Przepisy na chłodniki. Jak zrobić pyszny chłodnik litewski, ogórkowy, z buraczków i inne chłodniki nie tylko z warzyw

Podczas upałów lody dla ochłody są na deser. Przed deserem jednak warto zjeść coś konkretnego, niekoniecznie ciepłego. Polecamy chłodnik.
  • Chłodnik litewski

    Chłodnik litewski dobrze smakuje letni, ale najlepiej, gdy jest schłodzony. Nazwa przecież zobowiązuje.

    Paweł Miecznik

Zupa zwykle jest serwowana na gorąco, a przynajmniej na ciepło. Do takiej się przyzwyczailiśmy. Tymczasem latem sprawdzi się ta podawana na zimno albo chociaż w wersji letniej. Nie trzeba być szefem kuchni, żeby przygotować chłodnik. To zupa, która nie tylko zaspokaja głód, ale też na swój sposób gasi pragnienie, do tego jest lekkostrawna. Podajemy proste przepisy na chłodnik. Nawet w pół godziny da się przygotować ten posiłek.

Na lato proponujemy też: Ciasta i desery bez pieczenia 

Przepis na chłodnik litewski

  • Składniki:
  • 2 pęczki botwinki
  • 2,5 szklanki wody (szklanka ma 250 mililitrów)
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 5 rzodkiewek
  • 3 ogórki gruntowe
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół litra maślanki
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • pół cytryny
  • łyżeczka soli

Umyć botwinkę pod zimną, bieżącą wodą i odciąć buraczki. Liście i łodygi posiekać i włożyć do jednej miski. Umyte, obrane i pokrojone w kostki buraczki przełożyć do drugiej miski. Zagotować wodę i dodać bulion. Dodać pokrojone buraczki. Gdy zaczną się gotować w bulionie, gotować je jeszcze przez około 10-12 minut, żeby zmiękły. Po tym czasie dodać posiekane listki i łodygi buraczków. Zamieszać całość i gotować na trochę mniejszym gazie przez jakieś 5 minut, po czym zdjąć z palnika. Gdy zupa zaczyna stygnąć, dodać sok z wyciśniętej połówki cytryny. Rzodkiewki i obrane ogórki, wszystkie pokrojone w kostkę (ewentualnie starte na tarce) włożyć do osobnej miseczki i wymieszać, soląc. Odstawić na 10 minut, żeby puściły sok. Gdy zupa wystygnie, dodać rzodkiewki i ogórki. Dosypać posiekany koperek i szczypiorek. Na koniec, gdy zupa zupełnie ostygnie, dolać maślankę i jogurt naturalny. Podawać letni albo chłodny. 

Przepis na chłodnik z buraczków

  • 7 buraczków
  • 4 jajka
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek szczypiorku z cebulą
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 jogurt naturalny (duży kubek – 350-400 ml)
  • 1 śmietana (mały kubek – 180-200 ml)
  • pół cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Obrane buraczki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, zalanego wodą. Gotować do czasu, aż buraczki zmiękną. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie obrane ogórki pokroić w kostkę i włożyć do osobnego naczynia, dodać pokrojoną cebulkę z posiekanym szczypiorem, koprem i czosnkiem. Całość posolić i odczekać parę minut. Gdy zupa wystygnie, dodać te warzywa, wymieszać, następnie dodać jogurt, śmietanę, szczyptę pieprzu i cukru oraz sok z wyciśniętej połowy cytryny. Podawać po schłodzeniu w lodówce (po około 30 minutach) z ugotowanymi na twardo jajkami, pokrojonymi w większe kostki.

Chłodnik ogórkowy

  • 5 świeżych ogórków
  • 5 rzodkiewek
  • jogurt naturalny (duży kubek – 350-400 ml)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka kopru
  • sól i pieprz do smaku

Tutaj gotowania w ogóle nie będzie. Obrane ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać starte na tarce rzodkiewki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać. Dodać jogurt, popieprzyć, posolić, na koniec dodać posiekany koperek. Wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki, serwować na zimno.

Sprawdź: Dlaczego ogórki i cukinie bywają gorzkie i co z tym zrobić

Chłodnik pomidorowy

  • 2,5 szklanki przegotowanej wody
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 ml)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii i ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Znowu bez gotowania. Obrane ogórki pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać całość i włożyć do ostudzonej wody. Dodać koncentrat i przyprawy. Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Podawać na zimno.

Chłodnik z cukinii

  • 1 cukinia
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 cebule
  • 1 maślanka (400-500 ml)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Cukinię i cebule pokroić w kosteczkę, a obrane ogórki – na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cukinię, cebule i ogórki. Do drugiego garnka wlać maślankę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koper i szczypior. Doprawić wszystko solą, pieprzem i ziołami. Dodać podsmażone warzywa, wymieszać. Podawać letnie lub chłodne.

Chłodnik z awokado

  • 2 awokado
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pół pęczka kopru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku

Tym razem też obejdzie się bez gotowania. Obrane awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Miąższ zmiksować w blenderze. Do otrzymanej papki dodać obrane, pokrojone w kostkę ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę oraz koperek. Dolać mleko. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawić na przynajmniej 30 minut do lodówki i podawać schłodzone.

Serwujemy następne przepisy: Tarta z owocami i nie tylko 

Chłodnik jagodowy

  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 2 szklanki wody
  • jogurt naturalny (duży kubek – 350-400 ml)
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • szczypta soli

Umyte jagody zmiksować w blenderze. Dodać przegotowaną, ostudzoną wodę. Dodać miód, cynamon i sok z wyciśniętej połówki cytryny. Całość zagotować w wodzie, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia, a gdy zupełnie wystygnie, dodać jogurt naturalny, serek mascarpone i pokrojone listki mięty oraz sól. Wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Podawać schłodzone. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy