Keks – jak go upiec? Przepisy na keks z bakaliami i nie tylko

Niektórzy mylnie sądzą, że keks to po prostu babka, tyle, że z bakaliami. Keks jednak to zupełnie inny rodzaj ciasta. Radzimy, jak zrobić keks domowej roboty.
  • Keks nie tylko na święta

    Keks jest kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia, ale smakuje tak dobrze, że mógłby pojawiać się na stole częściej niż jedynie w święta.

    Kakuko (Pixabay.com)
  • Ciasto keks

    Ciasto keksowe jest najeżone bakaliami i właśnie one decydują o jego oryginalnym smaku.

    Mikali (Pixabay.com)
  • Keks nie tylko na słodko

    Keks nie musi być na słodko. Równie dobrze może zrobić keks z papryką i serem.

    Fotolia

Nie tylko piernik, makowiec i sernik kojarzą się ze słodkimi świętami Bożego Narodzenia. Keks też może pojawić się na wigilijnym stole. Tym bardziej, że jest w nim sporo rodzynków, orzechów włoskich, migdałów, skórki pomarańczowej, żurawiny i daktyli, a przecież gwiazdka również pachnie bakaliami.

Polecamy przepisyMakowiec zwijany i na kruchym cieście oraz inne makowce 

Keks to ciasto biszkoptowe, nie tylko oryginalne w smaku i ładnie pachnące, ale też kolorowe, właśnie za sprawą bakalii. Niektórzy radzą, aby keks upiec 2-3 dni przed świętami. Do świąt ciasto uzyska inny, lepszy smak.

Keks tradycyjny

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 torebka cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • cukier pudrowy do posypania
  • 2 garście bakalii (m.in. rodzynki, migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczy, suszone ananasy, figi suszone, żurawina)

Większe bakalie pokroić w kostkę albo posiekać. Bakalie zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem białym, cukrem wanilinowym i solą. Do masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając mieszania. Dodać aromat rumowy, następnie ciasto połączyć z masą bakaliową i całość wymieszać. Teraz przyda się keksówka – to forma nie tylko do pieczenia ciasta, ale też chleba czy pasztetu, czasem posiada wyjmowane dno. Zamiast keksówki można użyć innej prostokątnej blachy, wykładając ją papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przelać ciasto. Piec 60-65 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu, gdy ostygnie, posypać cukrem pudrowym.

Keks staropolski – przepis

  • 5 jajek
  • kostka margaryny (250 g)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • 2 garście bakalii (m.in. kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, orzechów włoskich, rodzynek, suszonych moreli, żurawiny)

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Połączyć mąkę (zostawić ¼ szklanki mąki) z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i aromat rumowy. Posiekane bakalie sparzyć, osączyć, obtoczyć w pozostałej ilości mąki i dodać je do ciasta. Białka ubić na pianę, dodając szczyptę soli. Pianę połączyć z masą z bakaliami. Do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Keks czekoladowy – przepis

  • niecała kostka masła roślinnego (kostka ma 250 g)
  • 2 tabliczki czekolady
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 garście bakalii, w tym orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczy, daktyle, suszone figi, morele, śliwki, ananasy, migdały

Roztopić w garnku masło i dodać cukier. Po zdjęciu z palnika dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści w maśle. Poczekać, aż masa ostygnie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do powstałej piany dodać żółtka, dosypać mąkę (zostawić jedną łyżkę mąki), proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać jeszcze przestudzoną masę czekoladową, miód i ponownie wymieszać. Posiekane bakalie wsypać do miski i obtoczyć je w pozostałej łyżce mąki. Dodać bakalie do ciasta i znowu wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i dopiero przelać ciasto. Piec w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez około 45 minut.

Zobacz, jak zrobićPierniczki na choinkę 

Keks serowo-paprykowy – przepis

  • 1 czerwona papryka
  • 100 g czarnych oliwek
  • 200 g żółtego sera (np. gouda)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sos czosnkowy
  • pieprz i sól do smaku

Umytą paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i podsmażyć na odrobinie oliwy. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki na patelni. Odstawić do wystygnięcia. W osobnym garnku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, mleko, oliwę, zioła, posolić i popieprzyć do smaku. Całość zamieszać. Ser pokroić w kostkę i dodać go do powstałego ciasta i znowu wymieszać. Do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, przelać 1/3 ciasta. Na ciasto wyłożyć połowę podsmażonej papryki z oliwkami, potem znów 1/3 ciasta i ponownie paprykę z oliwkami (drugą połowę) i na końcu ostatnią część ciasta. Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym.

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy