Przepisy z jabłkami: jabłecznik i inne frykasy z jabłek

Jabłecznik, kompot z jabłek i naleśniki z jabłkami smakują nie tylko latem. Podajemy przepisy na ciasta i dania z jabłkami w roli głównej. Zobacz, jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę.
  • Szarlotka

    Szarlotkę z kawałkami świeżych jabłek na kruchym cieście łatwo upiec. Poradzi sobie z tym nawet początkujący w domowych wypiekach.

    SnapwireSnaps (Pixabay.com)
  • Jabłecznik

    Jabłecznik ze świeżych jabłek smakuje nie tylko latem.

    Delecta
  • Pieczone jabłka

    Pieczone jabłka to bardzo prosty deser, który sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Polecamy rozpływające się w ustach jabłka, które pachną cynamonem.

    peppaapig (Pixabay.com)

Jabłka to jedne z najtańszych owoców (ceny za kilogram zaczynają się latem przeważnie od 2 złotych, a jesienią jeszcze spadają). To owoce, w których lubują się ci, którzy chcą się odchudzać. Jabłka sycą, ale nie tuczą. Jedno średnie jabłko ma około 90 kcal. Najlepiej jeść te owoce ze skórką, ponieważ to w niej znajduje się najwięcej cennego błonnika. W kuchni też się sprawdzą. Podajemy wypróbowane przepisy z jabłkami.

Warto przeczytać poradnik: Przepisy na zdrowe desery, w których królują jabłka 

Jurorka programu "MasterChef" zdradza przepis na szarlotkę

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

 Polecamy: Przepis na placki z jabłkami

Jabłecznik

Kruche ciasto na jabłecznik:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 7 jabłek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki

Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem i dodać drobno pokrojone masło. Gdy stanie się kruche, dodać jajka i wodę. Ugniatać ciasto w kulę, aż zrobi się jednolite. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować obie, tworząc placki i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie obrać jabłka i wykroić z nich gniazda nasienne. Pokroić jabłka w kostkę. Dodać cukier i mąkę. Całość wymieszać. Najlepsza jest blacha jak forma do tarty. Najpierw wyłożyć jedną część ciasta, na nią nadzienie, a na wierzch – drugą część placka. Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu, gdy jabłecznik ostygnie, posypać cukrem pudrem.

Kompot z jabłek

  • 1 kg jabłek
  • 1 l wody
  • 5–7 łyżek cukru
  • kilka gałązek mięty, ewentualnie skórka z cytryny

Obrać jabłka i wykroić z nich gniazda. Jabłka zagotować w wodzie, dodając cukier i miętę lub skórkę z cytryny. Gotować całość przez około 12 minut, aż jabłka zmiękną. Latem podawać schłodzony kompot.

Dżem jabłkowy

  • 3 kilogramy jabłek
  • 1,5 szklanki cukru

Obrać jabłka ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubsze kostki. Wsypać do większego garnka i gotować na małym ogniu. Gdy jabłka zaczną robić się miękkie, dodać cukier i dalej gotować, aż zrobi się gęsty mus. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

 Zobacz wideo: Przepisy na jabłka na słodko i słono 

Naleśniki z jabłkami

  • 3-4 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki (najlepiej pszennej albo kukurydzianej)
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku

Mleko z wodą i jajkami roztrzepać trzepaczką. Dodać mąkę i całość wymieszać, aż ciasto będzie gładkie. Usmażyć na patelni na oleju na złocisty kolor z obu stron. Farsz będzie jabłkowy. Zetrzeć jabłka razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka łącznie z sokiem, które puściły, włożyć do garnka, dodać cukier i zagotować, aż powstanie mus. Posmarować naleśniki musem, złożyć je na ćwiartki albo zrolować. Podawać na zimno lub ciepło.

 Dowiedz sięJakie korzyści wynikają z jedzenia jabłek 

Ryż zapiekany z jabłkami

  • 4 jabłka
  • 2 woreczki ryżu (może być brązowy)
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • sól i cynamon do smaku
  • na sos: ¾ szklanki śmietany (najlepiej 18-procentowej), pół szklanki rodzynek, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru

Zagotować mleko z solą. Wsypać surowy ryż i ugotować go w mleku. Po ugotowaniu, trzymać ryż przez pół godziny pod przykrywką. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuścić na patelni i wsypać jabłka oraz cukier. Prażyć przez parę minut, dodając trochę soli i cynamonu w proszku. W osobnej misce wymieszać śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder oraz rodzynki. Na wysmarowanej masłem lub innym tłuszczem blasze lub naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę ryżu, rozłożyć na powierzchni jabłka i przykryć je drugą warstwą ryżu. Całość polać przygotowanym sosem. Piec przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Autor: Sławomir Bobbe
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)