Kopytka - jak je zrobić? Przepis na kopytka ziemniaczane, z serem, ze szpinakiem i leniwe oraz kopytka z dyni

Kopytka to kluski, których głównych składnikiem są ugotowane i rozgniecione praską ziemniaki. Dodaje się do nich mąkę i jajko, a z tak przygotowanego ciasto można zrobić różne kopytka: ziemniaczane, z serem, szpinakiem i z dyni. Czemu kopytka leniwe to nie to samo co kluski leniwe?
  • Przepisy na kopytka

    Przepis na kopytka nie jest skomplikowany. Potrzebne są 4 bazowe składniki, a z resztą można poeksperymentować.

    Tang Yajuan (123rf.com)

Kopytka można podawać na słono i na słodko, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Przepis na kopytka ziemniaczane

Kopytka ziemniaczane to danie z długą tradycją, lecz przez wielu zapomniane. Warto odurzyć ten przepis.

Składniki na kopytka ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w mniejsze kawałki;
  2. Zalej ziemniaki wodą, posól i gotuj do aż do miękkości (ok. 30 minut);
  3. Ugotowane ziemniaki rozgnieć (masa musi być gładkim puree);
  4. Do mąki dodaj ziemniaki, jajko i sól;
  5. Zagotuj garnek wody (pamiętaj, żeby ją posolić);
  6. Podziel ciasto na 4 części i zrób z nich wałeczki (najlepiej na grubość kciuka);
  7. Podziel wałeczek na kawałki o szerokości 2 cm;
  8. Wrzuć kopytka do gotującej wody;
  9. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 4 minuty i wyjmij.

Warto zapamiętać, że im mniej dodamy do ciasta mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.

Kopytka ziemniaczane można podawać na różne sposoby. Na słono z sosem grzybowym, serowym, podsmażaną cebulką czy kurkami. A na słodko ze śmietaną i cukrem pudrem.

Zobacz: Jaka mąka jest najzdrowsza. Porównujemy rodzaje mąki

Przepis na kopytka z serem

Kopytka z serem to gratka dla tych, którzy wolą potrawy na słodko.

Składniki na kopytka z serem:

  • 1 kg ziemniaków;
  • 250 g białego sera;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania kopytek z serem:

  1. Opłucz, obierz i ugotuj ziemniaki;
  2. Zrób z ziemniaków puree;
  3. Do ziemniaczanej masy dodaj resztę składników (mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko i biały ser);
  4. Zagnieć ciasto aż do całkowitego połączenia składników;
  5. Rozerwij ciasto na 4 kawałki i uformuj z nich wałeczki o grubości kciuka;
  6. Potnij wałeczki na kawałki o szerokości 2 cm;
  7. Do gotującej, posolonej wody wrzuć kopytka;
  8. Po wypłynięciu klusek, odczekaj minutę i je wyjmij.

Kopytka z serem najlepiej smakują na słodko, ze słodką śmietaną, owocami czy cukrem pudrem.


Fot. PaweÅ‚ SpychaÅ‚a (123rf.com)

Przepis na kopytka ze szpinakiem

Nie wszyscy przepadają za szpinakiem. Jednak w tej formie jest bardzo apetyczny. Dodatkowo kopytka ze szpinakiem mają świeży, zielony kolor. Na talerzu pięknie się prezentują.

Składniki na kopytka ze szpinakiem:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • świeży szpinak
  • sól

Sposób przygotowania zielonych kopytek:

  1. Przygotuj ziemniaki (umyj, obierz i pokrój) i ugotuj je;
  2. Rozgnieć ugotowane kartofle tak, by powstała z nich gładka masa;
  3. W oddzielnym naczyniu zblenduj garść szpinaku z dodatkiem jajka;
  4. Do ziemniaczanego puree dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, zblendowany szpinak i odrobinę soli;
  5. Podziel ciasto na 4 kawałki i uformuj je w wałeczki;
  6. Pokrój masę na kopytka o szerokości 2 cm;
  7. Do wrzącej, posolonej wody wrzuć kawałki ciasta;
  8. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, pozostaw je jeszcze na 4 minuty i wyłów.

Kopytka ze szpinakiem można polać klarownym masłem czy śmietaną.

Warto przeczytać: Potrawy ze szpinakiem

Przepis na kopytka z dyni

Dynia to kolejne typowo jesienne warzywo. Obiad nie musi być nudny i ponury. Talerz rozweselą pomarańczowe kopytka. Nie dość, że dzieci chętniej sięgają po kolorowe kluseczki, to również dorosłym taki widok sprawia przyjemność.

Składniki na kopytka z dyni:

  • 400 g puree z dyni
  • 500 g puree z ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru, kurkumy i gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój dynię na małe kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut;
  2. Miękką dynię zblenduj na gładką masę;
  3. Do dyniowego puree dodaj puree z ziemniaków, mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową;
  4. Zagnieć ciasto;
  5. Podziel je na 4 części i zrób z nich wałeczki;
  6. Pokrój je na części o szerokości 2 - 3 cm;
  7. Wrzuć kopytka do gotującej się wody;
  8. Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 2 minuty i wyjmij.

Do kopytek z dyni świetnie pasuje masło szałwiowe. 

Zobacz: Dynia w roli głównej. Przepisy na dania z dyni

Przepis na kopytka leniwe (kluski leniwe)

Kopytka leniwe często są mylone z kopytkami z serem. Jest między nimi jedna, istotna różnica. W kopytkach leniwych nie ma ziemniaków.

Składniki na kopytka leniwe:

  • 0,5 kg białego sera
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozgnieć widelcem;
  2. Dodaj do niego mąkę i jajka i ugnieć ciasto;
  3. Ciasto podziel na 4 części i zrób z niego wałeczki;
  4. Porozcinaj je tak, by kawałki miały 2-3 cm szerokości;
  5. Wrzuć kopytka do wrzącej, posolonej wody (można dodać trochę oleju, żeby kluski się nie sklejały);
  6. Wyjmij kopytka po 3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Autor: Anna Skibicka
0komentarzy