Jak suszyć grzyby? Zobacz, które grzyby najlepiej nadają się do suszenia

Tegoroczny sezon grzybowy, że względu na suszę w lasach, może okazać się wyjątkowo krótki. Tym bardziej trzeba postarać się o to, by to co zbierzmy w czasie grzybobrania, odpowiednio zabezpieczyć. Najlepszym wyborem będzie suszenie grzybów.
  • Leśne grzyby

    Prawidłowo wysuszone grzyby "odwdzięczą się" estetycznym wyglądem, smakiem i aromatem w potrawach, do których trafią. Przy czym grzyby można nie tylko suszyć, ale też smażyć, marynować, dusić, kisić i pasteryzować.

    cocoparisienne (Pixabay.com)
  • Wysyp grzybów

    Suszenie to najprostsza metoda konserwowania grzybów.

    Mariusz Kapała
  • Suszone grzyby

    Grzyby najlepiej jest suszyć na słońcu, nawleczone na sznurku bądź rozłożone na siatce.

    jwvein (pixabay.com)
  • Sposoby na suszenie grzybów

    Gdy nie mamy możliwości suszenia grzybów na słońcu możemy wykorzystać kaloryfer czy kominek.

    ekamelev (pixabay.com)
  • Suszenie grzybów

    Najwygodniejszym sposobem suszenia grzybów jest wykorzystanie specjalnej suszarki. Dzięki temu zachowują swój aromat.

    _Alicja_ (pixabay.com)
  • Suszenie grzybów

    Grzyby suszone w piekarniku mogą się przypalić i połamać.

    Katarzyna Laszczak
  • Suszenie grzybów

    Grzybów przed suszeniem nie można myć. Wystarczy je dokładnie oczyścić.

    PalKarlsen (pixabay.com)
  • Jak suszyć grzyby

    W niektórych grzybach woda stanowi nawet 90 proc ich składu. Dlatego warto suszyć większe grzyby, a owocniki zamarynować czy usmażyć.

    stux (pixabay.com)

W niektórych lasach, mimo braku opadów, znaleźć można sporo grzybów, tak jest chociażby na Roztoczu czy w Borach Tucholskich. Wytrawni grzybiarze doskonale wiedzą, jakie grzyby w jaki sposób przetwarzać, by były najbardziej wartościowe i zachowały maksimum smaku i aromatu. Najłatwiejszym sposobem przechowywania i konserwowania grzybów jest ich suszenie.

Jak suszyć grzyby?

Najlepiej suszyć je na słońcu, tradycyjnie nawleczone na nitkę czy rozłożone na sitach. Gdy słońca nie ma, można powiesić grzyby nad kaloryferem, kominkiem czy piecykiem. Warto jednak rozejrzeć się po marketowych ofertach, w wielu z nich na jesień ruszają promocje cenowe na suszarki do grzybów, które posłużyć mogą również do suszenia owoców.


Jak suszyć grzyby
Aby przygotować większe okazy grzybów do suszenia, należy pokroić je w plastry. Kawałki grzybów można rozłożyć luzem na blasze lub nawlec ja na sznurek. Grzyby nanizana na nitkę rozwieszamy nad źródłem ciepła (np. nad kuchenką gazową). Sposób ten sprawdzi się również, gdy suszymy grzyby na słońcu lub zawieszone na kaloryferze.Fot. AppleTreeCottage (Pixabay.com)

Przeczytaj poradnik: Jaką suszarkę do grzybów wybrać

Suszarka do grzybów ma zwykle kilka „pięter", umożliwia więc jednoczesne suszenie większej partii zebranych grzybów, przy czym w ten sposób zabezpieczone grzyby zachowują swój aromat, nie przypalają się i nie łamią. To z kolei grozi im, gdy suszy się je w piekarniku – odbywa się to nie tylko ze szkodą dla grzybów, ale i jest nieekonomiczne. Suszarki do grzybów pobierają zwykle 250 W energii w ciągu godziny pracy, elektryczny piekarnik – kilka razy więcej.

Jakich grzybów lepiej nie suszyć?

Warto wiedzieć, że właściwie wszystkie grzyby można suszyć, z tym, że nie zawsze warto to robić.
Znacznie lepiej niż susząc można spożytkować grzyby blaszkowate, takie jak: kurki, kanie, rydze, gąski, opieńki czy surojadki. Niektóre z nich mają bardzo mały owocnik, który lepiej sprawdzi się w marynowaniu czy smażeniu. Problemem przy suszeniu grzybów blaszkowych jest jednak to, że wysuszone blaszki zwykle bardzo się kruszą i nie zostaje z owocnika wiele. Jeśli jednak suszymy wszystkie zebrane grzyby, „okruszki" po blaszkowatych można zebrać i wykorzystać później np. w sosie grzybowym.

Poznaj: Metody na suszenie grzybów, warzyw i owoców

Niektóre grzyby zawierają w sobie nawet 80–90 procent wody. To oznacza, że po wysuszeniu zmniejszą się kilkukrotnie. Jeśli suszyć będziemy naprawdę małe owocniki, niewiele z nich zostanie. Znacznie atrakcyjniej w zupie czy sosie wyglądają grzyby, które po namoczeniu odzyskują część swojego kształtu i ładnie się prezentują. Małe owocniki lepiej marynować czy smażyć.

Maślaki i kapelusze niektórych odmian kozaków gromadzą szczególnie dużo wody. Takiego grzyba (maślaki po obraniu kapelusza ze skórki) lepiej wykorzystać do zup czy sosów. Ich suszenie nie tylko zajmie całą wieczność, ale będzie również nieefektywne.

Jak suszyć grzyby? Nie myj ich przed suszeniem!

Grzyby do suszenia trzeba odpowiednio oczyścić, błędem jest jednak ich mycie. Wystarczy miękką szmatką przetrzeć owocniki, pozbawić mchu igliwia czy piasku i pokrojone w plastry położyć na sito. Do suszenia nadają się nawet starsze owocniki, nieco „skapciałe", jednak nie należy z tym przesadzać. Rurki pod kapeluszem gromadzą bardzo dużo wody, w starych grzybach większość kapelusza potrafią stanowić właśnie rurki, co utrudnia szybkie suszenie. Poza tym w starych grzybach szybciej rozwija się pleśń i często są atakowane przez robaki. Przed suszeniem trzeba sprawdzić, czy grzyby na pewno są zdrowe.

Mniej wartościowe w smaku są trzony, niektóre są też łykowate i bardzo często robaczywe (tak jest w przypadku kozaków). Trzony młodych egzemplarzy można wysuszyć, trzony starszych lepiej wyrzucić. Trzony np. od kani od razu należy się pozbyć, te nie nadają się do niczego – są zbyt łykowate.

Zobacz: Grzyby jadalne, których nie zbieramy, bo się boimy 

Autor: Sławomir Bobbe
2komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (2)

Maślaki też można suszyć - najlepiej do tego nadaje się bagniak, czyli maślak pstry. Świetny w smaku i doskonały do suszenia, marynowania i wszelkich innych przetworów, polecam
Stokrotka, 13.09.2018, 14:59
Grzyby można suszyć na słońcu, w suszarce, w piekarniku. Wiecej tu
http://alejak.pl/grzyby.html
kozak, 27.09.2018, 20:53