Nietypowe przepisy na ogórki kiszone. Jak kisić ogórki, by były smaczne?

Trwa w najlepsze sezon na ogórki, które kisimy i marynujemy na potęgę. Tradycyjne przepisy na „kiszeniaki" można jednak urozmaicić i pokusić się o kiszonki o nieco bardziej nietypowych składnikach.
  • Kiszenie ogórków

    Tradycyjne receptury na kiszone ogórki mogą się niektórym przejeść - warto wtedy wykorzystać nietypowe przepisy na "kiszeniaki".

    kasjanf (Pixabay.com)
  • Prawidłowo zakiszone ogórki zachowują trwałość przez wiele miesięcy

    Tomasz Gola

Co do zasady kiszenie ogórków wydaje się banalnie proste, choć wiele osób poległo na najprostszym przepisie. Ten zakłada przygotowanie i oczyszczenie ogórków, wsadzenie ich do słoików i zalanie wcześniej przygotowaną solanką. Jednak o tym, czy ogórki uda się ukisić i czy wyjdą z tego kiszenia smaczne decydują niuanse. Wystarczy małe zaniedbanie a ogórki staną się miękkie, zalewa mętna i całość zamiast do żołądka trafi do śmieci. Istotna jest bowiem jakość surowca – ogórki powinno się zacząć kisić możliwie szybko po ich zerwaniu (dlatego do pracy przy kiszeniu warto zabrać się rano, gdy wrócimy z targu ze świeżą porcją ogórków), jakość użytej wody (lepiej stosować przegotowaną niż „kranówkę") czy soli (sól jodowana nie sprawdza się najlepiej). Solanka również musi być odpowiednio przygotowana i wlana do czystych, wyparzonych słoików zakręcanych (wekowanych) równie czystymi i wyparzonymi zakrętkami.

Polecamy równieżPrzepisy na przetwory z cukinii: dżem, sałatka, sos słodko-kwaśny 

Gdy przygotowywanie standardowych ogórków kiszonych przestanie być problemem (lub poczujemy ochotę na odmianę), można pokusić się o przygotowanie ich według nieco innych receptur. Warto zgromadzić na zimę choć kilka słoików "kiszeniaków" w wersji nieco mniej standardowej. Jakie są najbardziej interesujące?

Jako dodatki, które wpływają na smak i aromat ogórków, wykorzystuje się m. in. liście wiśni, dębu, porzeczki, orzecha włoskiego, winogron a nawet sosnowe igły. Niektórzy nie wyobrażają sobie kiszenia ogórków bez obecności liści laurowych czy ziela angielskiego, inni stawiają na zioła – rozmaryn, lubczyk, tymianek czy bazylię. Oczywiście – nie stosujemy wszystkich jednocześnie.

Ogórki kiszone w butelkach

Oryginalnym pomysłem kiszenia ogórków jest przygotowanie ich w butelkach. Dobrze w tej roli sprawdzają się butelki po wodzie źródlanej, które mają pojemność 5–6 litrów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać i mniejsze naczynia – na przykład po maślance czy mleku. Przy okazji można wykorzystać w kuchni ponownie przedmioty, które po opróżnieniu trafiłyby do śmieci. Składniki potrzebne do kiszenia ogórków w butelkach są takie same, jak w przypadku klasycznego przepisu. Potrzebne będą ogórki raczej małe, korzeń i liście chrzanu, czosnek, koper, sól kamienna niejodowana (1–1,5 łyżki na litr zalewy) i dobrej jakości woda. Opcjonalnie można dodać wspomniane wcześniej liście dębu, czarnej porzeczki czy wiśni.

Największą trudność stanowić może ciasne ułożenie ogórków w butelce. Na jej dole układamy wszystkie dodatki, następnie ogórki, które przetykamy jeszcze liśćmi i korzeniem chrzanu oraz czosnkiem. Tak przygotowane ogórki odstawia się na kilka dni w ciemne miejsce. Butelki powinny być zakręcone, ale na tyle delikatnie by dać możliwość wylania się nadmiaru zalewy gdy ta zacznie pracować. Po około 5–6 dniach ogórki są gotowe do spożycia, a by dalej „nie pracowały" można je umieścić w lodówce. Ogórków z butelki nie wydłubujemy, mogą się przy tym uszkodzić – odcięcie szyjki butelki rozwiązuje problem z dostaniem się do wnętrza.

Sprawdź też: Dlaczego ogórki czasem są gorzkie i co z tym zrobić

Ogórki kiszone bez wody na sucho

Dość oryginalny przepis na kiszone ogórki, który u wielu początkowo budzi zdziwienie. Jak to – kiszenie ogórków na sucho? A jednak – można. Jak się do tego zabrać?

Ogórki wykorzystywane w tym przepisie powinny być niewielkie. Należy je umyć i przez kilka godzin trzymać w zimnej wodzie. Po wyjęciu z niej należy je wytrzeć do sucha, usunąć ogonki i przekroić na połowy wzdłuż (chodzi o to, by sok z ogórków rozpuścił sól). Następnie ogórki wkłada się do foliowego woreczka – ważne, by był szczelny i przeznaczony do kontaktu z żywnością. Całkiem dobrze w tej roli sprawdzają się specjalne woreczki na mrożonki. Następnie do ogórków dodaje się rozdrobniony standardowy zestaw przypraw do kiszenia – pokrojone ząbki czosnku, korzeń chrzanu, koper, gorczycę, ewentualnie liść laurowy. Można też zakupić przyprawę do kiszenia ogórków. Całość posypuje się gruboziarnistą solą i tak naciska na worek, by usnąć z jego wnętrza powietrza, a jednocześnie rozprowadzić sól po ogórkach. Tak przygotowane "kiszeniaki" pozostawia się w lodówce na 6-8 godzin, a po wyjęciu z niej ogórkom daje się jeszcze 2–3 dni na dojście w miejscu chłodnym i zacienionym. Po wszystkim ogórki wyjmuje się z worków i przechowuje w lodówce, gdzie mogą wytrzymać przez kolejne kilka dni. Ich smak jest oryginalny i niepowtarzalny, nieco inny niż ogórków kiszonych w sposób tradycyjny.

Ogórki kiszone na ostro – z papryką habanero

Propozycja dla zwolenników wyrazistych smaków. Ogórki kiszone z papryką habanero, zdecydowanie ostrzejszą niż papryczki chili, to znakomita przekąska i dodatek do potraw obiadowych. Przygotowanie ogórków i zalewy odbywa się tak jak w wypadku przygotowywania "kiszeniaków" tradycyjną metodą, jednak na samym końcu do słoików dodaje się papryki habanero. Te muszą być starannie oczyszczone i pozbawione pestek. Im ostrzejsze mają być ogórki, tym więcej papryczek należy wsadzić do słoika – w przypadku habanero (można wykorzystać również papryczki piri piri czy jalapeno) zalecana jest jednak pewna wstrzemięźliwość w tym względzie.

Zobacz: Przepisy na paprykowe smakołyki w słoiku 


Piklowane ogórki
Ogórki można kisić na różne sposoby.Fot. JerzyGorecki  (Pixabay.com)

Ogórki kiszone na słodko – z miodem

Ogórki kiszone mogą mieć też lekko słodkawy posmak, gdy w przepisie wykorzysta się miód. Do słoików dodajemy pokrojone ząbki czosnku, liście kopru wraz z łodygami, korzeń chrzanu, pieprz, liść winogrona i oczywiście sól kamienną. Obecność miodu (łyżka, dwie naturalnego miodu wielokwiatowego) wymaga kilkunastominutowej pasteryzacji. Osoby, które chciałyby przygotować ogórki kiszone o nieco słodkawym smaku, a z różnych przyczyn unikają miodu, mogą zastąpić go cukrem trzcinowym. 

Warto przeczytać: Co to jest ogórek kiwano, jakie ma właściwości i jak go jeść?

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy