Ostre jedzenie – czy jest zdrowe? Jak kapsaicyna i pikantne jedzenie wpływają na nasz organizm

Kapsaicyna to substancja znana z ostrego smaku, która jest składnikiem wielu pikantnych potraw. Jedni nie wyobrażają sobie żadnego posiłku bez chociażby odrobiny ostrości, inni są na tyle wrażliwi, że pikantne przyprawy „zabijają" im smak całej potrawy. Wszystko to kwestia odczuwania smaku.
  • Kapsaicyna to składnik papryki odpowiedzialny za jej

    Ostre papryczki nadają intensywny smak potrawom. Warto korzystać z nich w kuchni, ponieważ dzięki zawartej w nich kapsaicynie, mają właściwości zdrowotne. Substancja zwana kapsaicyną została odkryta w 1846 r. przez amerykańskiego chemika L.T. Thresh, który poddał badaniom kilkanaście odmian papryki. Naukowiec udowodnił, że papryka jako jedyne warzywo w przyrodzie zawiera kapsaicynę.

    Tomasz Gola

Ostrość przyprawy określana jest w skali Scoville'a, w skrócie SHU. Czysta kapsaicyna (czyli związek chemiczny odpowiedzialny za pikantność przyprawy) ma kilkanaście milionów SHU (i w tej formie kapsaicyna może być trująca). Najostrzejsze papryki (jak się wydaje wyścig o miano tej najostrzejszej potrwa jeszcze bardzo długo) mają około 3,5 miliona SHU. Nie służą jednak do zastosowań kulinarnych.

PrzeczytajKilka sprawdzonych sposobów na uratowanie przesolonej zupy lub sosu 

Niezwykle ostre odmiany papryki uprawowej to habanero, piri-piri czy pieprz cayenne (powstający z popularnej papryczki chili), w zależności od regionu mogą osiągać do 350 tysięcy SHU. To oznacza, że garść startej habanero wystarczy do doprawienia kilku obiadów o niezwykłej ostrości potraw. Spożywanie tego rodzaju warzyw samodzielnie jest wyzwaniem karkołomnym, które zakończy się potężnym pieczeniem w przełyku i jamie ustnej.

Na ostre danie można jednak spojrzeć pod kątem zdrowotnym, a wtedy kwestia smaku spada już na drugi plan. W obiegowej opinii ostre dania są niezdrowe, źle działać mają zwłaszcza na wątrobę i żołądek. Taka teza jest jednak nieuprawniona i wiąże się raczej z tym, że często pikantne przyprawy towarzyszą tłustym potrawom i to one, a nie sama ostrość winna jest kłopotom z trawieniem. Tym bardziej, że powszechnie znany jest fakt, że pikantne jedzenie stymuluje żołądek do wydzielania soków trawiennych, które go chronią.

Warto zobaczyć: Jak przechowywać przyprawy w kuchni

Czy ostre jedzenie jest zdrowe?

Okazuje się, że kapsaicyna może pomóc w walce z przeziębieniem. Ma bowiem właściwości antybakteryjne, a przy okazji rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i pomaga usunąć ją z organizmu. Uwaga! Nie należy jednak przesadzać z ostrością posiłków, bowiem przy długotrwałym przeziębieniu organizm może zostać przez to dodatkowo osłabiony.


Kapsaicyna ma właściwości zdrowotne
Kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili. Substancja ta jest znana głównie jako składnik przypraw oraz tabletek na odchudzanie. Kapsaicyna ma wiele właściwości leczniczych.Fot. Pixabay.com

Kapsaicyna wykazuje również silne właściwości przeciwzapalne, o czym przekonać się mogą osoby ze stanami zapalnymi stawów czy zapaleniem ucha – złagodzenie objawów jest widoczne bardzo szybko.

Walory ostrych przypraw i posiłków powinni poznać również ludzie znajdujący się grupie ryzyka zachorowania na nowotwór. Wszystko przez właściwości antyoksydacyjne kapsaicyny, a w papryczkach oprócz niej znajdują się również ogromne ilości witaminy C, która jest również antyutleniaczem, jak i flawonidów. Ponoć szczególnie dobrze stosowanie kapsaicyny sprawdza się w przypadku zagrożenia rakiem płuc i prostaty. Kapsaicyna, zawarta w ostrych papryczkach, potrafi przeciwdziałać namnażaniu się komórek rakowych, utrudniając im podział.

Kapsaicyna jak afrodyzjak

Panowie powinni przełamać swoje ewentualne opory i włączyć więcej potraw pikantnych do swojej diety. Okazuje się bowiem, że działają one również jak afrodyzjak podnosząc poziom testosteronu u mężczyzn. Być może wyższe libido wiąże się z innymi właściwościami kapsaicyny. Otóż ta wspiera organizm w walce o obniżenie złego cholesterolu, a także szczególnie groźnych dla układu krążenia i serca trójglicerydów. Kapsaicyna poprawia krążenie, wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała miażdżycy. To z kolei oznacza, że ostre papryczki są idealna przyprawą w przypadku osób zagrożonych udarem.

Papryczki spalają tłuszcz

Panie, zwłaszcza te które zwracają baczną uwagę na smukłą linię, również powinny zainteresować się pikantnymi daniami. Dlaczego? Otóż niewiele osób wiąże kapsaicynę i pikantne posiłki z odchudzaniem. Tymczasem jej stosowanie pozwala ograniczyć tkankę tłuszczową, kapsaicyna wspomaga bowiem metabolizm, przyspiesza spalanie kalorii i jest znakomitym termoregulatorem. Nie bez powodu suplementy diety tzw. spalacze tłuszczu, bardzo często posiadają w składzie właśnie kapsaicynę.

Ostre przyprawy mają zbyt wiele cennych walorów, by po prosu lekceważyć je w kuchni. Ci, którzy niechętnie używają ich w codziennym gotowaniu, nie muszą od razu zmieniać nawyków żywieniowych i przygotowywać większości posiłków „na ostro". Wystarczy robić to raz, dwa razy w tygodniu by przekonać się, że ostre znaczy zdrowe. Nie bez powodu kuchnia chińska uważana jest za jedną z najostrzejszych na świecie, a Chińczycy jako naród mogą pochwalić się rzadko spotykaną długowiecznością. 

Dowiedz się: Jak uratować za ostre danie

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy