Przepisy na dania z burakiem w roli głównej (WIDEO)

Burak to bardzo zdrowe i wartościowe warzywo, a ponieważ są dostępne przez cały rok i to w dobrej cenie, warto wykorzystywać je w kuchni. Zobacz szeroką gamę zastosowań buraka w kuchni. Dzięki niej nie grozi nam kulinarna nuda.
  • Buraki

    24 listopada przypada święto buraka. Jedzenie tych niepozornych warzyw ma pozytywny wpływ na nasz organizm. A do tego powinniśmy docenić jeszcze jedną zaletę buraków - małą kaloryczność. 100 gramach surowego buraka ma tylko ok. 46 kalorii.

    Desertrose7 (Pixabay.com)
  • Danie z buraka

    Buraki są tanie i dostępne przez okrągły rok. Warzywa te mają liczne właściwości odżywcze oraz pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego warto je jak najczęściej spożywać.

    condesign (Pixabay.com)
  • Zupa z ciecierzycy podana z pieczonymi buraczkami

    Dzień Dobry TVN/x-news
  • Kopytka ziemniaczano-buraczane

    Dzień Dobry TVN/x-news
  • Kopytka ziemniaczano-buraczane z sosem

    Dzień Dobry TVN/x-news

Buraki można jeść gotowane, smażone, marynowane lub w postaci soków. Są częstym dodatkiem do surówek, mięs oraz zup. Należy jednak unikać gotowania buraków, ponieważ mają one bardzo dużo wartości mineralnych, które są tracone w procesie gotowania ich w wodzie. W kuchni najbardziej cenione są buraki o ciemnym miąższu i cienkiej skórce. Najlepiej wybierać buraki, które w przekroju mają jednolitą barwę miąższu. Do pieczenia buraków w piekarniku warto wybierać warzywa o podłużnym kształcie i mniejszej średnicy – wtedy szybciej się upieką.

Co ciekawe burak wcale nie musi być czerwony. Dostępne są też odmiany o białym i żółtym miąższu.

 Polecamy: Kolorowe odmiany buraków – jakie mają właściwości i zastosowanie 

Przepisy na dania z burakiem w roli głównej 

W menu kucharza Andrzeja Polana znajdują się takie potrawy z burakiem, jak: zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem oraz smażony dorsz i buraki z żurawiną. 


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Buraki mają bogate wnętrze. Są skarbnicą wielu składników mineralnych (m.in.: magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, miedzi, potasu, cynku) oraz witamin (C, B2 i B6 i kwasu foliowego), błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Zachęcamy więc do jedzenia buraków!

 Warto przeczytać: Właściwości lecznicze geranium zwanego anginowcem

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy