Niezwykłe właściwości zwykłego ketchupu

Ketchup chroni serce i wspomaga system odpornościowy. Prezentujemy inne, niezbyt znane właściwości znanego wszystkim ketchupu.
  • Ketchup

    Koncentrat pomidorowy, woda, cukier, ocet spirytusowy to główne składniki sklepowego ketchupu. Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji - ze świeżych pomidorów - możemy zrobić domowy ketchup.

    skeeze (Pixabay.com)

Ketchup kojarzy się z fastfoodami, pustymi kaloriami i z otyłością. Tymczasem kryje się w nim sporo dobrego. I chodzi nie tylko o smak. Przedstawiamy niezwykłe korzyści z ketchupu płynące.

Ketchup to – można tak powiedzieć – przetworzone pomidory. A pomidory to praktycznie jedyne warzywo, które po tzw. obróbce nie dość, że nie traci swoich cennych składników, to jeszcze zyskuje na wartości.

Warto przeczytać: Właściowości pomidorów – sięgnij po zdrowie z pomidorem

Właściwości lecznicze ketchupu

Likopen to przeciwutleniacz, który znajduje się właśnie w poddanych obróbce pomidorach. Fakt, występuje on również w świeżych pomidorach (to on nadaje im czerwony kolor), ale w tych przetworzonych jest go więcej. Dla porównania: świeże pomidory zawierają około 3 miligramy likopenu, natomiast ketchup – aż 12 mg. Ten przeciwutleniacz neutralizuje również działanie wolnych rodników, przyczyniających się m.in. do powstawania chorób i przyspieszających procesy starzenia się.

Duża zawartość likopenu w ketchupie działa przeciwnowotworowo. Naukowcy udowodnili, że likopen zmniejsza ryzyko powstania raka prostaty. Chroni przed zawałem serca i wylewem. Pomaga uregulować poziom cukru we krwi oraz obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Ketchup wzmacnia odporność. To dzięki zawartości witamin A i C. Z tego też względu zalecany jest choćby w okresie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie i grypę nietrudno.

Ketchup dobrze wyczyści naczynia

Stare patelnie, z których nie można zetrzeć do końca plam po przypalonym tłuszczu, odzyskają dawny blask (a przynajmniej będą lepiej wyglądać), jeżeli wyszorujemy je – co wydaje się dziwne – gąbką z ketchupem. To dzięki kwasowi octowemu (regulator kwasowości), znajdującemu się w ketchupie. Ketchup podobnie wyczyści stare miedziane wazony, popielniczki oraz naczynia. Nada blask szklanym naczyniom. Właściwie to nie tyle ketchup, co ocet w nim zawarty.

Polecamy: Domowe triki z wykorzystaniem octu 

Ketchup dobry na urodę

Maseczka z ketchupu na twarz? To możliwe. Skóra twarzy zrobi się gładsza i bardziej elastyczna. Potrzeba jednak regularnych zabiegów. Włosy zniszczone zbyt chlorowaną wodą, choćby po basenie, można odżywić i sprawić, aby wróciły do normy, wcierając w nie ketchup. Zadziała niczym maseczka na włosy.

Na te składniki ketchupu uważaj!

Substancje zagęszczające (np. guma guar), sztucznie uzyskane aromaty przypraw czy konserwanty (np. benzoesan sodu lub sorbinian potasu) – zazwyczaj czysta chemia. To te składniki często kryją się w ketchupie. To natomiast oznacza, że ketchup wcale nie jest samym zdrowiem. Przeciwnicy ketchupu podkreślają, że gdyby był on wyprodukowany z samych pomidorów, bez tych wszystkich ulepszaczy i wspomagaczy, jego wartość by wzrosła, a tak – maleje. Coraz więcej jednak producentów ketchupu udoskonala jego smak naturalnymi składnikami. 

Ponadto możemy się pokusić o zrobienie domowego ketchupu, który nie będzie zawierał tych niezdrowych składników.

Zobacz: Przepis na domowy ketchup bez konserwantów

Autor: Sławomir Bobbe
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Pomidor, to owoc - nie warzywo.
Aleksander , 15.11.2019, 09:18