo, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy temperatura za oknem spada, a my pragniemy zjeść coś szybkiego, ciepłego i pożywnego. Mimo znajomości przepisów, nawet najlepszym zdarza się czasem coś popsuć... Nie musisz być wcale świeżo zakochaną osobą, by wsypać do garnka zbyt dużo soli. Jak wówczas uratować potrawę, gdy niedzielny obiad wybija za kilka minut? Oto kilka wskazówek.

Polecamy przepisy: Top 10 zup wiosennych

Co zrobić z przesoloną zupą?

Jeśli zupa jest tylko lekko przesolona, a jej rodzaj zupy nadaje się do tego, by zabarwić ją jogurtem (jogurt dodaj do lekko ostudzonej zupy, by się nie zsiadł) lub śmietaną, dodaj do niej jeden z tych produktów. Kwaśny smak nabiału zneutralizuje sól.

By uratować przesoloną zupę, najbardziej znanym i oczywistym sposobem jest włożenie do garnka z zupą obranego ziemniaka (w całości) i gotowanie go przez kilka minut. Ale co zrobić, gdy nie masz w domu ziemniaków? Przekrój na pół jabłko i dodaj owoc do gotującej się zupy, ale pilnuj, by nie dopuścić do jego rozgotowania. Zarówno ziemniak jak i jabłko powinny wchłonąć nadmiar soli z potrawy.

Jeśli soląc, ręka omsknęła nam się za bardzo, a ziemniakowi nie udało się opanować sytuacji, warto sięgnąć po woreczek ryżu. Gotuj go w zupie przez około 10 minut, by ten wchłonął wodę wraz z solą. Pomocne mogą być też skórki z suchego chleba. Włóż je na kilka minut do zupy, a te jak gąbka wchłoną płyn z nadmiarem soli. Pamiętaj, by skórki wyciągną z zupy zanim rozmiękną.

Nadmiaru soli z lekko przesolonej zupy pozbędziesz się wykorzystując białka jajek. Po oddzieleniu ich od żółtka, dodaj je do garnka. Białka ścinając się pochłoną nadmiar soli. Potem, przed podaniem dania, wystarczy tylko zebrać ścięte białka sitkiem albo łyżeczką-szumówką. Gdy mimo podjętych prób zupa nadal wydaje się zbyt słona, pozostaje ostatnia deska ratunku – dodanie warzyw oraz wody i zwiększenie jej objętości. Jeśli w garnku nie pomieści się już więcej płynu, odlej część słonej zupy, by ją zamrozić i wykorzystać przy gotowaniu kolejnego obiadu.

Aby w przyszłości nie dopuścić do przesolenia potrawy, dodawaj sól w końcowym etapie gotowania, uprzednio smakując gotowaną zupę. Ponadto, jeśli stosujesz kostkę rosołową lub inne gotowe przyprawy, to pamiętaj, że one już zawierają sól. 

Dowiedz się: Dlaczego podczas burzy rosół się psuje, a mleko kwaśnieje? 

Autor: Nina Romanek
0komentarzy