Potrawy z dyni. Przepisy na pyszne dania

Dynia to bomba witaminowa. Zawiera też mnóstwo minerałów. Wzmacnia odporność, pomaga w odchudzaniu i obniża nadciśnienie. Podajemy przepisy z dynią w roli głównej. Wykorzystaj dynię w jesiennym jadłospisie.
  • Placuszki z dyni

    Do placków z dyni pasuje kwaśna śmietana. Smacznego!

    123RF
  • Makaron z serem i dynią

    Makaron z serem i dynią to jedna z propozycji na jesienny stół.

    Jan Niezbędny
  • Chlebek dyniowy

    Chlebek dyniowy to alternatywa dla tradycyjnego chleba.

    Jan Niezbędny
  • Placki z dyni

    Placki z dyni można podawać z jogurtem naturalnym albo jako dodatek do mięs czy sałatek.

    Jan Niezbędny

Jak jeść dynię, to najlepiej dojrzałą, soczyście pomarańczową. Im bardziej intensywny kolor miąższu tego warzywa, tym więcej zawiera ono witamin B1 i PP oraz karotenu. W kuchni dynia smakuje teraz tak, jak nigdy. Oto wybrane przepisy na potrawy z dynią w roli głównej.

Makaron z serem i pestkami dyni

Pestki dyni mają w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy. Ich wysoka wartość odżywcza dobrze oddziałuje na nasz układ krążenia, wygląd skóry, włosów i paznokci. Pestki dyni pobudzają również przemianę materii. Warto dodawać je do sałatek i zup albo dodać do makaronu z serem.

Potrzebne składniki to pół szklanki dość drobnego makaronu, np. kolanek, szklanka wody, szczypta soli, 2–3 łyżki startego żółtego sera, uprażone pestki dyni i słonecznika oraz natka pietruszki.

Polecamy: Przepis na zupę z dyni 

Do pojemnika, który można używać w mikrofalówce, wrzucamy porcję makaronu. Zalewamy ją wodą i dodajemy sól do smaku. Zamykamy pudełko i wstawiamy je do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewamy na najwyższej mocy przez około 10 minut. Jeśli cała woda zostanie wchłonięta i makaron będzie miękki, możemy wymieszać go z serem. Na koniec dodajemy uprażone wcześniej na suchej patelni pestki dyni i słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki. Taki makaron warto podawać jako samodzielne wegetariańskie danie, ewentualnie jako dodatek do mięsa lub ryby.

Chlebek dyniowy

Chrupiąca skórka, puszysty środek i dyniowy aromat w energetycznym, pomarańczowym kolorze. Mowa o chlebku dyniowym. Ten ma lekko słodkawy smak i długo zachowuje świeżość. To przeciwieństwo zwykłego, białego chleba można upiec z dojrzałych dyń.

Do przygotowania dyniowego chlebka potrzebujesz 50 dag mąki chlebowej, 3 dag drożdży, 100 ml mleka, pół łyżeczki cukru, łyżeczki drobnej soli, ćwiartkę szklanki oleju, 25 dag miąższu z dyni, foremkę do ciast i pasztetów.

Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta, warto wydrążyć miąższ z dyni i rozdrobnić na kawałki. Dzięki temu jej aromat zostanie równomiernie rozprowadzony po całym cieście. Następnie w letnim mleku rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Mieszankę odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie do przesianej mąki chlebowej dodajemy drobną sól, miąższ z dyni, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przekładamy je do specjalnej foremki, która nie wymaga smarowania tłuszczem. Odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Gdy ciasto wyrośnie, wstawiamy je do piekarnika na około pół godziny. Wcześniej nie otwieramy piekarnika, aby chleb nie opadł. Kiedy skórka chleba już się zrumieni i nabierze pomarańczowego koloru, patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, można wyciągnąć chlebek z piekarnika.

Pikantne placki z dynią

Dynia w wersji na ostro jest doprawiona pikantnymi dodatkami. Warto spróbować placków w tej oryginalnej wersji – możemy podawać je z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną albo jako dodatek do mięs czy sałatek.

Składniki potrzebne do przygotowania placków z dyni to: dynia, szklanka mąki, 2 jajka, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, szczypta chili, szczypta papryki, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

Dowiedz się: Jak uprawiać dynię w przydomowym ogrodzie 

Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodając jajka i mąkę oraz przyprawy. Z masy formujemy placki i smażymy na oliwie po kilka minutach z każdej strony. 

Autor: Katarzyna Piojda
Współpraca: Jan Niezbędny
0komentarzy