Przepisy na dania i desery z truskawkami w roli głównej

Sezon na truskawki w pełni. Wśród krajowych owoców, to właśnie one, obok jabłek, są najpopularniejsze. Podajemy sprawdzone przepisy na truskawki.
  • Lody truskawkowe

    Domowe lody truskawkowe to znakomity i orzeźwiający deser, a ich smak bije na głowę lody produkowane przemysłowo.

    RitaE (Pixabay.com)
  • Truskawka

    Świeże truskawki zawsze smakują, ale będą smakowały jeszcze lepiej, jeśli zostaną zaserwowane z pomysłem.

    Roegger (Pixabay.com)
  • Truskawki ze śmietaną

    Truskawki ze śmietaną to klasyka, ale ta jest zawsze na czasie.

    Jill111 (Pixabay.com)
  • Dżem truskawkowy

    Smak i aromat truskawek warto utrwalić w przetworach, np. domowym dżemie.

    Pexels (Pixabay.com)

Świeże truskawki mają nie tylko dobry smak, ale również szereg właściwości leczniczych: zmniejszają ryzyko zawału serca, wpływają dobroczynnie na wątrobę oraz nerki, regulują pracę jelit, wspomagają odchudzanie, poprawiają cerę. Zalecane są przy reumatyzmie. Warto – chociaż w sezonie – sięgać po truskawki i serwować je w każdej postaci. Oto nasze pomysły na dania z truskawkami w roli głównej.

Spróbuj!: Tarta z owocami i nie tylko 

Bułki z truskawkami

  • 10 truskawek
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub wanilinowego)
  • ¾ szklanki mąki
  • szczypta soli

Najpierw zrób rozczyn. W tym celu pokrusz drożdże i wsyp je do miski, a następnie dodaj łyżkę mąki i cukru. Podgrzej mleko, aż będzie letnie i dodaj go do rozczynu tyle, żeby powstała konsystencja jak śmietana. Wymieszaj całość, przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie. Jajka, resztę mąki, resztę cukru i sól przesyp do miski i dokładnie wymieszaj. Gdy rozczyn będzie gotowy, przelej do miski. Stop i przestudź masło. Dolej resztę mleka i całość zmiksuj mikserem. Gdy ciasto będzie jednolite, dodaj stopione, przestudzone masło. Z ciasta zrób wałeczek. Urywaj od niego kawałki mniej więcej jednakowego rozmiaru. Z każdego kawałka uformuj kulkę (powinno powstać około 10 bułeczek, bo tyle jest truskawek) i każdą przebij palcem w jednym miejscu. Włóż w nie truskawkę i zalep z powrotem ciastem. Bułeczki rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 22 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Knedle z truskawkami

  • ½ kg truskawek 
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub wanilinowego)
  • 1-1 ½ l wody
  • szczypta soli

Obierz i ugotuj ziemniaki. Zanim ostygną, zmiel je w maszynce do mięsa, ewentualnie przeciśnij przez praskę. Pozostaw masę do ostygnięcia. Dodaj mąkę i jajka, całość wymieszaj, aż powstanie jednolita konsystencja. Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Ciasto podziel na równe części, wykrawając je szklanką (ile truskawek, tyle porcji ciasta). Ukulaj każdy kawałek i do każdego wetknij truskawkę. Zalep otwór po włożeniu truskawki. Zagotuj 1-1.5 litra wody i ją posól. Do wrzątku wkładaj delikatnie ciasto i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Po wyjęciu z garnka, jeszcze ciepłe, posmaruj stopionym masłem i posyp cukrem waniliowym.

Zobacz wideo: Truskawki w naszej diecie 

Dżem truskawkowy

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg cukru żelującego
  • sok z połówki wyciśniętej cytryny

Umyte, obrane truskawki bez szypułek pokrój na ćwiartki i przesyp do dużego garnka. Dodaj cukier żelujący oraz sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Mieszaj tak długo, aż truskawki zaczną się rozpływać. Odstaw garnek w ciemne, chłodne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie gotuj dżem przez 4-5 minut, co chwilę delikatnie mieszając.

Lody truskawkowe

  • ½ kg truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (lub waniliowego)
  • 1 szklanka śmietany 30-procentowej
  • sok z wyciśniętej połówki cytryny

Usuń szypułki z umytych truskawek. Włóż owoce na godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu zmiksuj truskawki z cukrem oraz cukrem waniliowym. Połącz całość ze śmietaną. Masę przelej do pojemnika i wstaw na 5 godzin do zamrażalnika.

Warto przeczytać: Jaką maszynkę do lodów wybrać

Drink z truskawkami

  • 5 truskawek
  • ½ kieliszka wódki czystej
  • ½ kieliszka likieru kokosowego
  • ½ kieliszka mleczka kokosowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • pokruszony lód
  • listki mięty do dekoracji

Zmiksuj truskawki z pokruszonym lodem i kostkami czekolady. Do powstałego płynu dolej wódkę, likier i mleczko. Drinki udekoruj listkami mięty.

Autor: Sławomir Bobbe
4komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (4)

Uwielbiam świeże truskawki :) Najbardziej brakuje mi ich zimą, ale na szczęście mam na pocieszenie swoją ulubioną Truskawellę:)
daniel, 26.06.2017, 13:15
yeti, 07.07.2017, 12:10
To połączenie konfitury truskawkowej, kakao i jeszcze kilku dodatków. Bardzo dobrze to razem smakuje :)
daniel, 14.07.2017, 09:23
Sama robisz truskawellę? Czy gdzieś kupujesz? Podejrzewam, że moje dzieci nie dałyby się odciągnąć od takich smakołyków.
kacperski44, 28.07.2017, 12:05