Przepisy na jabłka na słodko i słono (WIDEO)

Jesienią w naszej kuchni powinny gościć jabłka. W owocach tych jest sporo błonnika (głównie pektyn). Dlatego jabłka hamują apetyt. Jabłka powinniśmy jeść również, ponieważ poprawiają trawienie i odporność organizmu. Zobacz, co smacznego można zrobić z jabłek.
  • Karmelizowane jabłka podawane z ryżem na mleku

    Pysznym dodatkiem do jesiennych deserów są karmelizowane jabłka. Idealnie komponują się z ryżem ugotowanym na mleku, kaszki manny i budyniu. Karmelizowane jabłka pasują również do lodów waniliowych.

    123RF
  • Faszerowane jabłka

    Tak prezentują się szarlotki w nowej odsłonie zaprezentowane przez Annę Starmach.

    Dzień Dobry TVN/x-news
  • Tortille z jabłkami

    Tortille nadziewamy jabłkami, które wcześniej przesmażyliśmy na maśle z cukrem. Do owoców można dodać również cynamon i rodzynki.

    Dzień Dobry TVN/x-news
  • Kieszonki z jabłkami i krówkami

    Kieszonki z kruchego ciasta nadziane przesmażonymi jabłkami, z dodatkiem pokruszonych krówek.

    Dzień Dobry TVN/x-news
  • Pierś z kurczaka faszerowana jabłkami

    Pierś z kurczaka nadziana jabłkami, zawinięta w szynkę parmeńską podawana z wasabi.

    Dzień Dobry TVN/x-news

Oprócz wspomnianych właściwości jabłka są też cennym źródłem antyoksydantów (czyli przeciwutleniaczy), które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Ponadto uważa się je za swoiste eliksiry młodości. Dlatego jedzmy jabłka, również te w formie słodkich dań. Przepisy na zdrowe desery z jabłek nie znajdziesz na stronaZDROWIA.pl.

Anna Starmach pokazuje, jak przygotować smaczny i bardzo prosty deser – smażone tortille z jabłkami. Jurorka programu „MasterChef" zachęca również do przygotowania kieszonek z kruchego ciasta z farszem z jabłek i pokruszonymi krówkami, które pod wpływem wysokiej temperatury roztapiają się i sprawiają, że deser jest wyjątkowo smaczny. Ekspertka poleca również nową wersję szarlotek w postaci faszerowanych jabłek wykończonych paskami kruchego ciasta. Wszystko jest smaczne i wygląda bardzo apetycznie.

PolecamyDżem z pigwy – znakomity do herbaty, pieczywa, serów i ciast 

Razem z Anną Starmach gotuje Katarzyna Byczko, która pokazuje przepis na piersi z kurczaka faszerowane jabłkami zawinięte w szynkę parmeńską i podawane z wasabi. 


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy