Pomysły na knedle ze śliwkami – przepisy, aż palce lizać

Sezon na śliwki w pełni. Dzisiaj proponujemy knedle ze śliwkami w kilku odsłonach. Nawet amator raz, dwa je przygotuje bez problemu.
  • Knedle ze śliwkami

    Knedle ze świeżymi śliwkami to smaczna propozycja na wakacyjny obiad.

    kabvisio (123RF)
  • Knedle na słodko

    Zimą knedle ze śliwkami będzie można przygotować z mrożonymi owocami.

    422737 (Pixabay.com)

Ziemniaczane, pachnące i miękkie kulki, nadziewane owocami to właśnie knedle. Niektórym z nas kojarzą się z dzieciństwem, gdy nasze babcie lepiły knedle. Teraz my możemy pójść w ślady babć. Na początku wakacji królują knedle z truskawkami, a gdy zbliża się koniec wakacji – te ze śliwkami. Podajemy przepisy na te drugie. Najlepiej podawać je z kwaśną śmietaną i cukrem (też waniliowym), roztopionym masłem, cynamonem albo bułką tartą.

Zobacz również: Przepisy na masło domowej roboty

Tradycyjne knedle ze śliwkami

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Umyte ziemniaki ugotuj w łupinkach (uważaj! nie rozgotuj ich). Ostudzone przepuść przez praskę (ewentualnie przetrzyj/przeciśnij przez sito). Wymieszaj je z jajkami, dosyp mąki, całość posól. Rozwałkuj ciasto i odrywaj kawałek po kawałku. Z każdego kawałka uformuj kulkę, a do środka wetknij po wypestkowanej śliwce i zatknij otwór. Knedle gotuj w osolonej wodzie, przez około 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz wideo: Jakie właściwości mają śliwki i jakie przetwory z nich robić 

Babcine knedle ze śliwkami

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy ostygną, przepuść przez praskę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajka. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj z niego okrągłe placuszki. Do każdego wetknij węgierkę i z powrotem zalep dziurkę. Gotuj knedle w wodzie z dodatkiem oleju przez około 4 minuty od wypłynięcia.

Maślane knedle ze śliwką węgierką

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Obierz i ugotuj ziemniaki. Ostudzone, przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i wymieszaj. Dosyp mąkę, dodaj jajko i zagnieć ciasto. Formuj kulki, w które wetkniesz po jednej śliwce. Zalep otwór. Gotuj w osolonej wodzie, przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Knedle ze śliwkami i serem

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1 kostka twarogu (200 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Obierz ziemniaki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy ostygną, przepuść przez praskę. Zmiel 3-krotnie twaróg w maszynce. Dodaj go razem z jedną i drugą mąką oraz jajkiem do ziemniaków. Rozwałkuj ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj z niego kulki albo placki. Do środka wetknij po śliwce i zalep ciastem otwór. Gotuj knedle przez około 5 minut od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Poznaj też: Mirabelki – ich właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Drożdżowe knedle ze śliwkami

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 700 g śliwek
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki cukru zmieszanego z cynamonem

Podgrzej ¼ szklanki mleka, dodaj zwykły cukier oraz drożdże. Wymieszaj całość. Dosyp odrobinę mąki i ponownie wymieszaj. Odstaw w ciepłe, suche miejsce, aby drożdże zaczęły wyrastać. Rozbij jajko i wymieszaj je z masłem. Dodaj powoli do rozczynu i wymieszaj. Dosyp resztę mąki i ugnieć ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie ugnieć i rozwałkuj. Odrywaj po kawałku i formuj z nich kulki. Do każdej wetknij śliwkę, do której w miejsce pestki włóż odrobinę cukru z cynamonem. Zagotuj wodę, do której dodaj sól. Do gotującej się wody wrzucaj knedle i gotuj przez około 8 minut. 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy