Orzechy laskowe – jakie mają właściwości i wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?

Tagi:
Smak orzechów laskowy zna chyba każdy. Wiemy, że owoce leszczyny są dobre (szczególnie w czekoladzie), ale większość z nas nie wie właściwie, dlaczego i w jakiej postaci najlepiej spożywać orzechy laskowe.
  • Orzechy laskowe

    Myriams-Fotos (Pixabay.com)

Jadalne owoce leszczyny spożywane są przez ludzi od najdawniejszych czasów. Nic dziwnego, bo są naprawdę pyszne i stanowią nieocenione źródło substancji odżywczych.

Wartości odżywcze i właściwości orzechów laskowych 

W odróżnieniu od innych orzechów, orzechy laskowe wyróżniają się zawartością dużej ilości witaminy E (ponad 15 mg/100 g). A witaminie tej zawdzięczamy młodość, witalność i płodność.

Warto przeczytaćOrzech czarny i orzech szary to konkurenci orzecha włoskiego 

Oprócz witaminy E, orzechy laskowe są doskonałym źródłem obniżającego ciśnienie potasu, witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na system nerwowy, a także wapnia i fosforu, które przyczyniają się do wzmocnienia kości i zębów. Orzechy laskowe to również dobre źródło  magnezu odpowiedzialnego za koncentrację, spokój i dobrą kondycję mięśni. Pierwiastek ten jest szczególnie ważny w okresie zwiększonego wysiłku psychicznego i fizycznego.

Co ciekawe, spożywanie orzechów laskowych może wpływać na zmniejszenie wagi i wyeliminowanie złego cholesterolu. Dzieje się tak mimo tego, że orzechy laskowe mają dużą ilość kalorii – 630 kcal/ 100 g. Przyczyniają się one do spalania uciążliwej oponki ze względu na zawarte w nich, tzw. „dobre" nienasycone kwasy tłuszczowe. Warunkiem zrzucenia zbędnych kilogramów jest jednak wpisanie orzechów laskowych w dzienny bilans energetyczny i nietraktowanie ich jako dodatkowego posiłku.

Orzechy laskowe – w jakiej postaci je spożywać?

Aby cieszyć się największą jakością i wartością odżywczą spożywanego jedzenia, najlepiej zajadać się orzechami laskowymi w jak najprostszej i świeżej formie. Zamiast pakowanych, gotowych orzechów z sieciówki, kupuj orzechy u lokalnego sprzedawcy, jeszcze w łupinach, i obieraj je dopiero przed spożyciem. Łupina to ich naturalna osłona, która chroni orzechy przed wilgocią, ciepłem i utlenianiem. Jeśli masz jednak do wyboru jedynie zapakowane lub obrane na wagę, lepiej mimo wszystko wybrać te szczelnie zamknięte. Przed zjedzeniem wąchaj orzechy, by uniknąć zjedzenia spleśniałych. Sezon na orzechy laskowe zaczyna się na przełomie lata i jesieni (od połowy sierpnia do połowy października). Owoce leszczyny dojrzewają nierównomiernie, więc można zbierać je przez długi czas.

Ciekawostka: Orzechy piorące – wydajniejsze i tańsze od proszku do prania 

Orzechy laskowe świetnie smakują jako dodatek do sałatek albo w postaci oleju, który należy spożywać wyłącznie na zimno, przechowując w lodówce od momentu otwarcia maksymalnie 60 dni. Osobom często chorującym albo skarżącym się na bóle żołądka pomoże nalewka z orzechów laskowych albo zmielone orzechy wsypane do mleka z miodem.

Zanim oddasz się orzechowej rozkoszy, upewnij się jednak, czy nie jesteś uczulony na orzechy laskowe, ponieważ zdarza się, że niektóre osoby niestety nie mogą ich spożywać. Do najczęstszych objawów alergii należą wszelkiego rodzaju wysypki i obrzęki skórne, a także katar, kichanie, drapanie w gardle, na nudnościach i biegunkach kończąc. 

Dowiedz się: Jakie odmiany leszczyny wybrać i jak je uprawiać 

Autor: Nina Romanek
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Co mi będzie bo zjadam po 5 kg tygodniowo, są pyszne
Pasłęk Rudzkar, 17.09.2020, 16:38