Mięso mielone kupowane w sklepie – co faktycznie się w nim znajduje. Jakie mięso mielone wybierać?

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Kto nie ma czasu na mielenie mięsa może kupić paczkowane mięso mielone. Minus taki, że mięso mielone kupowane w sklepie nie zawsze składa się w 100 procentach z mięsa. Producenci stosują rozmaite ulepszacze i inne dodatki.
  • Mięso mielone

    Kupując świeże mięso ale już zmielone, należy dobrze przeczytać etykietę, znajdującą się na opakowaniu.

    AlchemillaMollis (Pixabay.com)

Kotlety mielone należą do najczęściej serwowanych mięs na drugie danie obiadowe w polskich domach. Najlepiej jest zmielić świeże mięso samemu. Maszynka do mielenia mięsa nie jest jednak podstawowym wyposażeniem współczesnej kuchni, a jeśli nawet ją mamy, to często brakuje nam czasu, by używać jej na co dzień. Rozwiązaniem jest wówczas mielenie mięsa przez obsługę sklepu podczas zakupu albo wybór porcjowanego mięsa mielonego, czyli w opakowaniu, przyszykowanego do obróbki.

W ostatnim przypadku mięso mielone niekiedy zawiera dodatki, mające na celu polepszenie smaku, zapachu, wyglądu i wydłużenie terminu przydatności mięsa do spożycia. Zdarza się, że w takim mięsie mielonym... tego mięsa nie ma nawet 50 procent. Wtedy produkt zwykle nie nosi nazwy „mięso mielone", ale producent nazwał je „surowym wyrobem mięsnym" bądź – po prostu „mielonką". 

Polecamy: Przepisy na różne wersje kotletów mielonych 

Pod lupę wzięliśmy etykiety mięs mielonych na tackach, przyjrzeliśmy się dodatkom i swoistym ulepszaczom.


Domowe kotlety mielone
Jakość kotletów mielonych zależy przede wszystkim od użytego mięsa. Unikajmy paczkowanego mięsa mielonego, które zawiera chemiczne dodatki i wypełniacze.Fot. Joerg Beuge (123RF)

Cytrynian sodu

Cytrynian sodu to związek chemiczny typu dwa w jednym. Po pierwsze, wzbogaca smak (sam ma kwaskowaty smak) mięsa mielonego, po drugie – przedłuża jego trwałość. Zapobiega rozkładowi substancji odżywczych znajdujących się w mielonym. Cytrynian sodu uznawany jest za nieszkodliwy.

Askorbinian sodu

Askorbinian sodu to również związek chemiczny. Ten przeciwutleniacz oraz regulator kwasowości na swój sposób wydłuża życie mięsa mielonego, a więc wpływa na jego trwałość przydatności do spożycia. Askorbinian sodu ma smak zbliżony do soli. Jest uważany za nieszkodliwy.

Mleczan potasu

Mleczan potasu to także regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Tym samym działa konserwująco na surowe mięso mielone. Mleczan potasu jest delikatnie słony w smaku. Ten dodatek do żywności jest uważany za nieszkodliwy.

Błonnik grochowy

Błonnik grochowy powstaje z wyselekcjonowanego, niezmienianego genetycznie grochu. Ma neutralny smak. Błonnik grochowy odpowiada za pęcznienie produktu spożywczego, dlatego mięso mielone wydaje się być puszyste. On działa również jako utrwalacz i regulator lepkości. Nie uznaje się go za szkodliwy.

Błonnik bambusowy

Błonnik bambusowy jest bezsmakowy. Produkuje się go z rozdrobnionych, wcześniej oczyszczonych włókien pędów bambusa. Działa niczym substancja zagęszczająca oraz wspomaga wydłużenie trwałości produktu spożywczego. Jest uważany za nieszkodliwy.

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana, inaczej: mąka bezglutenowa, zawiera naturalne barwniki, te z kolei wykazują właściwości przeciwutleniające. To wystarczający powód, aby niektórzy producenci dodawali mąkę kukurydzianą do surowego mięsa mielonego. Dzięki niej mielone będzie dłużej nadawało się do spożycia, poza tym stanie się puszyste.

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana o neutralnym smaku poprawia konsystencję i teksturę produktu spożywczego. To dlatego, iż w kontakcie z wodą, skrobia ziemniaczana tworzy swoisty kleik. Wybrani producenci żywności wykorzystują ją jako pewnego rodzaju wypełniacz mięsa mielonego.

Glukoza

Glukoza stanowi podstawowy składnik cukru. W mięsie mielonym, serwowanym na tackach, glukoza niekiedy też występuje. Ma za zadanie poprawę walorów smakowych mięsa.

Zobacz równieżSzkodliwe dodatki w żywności. 8 związków, których lepiej unikać 

Co jeszcze możesz znaleźć w mięsie mielonym?

Mięso mielone, kupowane w opakowaniach, może zawierać:

  • sól, 
  • ekstrakty przypraw, 
  • koncentraty warzywne, 
  • soję, 
  • jajka, 
  • mleko, 
  • seler, 
  • gorczycę, 
  • laktozę z mleka, 
  • zboża zawierające gluten.

Jakie mięso mielone wybierać

Robiąc zakupy, zwracamy uwagę na wygląd i zapach danego produktu spożywczego. Jeśli jednak kupujemy oryginalnie zapakowane mięso mielone, nie jesteśmy w stanie kierować się jego zapachem. Z tego też względu paczkowane mięso mielone warto ocenić po tym, jak wygląda. Jeżeli jest ono sine, nawet fioletowe, lepiej jest odpuścić taki wybór. Świeże mięso mielone powinno być różowo-czerwone. To, że krótko po wyjęciu z opakowania mięso mielone delikatnie zmienia kolor na lekko szary, jest naturalne, ponieważ w ten sposób reaguje ono na kontakt z powietrzem.

Mięso mielone, jak każde inne mięso, posiada specyficzny, raczej niemiły zapach, lecz gdy ta woń jest wyjątkowo nieprzyjemna, może to oznaczać, że mięso mielone było nadpsute już w momencie pakowania go. Po otwarciu opakowania, z tacki należy usunąć wodę. Ponadto, gdy mięso mielone będzie zbyt lepkie i oślizgłe w dotyku, to także może znaczyć o jego nieprzydatności. Producenci mięs mielonych na tackach radzą, aby otwarty produkt przechowywać w lodówce (temperatura powinna wynosić od +2 do +4 stopni Celsjusza) maksymalnie 24 godziny. Mięso mielone nie nadaje się do spożycia w stanie surowym. Wymaga zatem uprzedniej obróbki.

Opakowanie mięsa mielonego – co na nim przeczytasz

Trzeba zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia. Ta informacja jest podana na opakowaniu. To podobnie, jak podany jest kraj (lub miejsce) uboju. W polskich sklepach większość mielonych paczkowanych pochodzi z Polski. Ponadto na opakowaniu często pojawia się informacja, że produkt zapakowano w atmosferze ochronnej. Chodzi o to, że mięso mielone pakowane w atmosferze ochronnej psuje się dużo wolniej. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy