Piernik nie tylko od święta – przepisy na domowe wypieki

Bez piernika, pachnącego imbirem i cynamonem, przełożonego marmoladą świąt nie będzie. Ciasto nie jest wcale trudne do przygotowania. Podajemy przepisy na piernik – i ten tradycyjny, i ten nowoczesny.
  • Domowy piernik

    Piernik warto zrobić kilka dni przed świętami. Gdy nadejdzie gwiazdka, ciasto będzie smakowało najlepiej.

    nancy20 (Pixabay.com)

Piernik można upiec już nawet na początku grudnia i jeśli będzie leżał w chłodnym, ale suchym miejscu, to na gwiazdkę będzie w sam raz. Ta zasada dotyczy piernikowych ciasteczek. Zwykle jednak piernik (jako placek, a nie ciasteczka-pierniczki) przygotowuje się na kilka dni przed świętami. Podajemy przepisy na domowe pierniki. 

ZobaczJak zrobić pierniczki na choinkę 

Piernik tradycyjny – przepis

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka naparu kawowego (kawa „zaparzana" wodą w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • przyprawa korzenna do piernika (opakowanie ma 20 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka migdałów
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć w drugiej misce z cukrem i miodem aż do powstania puszystej masy. Do masy miodowej dodawać powoli napar z kawy, olej, mąkę, przyprawę korzenną i sodę. Całość energicznie wymieszać, a przy użyciu miksera, ucierać na wolnych obrotach. Dodać pianę z białek, posiekane orzechy, posiekane migdały i ponownie wymieszać. Wysmarować tłuszczem dwie formy keksowe (ewentualnie jedną większą blachę, odpowiadającą rozmiarem dwóm keksówkom). Przełożyć ciasto do obu keksówek. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy piernik ostygnie, można polać go rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Piernik staropolski – przepis

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g)
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 jajka 
  • 2  łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  •  2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 szklanki powideł 
  • 3/4 kostki masła
  • łyżka migdałów
  • garść rodzynek

Połączyć mąkę, cukier pudrowy, kakao, sodę, przyprawę piernikową i cukier wanilinowy.
W drugiej misce ubić jajka (nie oddzielając żółtek od białek) do powstania piany. Roztopić masło. W trzeciej misce zmieszać powidła z mlekiem, miodem i roztopionym masłem. Do masy z powidłami dodać zawartość pierwszej miski, czyli suche składniki. Mieszać do połączenia w jednolitą masę. Następnie dodać pianę z jajek i znowu wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać sparzone rodzynki i posiekane migdały. Ciasto przelać do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godzinę 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Piernik przekładany – przepis

  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki powideł
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta imbiru, kardamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Miękkie (ale nie roztopione na patelni) masło utrzeć z cukrem, aż powstanie masa. Dodawać po jednym jajku, nie przestając mieszać. Do masy dodać miód i połowę powideł (¾ szklanki). W drugiej misce zmieszać sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Połączyć zawartości obu misek. Przełożyć ciasto na blachę, wysmarowaną tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec około 1 godzinę 10 minut. Upieczone, ostudzone ciasto 2-krotnie przekroić poziomo - powstaną 3 części. Przesmarować powidłami wierzch dwóch części (nie na samym wierzchu ciasta) i położyć warstwy kolejno na sobie.


Piernik przekładany marmoladą
Gdy piernik ostygnie, kroimy go na 3 blaty i przekładamy powidłami. Następnie owijamy ciasto folią i odstawiamy na 2–3 dni. Z każdym dniem piernik będzie coraz smaczniejszy. Przed pokrojeniem piernika warto go udekorować czekoladą lub lukrem.Fot. teresaterra (123RF)

Piernik bez miodu – przepis

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • pół szklanki oleju 
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przypraw (imbir, cynamon, kardamon albo gotowa przyprawa piernikowa)
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ szklanki powideł

Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do powstania masy. Miksując masę na wolnych obrotach, dodać olej, następnie stopniowo, na przemian, mąkę i mleko, potem przyprawę piernikową, kakao i sodę. Na koniec dodać powidła i znowu wymieszać. Ciasto przelać do keksówki. Piec około godziny w temperaturze około 180 stopni.

Muffinki piernikowe

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki płynnego miodu
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 jabłko

W pierwszym naczyniu wymieszać sypkie składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, imbir i sól. W drugiej misce wymieszać jajko (wcześniej trzeba je roztrzepać), mleko, maślankę, olej oraz miód. Wymieszać zawartości obu mis. Dodać posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinek (12 sztuk) wyłożyć papierowymi tzw. papilotkami. Przelać ciasto do każdej z nich. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec około 25 minut. 

Muffiny piernikowe
Muffiny wypiekane z przyprawą korzenną nie tylko smakują, ale ładnie ubrane w świąteczne słodkie ozdoby, cieszą oko biesiadników.Fot. kaboompics (Pixabay.com)

Kolejne przepisy: Makowiec zwijany i na kruchym cieście oraz inne makowce 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy