Makowiec zwijany i na kruchym cieście oraz inne makowce – przepisy

Niektórzy mówią, że makowiec do łatwych ciast nie należy. Można jednak samemu przekonać się, czy to prawda, przygotowując go choćby od święta. Polecamy przepisy na tradycyjne i mniej typowe ciasta z makiem.
  • Zawijanie makowca

    Makowiec to ciasto, którego przygotowanie zajmuje stosunkowo dużo czasu. Jednak smak i zapach gotowego makowca wynagrodzi trud.

    Marek Grotowski

Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast, kojarzących się ze świętami. Kupisz go bez problemu w każdej cukierni. Warto spróbować zrobić go własnoręcznie. Na pewno będzie smakował jeszcze bardziej niż ten kupiony w sklepie. Oto kilka przepisów na makowiec z gotowej masy makowej, więc w łatwiejszej wersji. 

CiekawostkaWłaściwości maku – im więcej makowca zjesz, tym bardziej zachce ci się spać 

Tradycyjny makowiec zawijany

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół drożdży (zwykle kostka drożdży ma 100 g),
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 niepełna szklanka mleka,
  • ćwierć kostki masła,
  • 4 żółtka.

Masa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej (w puszce),
  • 4 białka,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Lukier:

  • pół cytryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • skórka pomarańczowa.

Do miski wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Delikatnie podgrzać mleko i powoli dolewać je do ciasta, wciąż mieszając składniki. Gdy konsystencja będzie jednolita, przykryć bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawić na 10 minut. Gdy po tym czasie ciasto wyrośnie, dodać żółtka i wszystko ponownie wymieszać. Roztopić masło i dodać je do ciasta. Ugniatać i rozwałkowywać ciasto przez 15 minut do uzyskania jednolitej masy. Uformować kulę, włożyć do miski i odstawić na godzinę, żeby ciasto wyrosło.

W tym czasie posiekać orzechy i dodać je do gotowej masy makowej. Wsypać rodzynki i bułkę tartą. Całość wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać je do masy makowej, ponownie mieszając całość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć z miski na stolnicę i jeszcze przez 2–3 minuty wyrabiać. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować, tworząc prostokąt. Wyłożyć wierzch połową masy makowej, zostawiając puste miejsce przy samych brzegach (obwódkę).

Zobacz przepis: Jak zrobić tęczowe ciasto 

Wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasto. Wyłożyć roladę na posmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Zawinąć ciasto w ten papier tak, jak zawijalibyśmy cukierka, ale zostawiając pod papierem trochę wolnego miejsca, aby ciasto mogło jeszcze delikatnie wyrosnąć. W ten sam sposób przygotować drugi makowiec. Odczekać 15–20 minut. Włożyć oba do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez około 35 minut. Gdy wyjęte z piekarnika ciasto będzie prawie chłodne, przygotować lukier, mieszając gorący sok z cytryny z powoli dosypywanym cukrem pudrem i skórką pomarańczową.

Makowiec na kruchym cieście

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 i ¼ masła lub margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru waniliowego,
  •  szczypta soli.

Masa makowa:

  • puszka masy makowej (850 g),
  • 4 białka,
  • 2 łyżki tartej bułki.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru.
  • pół cytryny.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i ugniatać przez parę minut. Uformować kulę, owinąć ją folią, włożyć do miski i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć je z lodówki, ponownie rozwałkować i pougniatać. Podzielić ciasto na części w stosunku 70 do 30 procent. Większą część wyłożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Białka ubić na pianę. Dodać je do masy makowej razem z bułką tartą i wymieszać. Wyłożyć masę równo na ciasto na blasze. Mniejszą część ciasta, która pozostała, ponownie pougniatać, rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć je na masie na blasze, tworząc kratkę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 55 minut. Gdy ciasto ostygnie, przygotować lukier: sok z wyciśniętej połówki cytryny dodać do cukru pudru i wymieszać. Lukier rozprowadzić na cieście.

Makowiec z bakaliami

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • jajko,
  • 1 i ¼ kostki masła,
  • szczypta soli.

Masa makowa:

  • 2 puszki masy makowej (1 puszka to 850 g),
  • 2 białka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka cukru pudru,
  • pół kubka kwaśnej śmietany (zwykle kubek śmietany ma pojemność 200 g),
  • garść rodzynek, orzechów włoskich, płatków migdałów.

Mąkę połączyć z posiekanym masłem, aż powstaną grudki. Dodać jajko i cukier puder. Ugnieść ciasto i uformować je w kulę. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po wyjęciu rozwałkować ciasto i wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem (lub wyłożoną pergaminem) blachę. Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10 minut, żeby ciasto jedynie się podpiekło. W tym czasie masę makową przełożyć do miski. Ubić białka na pianę, dodając cukier puder. Przełożyć ją do masy, dosypując też mąkę i bakalie oraz dodając śmietanę. Na podpieczonym spodzie rozprowadzić masę makową. Włożyć blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 70–80 minut.

Polecamy takżeSekrety idealnego sernika 

Makowiec z jabłkami

  • puszka masy makowej (850 g),
  • 3 duże jabłka,
  • 5 białek,
  • 5 żółtek,
  • 10 łyżek kaszki manny,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki miodu,
  • tabliczka białej czekolady.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce. Dodać do masy makowej. Dosypać proszek do pieczenia oraz kaszkę manną i wymieszać całość. Dodać żółtka i ponownie wymieszać. Białka ubić na pianę i też dodać do masy, razem z miodem. Wymieszać całość i znowu ugnieść. Ciasto wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 55–60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu, gdy ciasto ostygnie, polać rozpuszczoną białą czekoladą. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy