Leczo nie tylko z cukinią - jak zrobić? Przepisy na leczo z kiełbasą, warzywne i z pieczarkami

Leczo to potrawa, która przywędrowała do polskiej kuchni z Węgier i Węgrzy traktują je tak, jak Polacy bigos. Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty.
  • Leczo

    Leczo smakuje i latem, i zimą. Jest tak samo sycące, jak tradycyjny polski bigos.

    Robfoto (Pixabay.com)

Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Serwujemy sprawdzone przepisy na to sycące, pyszne i pachnące danie.

A może spróbujesz?: Dania z cukinią w roli głównej 

Leczo z cukinią - przepis

  • 2 cukinie średniej wielkości,
  • 2 papryki (może być papryka czerwona, ale kolor nie ma znaczenia),
  •  3 cebule,
  • 5 pomidorów,
  • pasek wędzonego boczku (około 70-100 g),
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej,
  • mała garść (12-14 sztuk) ziela angielskiego,
  • 4-5 liści laurowych,
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, oregano do smaku

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na 2 łyżkach oleju. Umytą paprykę (bez gniazd nasiennych) i obraną cebulę kroimy też w kostkę i przesypujemy do drugiej patelni (dużej, z wysokimi ściankami albo do woka), podsmażamy na pozostałych 2 łyżkach oleju. Gdy papryka i cebula się podsmażą, dodajemy cukinię, nieobraną, lecz też pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy i dodajemy obrane, pokrojone w grubsze plastry pomidory bez skórki. Znowu mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy oraz podsmażony wcześniej boczek. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez mniej więcej 20 minut. Jeśli chcemy zawekować leczo, od razu gorące przekładamy bezpośrednio do wyparzonych słoików i zamykamy wieczka. Słoiki stawiamy do góry nogami w ciemnym, suchym miejscu, żeby się zawekowały. W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji. Można również zamrozić przygotowane leczo.

Polecamy: Przepisy na przetwory z cukinii - na słodko i na słono

Leczo z kiełbasą - przepis

  • 3 papryki,
  • 6 pomidorów,
  • 4 cebule,
  • 3 laski kiełbasy (np. śląskiej albo zwyczajnej),
  • 1/3 kostki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 
  • sól, pieprz i oregano do smaku

Umytą cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiełbasę (bez flaka) także kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli oraz papryki. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Dodajemy masło i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 35 minut.

Leczo z kabaczka - przepis

  • 2 średniej wielkości kabaczki,
  • 3 pomidory,
  • 3 papryki,
  • 2 cebule,
  • 4 laski kiełbasy,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
  • sól, pieprz, bazylia i oregano do smaku

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, na oleju. Kroimy kiełbasę (bez flaka) w półplastry i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Cebulę z kiełbasą przesypujemy do większego garnka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Obieramy kabaczka, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę i wsypujemy do garnka z warzywami. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię i oregano. Gdy kabaczek stanie się miękki, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Przyprawiamy obiema paprykami i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez mniej więcej 15 minut.

Sprawdź: Czym się różni cukinia od kabaczka

Leczo z pieczarkami - przepis

  • 0,7 kg pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 2 papryki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę, pokrojoną w kostkę, podsmażamy na oleju. Podsmażoną, przekładamy do większego garnka. Oczyszczone, umyte pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę i razem z pieczarkami przesypujemy ją do garnka z cebulą. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Razem gotujemy całość jeszcze przez około 15 minut.

Sprawdź: Dlaczego cukinia i ogórki bywają gorzkie i co z tym zrobić

Leczo z ananasem

  • 4 pomidory,
  • 2 papryki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki koncentratu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 15 dag sera,
  • sól, pieprz, tymianek i pietruszka do smaku

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na oleju na patelni i potem przekładamy do większego garnka. Kroimy paprykę i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Dodajemy pomidory, pokrojone w kostkę, bez skórki. Całość przyprawiamy, dodajemy koncentrat i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa oraz kukurydzę. Po chwili zdejmujemy z palnika. Ścieramy ser na tarce. Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, do chwili, aż ser się rozpuści. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy