Placuszki drożdżowe i tort z dyni. Przepisy (WIDEO)

Dynia często gości w naszym jesiennym menu. Każdy zna smak kremu z dyni, ale ten z czasem może się znudzić. Tymczasem Marietta Marecka, autorka książek kulinarnych, poleca ciekawe pomysły na dania z dyni.
  • Drożdżowe placuszki z dynią

    Podczas smażenia placuszków należy kontrolować temperaturę oleju. Placuszki muszą bowiem smażyć się wystarczająco długo, by dopiekły się również w środku. Po zdjęciu ich z patelni należy ułożyć je na papierowym ręczniku.

    Dzień Dobry TVNx-news
  • Tort dyniowy

    Tort dyniowy wymaga sporo pracy, ale warto spróbować.

    Dzień Dobry TVNx-news

Marietta Marecka prezentuje niebanalne przepisy z dynią w roli głównej. Poznaj przepisy na drożdżowe racuszki dyniowe polane domowej roboty lukrem pomarańczowym, fantastyczny deser w postaci tortu dyniowego oraz oraz tagliatelle z sosem dyniowym i chorizo (tradycyjną kiełbasą hiszpańską z wieprzowiny) podsmażonym z odrobiną miodu. 

Ekspertka zachęca, by przygotować wcześniej puree z dyni. W tym celu pokrojoną dynię należy ugotować, albo upiec. Później obieramy ją z skórki i miksujemy. Taki dyniowy mus możemy przechowywać około tygodnia w lodówce lub zapasteryzować, by wykorzystać go, gdy skończy się już sezon na dynię.

Zobacz przepisy na podkręcone dania z dyni

W środku tortu znajduje się masa z przesmażonej dyni z dodatkiem pomarańczy i świeżego imbiru oraz odrobiny cukru. Jedną warstwę tory stanowi krem waniliowy z serka mascarpone. Tort jest wykończony kremem pomarańczowym z mascarpone. 

Złociste placuszki drożdżowe na bazie mąki, mleka, jajka i drożdży z dodatkiem puree z dyni smakują wyśmienicie. Można podawać je polane lukrem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. 


Źródło: Dzień Dobry TVNx-news

Zobacz również: Przepis na zupę z dyni

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy