Pączki nie tylko na tłusty czwartek. Przepisy na domowe pączki

Pączek ważący 70 gramów ma około 300 kalorii. A mimo to nawet ci, którzy się odchudzają, w tłusty czwartek mogą sobie odpuścić i zjeść pączka, jak tradycja nakazuje. Oto przepisy na domowe pączki.
  • Pączki smażone w domu

    Pączki pysznie wyglądają i tak samo pysznie smakują. Fakt, są bombą kaloryczną, ale któż nie skusi się na nie w tłusty czwartek?

    ceja(Pixabay.com)

Tradycja tłustego czwartku nakazuje, żeby przed zbliżającym się Wielkim Postem najeść się tłusto i do syta. A właśnie tłuste i syte są pączki. Podajemy przepisy na pączki domowej roboty.

Pączki klasyczne

Przygotuj składniki na pączki:

  • ćwierć kostki drożdży (kostka waży 100 g)
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżki mąki, cukier i ¼ szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut, aż drożdże wyrosną. Jajko oraz żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a mąkę mieszamy z solą. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i dolewamy resztę podgrzanego mleka. Dodajemy ubite jajka, stopione masło i wszystko mieszamy. Odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem na półtorej godziny. Powinno wyrosnąć tak, że podwoi swoją objętość.

To ciekawe! W Polsce zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek sięga XVII wieku. Dawniej jednak przywilej ten miały tylko osoby z tzw. wyższych sfer. Były to wypieki bardziej wytrawne, gdy robiło się je z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną.
Obecnie pączki znamy tylko w wersji słodkiej. W zwykły dzień przeciętna piekarnia sprzedaje ich ok. 500, a w tłusty czwartek – nawet 30 tysięcy. Według tradycji, jeśli nie zjemy tego dnia choć jednego pączka, to nie będzie nam się wiodło do końca roku. 


Źródło: Agencja TVN/x-news

Zobacz wideo: Przepis na pyszne, kruche faworki (chruściki)

Ciasto na pączki rozwałkowujemy, ale ma ono być grube, np. o wysokości 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wygniatamy z ciasta kółka. Odstawiamy je na 45 minut, a nawet na godzinę, żeby wyrosły i dopiero smażymy na oleju w garnku (po 3–4 pączki za jednym razem, a nie wszystkie od razu), aż uzyskają złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy albo bibułę, żeby wsiąkł w nią nadmiar tłuszczu. Zanim pączki ostygną, posypujemy pudrem albo polewamy lukrem (czyli wodą z cukrem pudrem).

Pączki serowe

Przygotuj składniki na pączki: 

  • pół kg twarogu (najlepiej tłustego)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu albo wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania albo kolorowa posypka lub skórka pomarańczowa

Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Zmielony przez maszynkę twaróg mieszamy z cukrem białym i cukrem waniliowym. Dodajemy same żółtka. Całość miksujemy. Powstałą masę dodajemy do mąki, dodajemy śmietanę oraz spirytus i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Robimy małe kulki i smażymy partiami w rondlu na oleju. Posypujemy cukrem pudrem albo smarujemy lukrem i dekorujemy kolorową posypką lub posypujemy skórką pomarańczową.

Wideo dla osób na diecie: Co jeść, żeby mieć płaski brzuch 

Pączki z ziemniakami

Przygotuj składniki na pączki: 

  • 4 szklanki mąki
  • 3 ziemniaki
  • 1 mały kieliszek mleka (ćwierć szklanki)
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • ćwierć kostki drożdży
  • 1 łyżka spirytusu
  • skórka otarta z cytryny lub skórka pomarańczowa
  • dżem do nadzienia pączków
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia albo smalec

Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z wyrośniętymi drożdżami. Ugotowane, obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy je do mąki z drożdżami. Dodajemy papkę ziemniaczaną, wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (można zmiksować). Wyrobione ciasto lepimy w kulę i odstawiamy ją po przykryciem, aż wyrośnie. Formujemy kulki i – jeśli mamy dżem – nadziewamy dżemem, wbijając palcem porcje dżemu w każdą kulkę z ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut aż do wyrośnięcia i smażymy. Posypujemy pudrem.

Pączki z piekarnika

  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • dżem albo marmolada do nadzienia
  • cukier puder albo posypka lub wiórki kokosowe do posypania

Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego drożdże, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 25 minut. W ten sposób powstaje zaczyn. Miksujemy jajka z resztą cukru. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy i przygotowany już miks z jajek. Po wymieszaniu dodajemy roztopione masło i zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem i czekamy około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy tak, żeby było grube na 2 centymetry. Szklanką wycinamy kółka. Palcem wgniatamy w nie dżem lub marmoladę. Odstawiamy na pół godziny, żeby jeszcze wyrosły. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Jeszcze ciepłe, posypujemy pudrem albo robimy lukier, smarujemy pączki i posypujemy je posypką albo wiórkami kokosowymi. 

Polecamy równieżPrzepisy na dania z burakiem w roli głównej 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy