Poradnik świąteczny: jak serwować wielkanocny żurek

Żur jest tradycyjnym daniem podczas śniadania wielkanocnego. Można przygotowywać go na wiele sposobów - gotować z kiełbasą, na wywarze z szynki lub boczku i podawać z jajkiem. Smaku żurku zależy nie tylko od składników.
  • Żurek w chlebie

    Wielkanocny żurek możemy podać do stołu w pięknej wazie, by następnie nalać go na talerze biesiadników lub serwować w chlebowych miseczkach. Najważniejszy jest smak żurku. Aby był jak najlepszy, nie wystarczy go ładnie zaserwować. Ważny jest zakwas. Najlepiej przygotować go samemu. Mamy wtedy pewność, że jest zdrowy i nie zawiera sztucznych dodatków.

    mzacha
  • Żurek w miseczce z chleba

    Warto podać wielkanocny żur w chlebowej miseczce. Smacznego!

    mzacha
  • Wielkanocny stół

    Waza na świątecznym stole to nie tylko naczynie, w którym podajemy tradycyjny żur, ale i dekoracja.

    Hefra
  • Chleb

    Aby chlebek mógł robić za miseczkę trzeba wyciąć w nim wieczko, usunąć miąższ jego środka oraz podpiec w piekarniku.

    mconnors

O walorach smakowych wielkanocnego żurku decyduje również forma jego podania oraz degustowania. Zadbajmy więc, aby podać żurek w sposób adekwatny do okoliczności, zgodne z tradycją i zasadami savoir-vivre. 

Jak udekorować świąteczny stół? Zobacz: Pomysły na dekoracje wielkanocnego stołu

W poszukiwaniu smaku tradycyjnego żuru 


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Żur z wazy, a kiełbasa i jajko z talerza

Domowy żur, czy to z jajkiem, czy z kiełbasą lub z jednym i drugim dodatkiem, powinien być podany jako potrawa rozpoczynająca wielkanocne śniadanie. Serwujemy go od razu po obrzędzie dzielenia się jajkiem.

Warto zobaczyć wideo: Cała prawda o białej kiełbasie

Żurek podajemy w wazie. – Podczas uroczystych obiadów pojedyncza waza ustawiona na stole, może zastępować pożądaną dekorację, ale nie podczas śniadania wielkanocnego – mówi Bartosz Hejmej z Hefra. – Miejsce centralne stołu zajmuje koszyk ze święconką lub półmisek z poświęconymi pokarmami, będący zarazem główną jego ozdobą. Waza z żurkiem powinna stać obok nich, bądź nieopodal osoby, która będzie nalewać zupę za pomocą łyżki wazowej na talerze, a następnie podawać je biesiadnikom. Waza powinna stać na tacy lub talerzu wyłożonym serwetą płócienną. Natomiast jeszcze w czasie podania zupy na stół, łyżka wazowa powinna być na tacy, skierowana trzonkiem w kierunku gości. Łyżkę wazową zanurza się w zupie dopiero w chwili nalewania na talerze – uzupełnia B. Hejmej.

Dowiedz się: Czym różni się żurek od białego barszczu

Podczas śniadania można poprosić gości, aby sami nakładali sobie potrawę. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ każdy nabiera sobie taką porcję żurku, jaką uważa za odpowiednią i stosowną. Natomiast same dodatki do żuru, takie jak kiełbasa i jajka oraz pieczywo powinny być podane w osobnych naczyniach, indywidualnie dla każdego z gości, z prawej strony talerza, tuż nad łyżką.

Jak jeść wielkanocny żur

Przełożoną do zupy kiełbasę i jajko zjadamy po skończeniu zupy, używając widelca i noża. Pamiętajmy, aby otrzymane do zupy pieczywo jeść odrywając palcami jednorazowe kęsy. Pozostałe zasady savoir-vivre, które dotyczą degustowania żuru, są takie same, jak dla spożywania innych zup. Pamiętajmy o tym, że nie chłodzimy jej dmuchając, a samą łyżkę napełniamy najwyżej w dwóch trzecich miseczki, po czym wkładamy ją do ust czubkiem niezbyt głęboko. Podczas kończenia potrawy, talerza nie przechylamy w celu wydobycia ostatków, możemy pozwolić sobie na pozostawienie odrobiny na dnie. 

Żur podany w miseczce chlebowej

Prawdziwy domowy żurek można też podać w chlebie. Przygotowanie żurku w takiej formie jest czasochłonne, ale dzięki temu danie jest bardziej odświętne.

Jak przygotować miseczki z chleba? Oto jeden ze sposobów. Najpierw odcinamy wieczko na górze chleba. Wydrążamy miąższ z pieczywa, tak by została warstwa miąższu przy skórce – musi mieć ona około pięciu milimetrów. Chlebowe miseczki wstawiamy następnie do piekarnika do temperatury 100°C pracującego na funkcji grilla. Pieczemy je około 10 minut, uważając by chlebki za mocno się nie spiekły. 

Autor: redakcja.regiodom
9komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (9)

Gdzie dostać taki chlebek, w którym mozna podac żurek?
Lena, 22.03.2013, 22:24
aaa, 22.03.2013, 22:27
można dostać na zamówienie u Kaliszczaka wpiekarni ale zamówienie trzeba złożyć już
Hanna Borowska, 22.03.2013, 22:33
Oooo, widzę kolega z klasy średniej biznesowej... :) Tacy nie mogą zjeść z talerza jak ludzie, tylko muszą wydziwiać, ciamkać, babrać, bo to ich przekonuje o własnej wyjątkowości. :) Może weź pan podawaj żurek w uchu swojego biznesowego partnera. Będzie leżał łbem na stole i chwilowo robił za wazę, a pan będziesz mu ten żurek ciągnął z ucha rurką. :)
WJ, 23.03.2013, 05:59
Uśmiałam się jak norka, poprawiłeś mi popołudnie :))) Zgadzam się w pełnej rozciągłości. Za...ne s-v będą nam mówić jak mam jeść zupę w gronie rodzinnym! ! Przede wszystkim ma nam smakować i bez kija w d.... z popuszczonym pasem :)
Wesołego Alleluja życzę :)
tereska, 03.04.2015, 15:24
"Smaku żurku zależy nie tylko od składników." Aleśta zaserwowali! Businesmeny z Głuchołaz som zochwycone, bo to po PZPRowskie buraki i jak im któs cuś serwuje, to une dostajom orgazmu. No a "smaku żurku", to już samo w sobie jest zachwycające. :)
WJ, 23.03.2013, 05:54
Gdyby mi ktoś postawił na stole tzw. święconkę, to chyba bym się porzygał. Już od dzieciństwa czuję obrzydzenie do żarcia które było w kościele pochlapane wodą niewiadomego pochodzenia. I nie będzie też u mnie żadnego obrzędu dzielenia się jajkiem. Kto i po jaką cholerę wymyśla te bzdety?
WJ, 23.03.2013, 06:03
Tylko nie mówicie o tradycji podawania w chlebie. Polską tradycją jest szacunek dla chleba. Wyrzucanie na śmietnik po zjedzeniu zupki - Norwid w grobie się przewraca.
"...gdzie kruszynę chleba Podnoszą z ziemi przez uszanowanie Do darów Nieba…"
Piotr, 23.03.2013, 06:47
Widziałam te chlebki w Macro :)) A w knajpach ściemniają,że sami pieką...
lola, 23.03.2013, 07:34

Polecamy