Przepis na sernik. Sekrety idealnego sernika

Zobacz przepis na pyszny sernik, który jest prostszy, niż myślisz. Co sprawia, że serniki królują na naszych bożonarodzeniowym stołach?
  • Bożonarodzeniowy sernik

    Sernik jest bezkonkurencyjnym świątecznym wypiekiem.

    OSM Piątnica

Ponadczasowy smak i tradycyjny sposób przygotowania w głównej mierze decydują o popularności sernika. By szybko przygotować pyszny sernik, wystarczy skorzystać z kilku poniższych trików.

 Zobacz: Jak nakryć stół wigilijny

Patenty na puszysty i kremowy sernik na święta

Aby sernik był lekki i puszysty, należy do uprzednio przygotowanej masy serowej dodać ubite na sztywno białko jajka. W przypadku sernika ważnym parametrem jest również jego wilgotność. Ciasto powinno rozpływać się w ustach. Aby po upieczeniu sernik był wilgotny, można dodać do masy serowej rodzynki, pokrojone w kostkę mango lub kawałki brzoskwini. Składniki te nadadzą sernikowi nie tylko pyszny owocowy aromat, ale przede wszystkim sprawią, że będzie kremowy w smaku i wilgotny.
– Jest jeszcze jedna ważna rada dla smakoszy rodzynek w serniku – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Z racji tego, że są one suche i przez to trochę twarde, warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie. Gdy już zmiękną, obtaczamy rodzynki w mące, a następnie dodajemy je do gotowej masy sernikowej. Dzięki temu zabiegowi nie opadną one na dno ciasta i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie tego świątecznego wypieku.

Twaróg jest podstawą dobrego sernika. Jaki twaróg na sernik wybrać?

Podstawą pysznego i udanego sernika jest oczywiście twaróg. Należy zadbać by ten składnik był jak najwyższej jakości. Dobrą bazą sernika są mielone twarogi sernikowe sprzedawane w plastikowych wiaderkach (np. Twaróg Sernikowy od OSM Piątnica).

 Polecamy przepis: Jak zrobić choinkę z piernika

Najlepiej wybierać w pełni naturalne twarogi, które po wyjęciu z lodówki przed długi czas zachowują zwartą strukturę. – Dzięki twarogowi wyprodukowanemu z mleka pochodzącego od krów karmionych paszami bez GMO, pozbawionemu aromatów i sztucznych barwników przygotujemy idealny sernik. Dodatkowo odpowiednie proporcje twarogu i serka śmietankowego w Twarogu Sernikowym zapewniają właściwą zawartość tłuszczu mlecznego, dzięki czemu nie trzeba dodawać do sernika masła – mówi Sebastian Rachubka, Główny Technolog OSM Piątnica.

Szukacie sprawdzonego przepisu na idealny sernik? Polecamy pyszną propozycję. 

Przepis na sernik z rosą

Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • ¼ szklanki cukru, 
  • jajko, 
  • żółtko,
  • 80 g Masła Ekstra.

Aby przygotować spód do sernika, najpierw przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszaj. Następnie dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i wykładaj równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.

Składniki na masę serową:

  • kilogram Twarogu Sernikowego,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanki Śmietanki 30%,
  • ½ szklanki mleka 3,2%,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 jajka, 
  • 4 żółtka,
  • ½ szklanki wiórek kokosowych,
  • 4 łyżki cukru,
  • szklanka rodzynek.

Przygotowanie masy serowej zacznij od zalania rodzynek szklanką gorącej wody, by rodzynki zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszaj następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtocz w mące i dodaj je do masy. Tak przygotowaną masę serową wlej do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i włóż do rozgrzanego piekarnika.

Sernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. W międzyczasie ubij z białek i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wyłóż ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posyp sernik wiórkami kokosowymi i podpiecz go jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił. 

Zobacz wideoKuchenne triki, by wypieki były udane

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: OSM Piątnica
0komentarzy