Kompot z suszu – jak go ugotować nie tylko od święta. Przepisy

Suszone owoce i cytrusy w wersji świeżej stają się popularne, gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Piszemy, jak w prosty sposób przyrządzić kompot z suszu, traktowany przez niektórych jak tradycyjny wigilijny napój.
  • Kompot z suszu

    Kompot z suszu, zwany kompotem wigilijnym, ma przyjemny zapach i równie przyjemny smak.

    ValeriaJa (Pixabay.com)

Święta mają swoje ulubione zapachy. Wigilia i święta Bożego Narodzenia pachną choinką, piernikiem, makowcem. Kompot z suszu też pachnie, a jednak jest mniej popularny w gwiazdkę. A szkoda, bo jest smaczny, do tego łatwy w przygotowaniu. Za czasów naszych pradziadków ten aromatyczny napój, podawany na zimno, stanowił jedno z 12 obowiązkowych dań na świątecznym stole. Piszemy, jak zrobić taki kompot.

Polecamy też przepis: Kutia, czyli deser na Boże Narodzenie 

Tradycyjny kompot z suszu – przepis

  • Duża garść suszonych śliwek (całe owoce)
  • mała garść suszonych jabłek (plasterki)
  • mała garść suszonych moreli (całe owoce)
  • mała garść suszonych gruszek (plasterki)
  • 1 świeża pomarańcza
  • 1 świeża cytryna
  • 1 łyżka miodu (albo 1 łyżka cukru trzcinowego)
  • 1 łyżeczka goździków
  • szczypta cynamonu

Opłukane suszone owoce zalać 2 litrami przegotowanej, letniej wody (nie gotować ich jeszcze). Odstawić garnek na 3–4 godziny w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie sparzyć pomarańczę i cytrynę, pokroić je w plastry lub ćwiartki (jak duże cytrusy, to w ósemki). Cytrusy dodać do napęczniałych suszonych owoców. Dosypać goździki i cynamon. Gotować około 20 minut na małym ogniu, delikatnie co chwilę mieszając. Na koniec doprawić miodem, ewentualnie cukrem trzcinowym. Podawać na zimno.

Wigilijny kompot z suszu - przepis

  • Duża garść suszonych śliwek
  • mała garść suszonych jabłek
  • mała garść suszonych gruszek
  • mała garść suszonych moreli
  • mała garść rodzynek
  • kilka goździków
  • szczypta imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Suszone owoce zalać 2 litrami wody i odstawić na 3–4 godziny. Potem dodać goździki, imbir, cynamon, zamieszać i zagotować. Do zagotowanego, jeszcze ciepłego kompotu, dodać cukier trzcinowy. Podawać, gdy zupełnie wystygnie.

Kompot z suszu na winie - przepis

  • Duża garść suszonych śliwek
  • mała garść rodzynek
  • mała garść suszonych moreli
  • mała garść suszonych jabłek
  • mała garść suszonych gruszek
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka czerwonego wina

Wino wlać do 2 litrów wody i zagotować. Gdy trochę ostygnie, dodać śliwki, rodzynki, morele, jabłka, gruszki, cynamon i goździki. Odstawić na 3–4 godziny. Po tym dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zamieszać całość i gotować przez 10–12 minut. Podawać ostudzony.

Poznaj takżePrzetwory z owoców i warzyw 

Kompot z suszu z makaronem - przepis

  • Duża garść suszonych śliwek
  • mała garść suszonych moreli
  • mała garść rodzynek
  • mała garść suszonych jabłek
  • mała garść suszonych gruszek
  • pół świeżej cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół paczki (250 g) makaronu, np. wstążeczek

Suszone owoce zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą. Odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować 2 litry wody w garnku, do gorącej wody wrzucić suszone owoce i gotować przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać cukier, cynamon oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Ugotować makaron. Podawać go z kompotem z suszu na zimno. Będzie smakował, jak zupa owocowa. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy