Wchodzisz do sklepu albo idziesz na rynek, żeby kupić jajka. Skorupki jednych są matowe, drugie ładnie się błyszczą i są gładkie. Bierzesz te drugie, bo przecież lepiej wyglądają. A to błąd!
Polecamy poradnik: Jak ugotować jajko na miękko, a jak jajko na twardo
Jajko kurze z matową, chropowatą skorupką
– Jeśli jajka są świeże, mają matową, często też chropowatą skorupkę – mówi właściciel fermy drobiu. – Drobnymi plamkami, które czasem pojawiają się na skorupkach, nie trzeba się przejmować. One nie są oznaką choroby. Po prostu, kura takie jaja zniosła. Kolor skorupy jaj również nie ma znaczenia. Zależy on bowiem od gatunku kury, np. kury messa znoszą białe jajka.
Białko i żółtko gołym okiem
Drugi test na świeżość jajka można wykonać w domu (bo sprzedawca raczej nie zgodzi się, żeby rozbijać mu towar). – Po rozbiciu jajka białko powinno być gęste i prawie białe, bo stare jest przezroczyste, niemal jak woda albo nawet szare – dodaje ekspert. – Na żółtku świeżego jajka widać tzw. serpentynki, czyli cienkie, jakby zakręcone kawałki. Świeże żółtko jest zwarte, nie powinno się rozmywać. Jeżeli jajko jest świeże, to żółtko nie miesza się od razu z białkiem. Świeże jajka po rozbiciu nie wydzielają żadnego zapachu. Gdy jednak czuć zapach, który do tego jest brzydki, można stwierdzić, że jajko jest przynajmniej kilkutygodniowe.
Prawie miesiąc świeżości
Właściciel fermy, z którym rozmawialiśmy, sprzedaje zazwyczaj jajka 3-dniowe. Przepisy Sanepidu mówią jednak o tym, że data minimalnej trwałości w przypadku jajek to 4 tygodnie od dnia, gdy kura je zniosła.
Poczytaj też: Przyrządy do jajek, czyli akcesoria przydatne nie tylko od święta
Osolona woda
Nie trzeba rozbijać jajka, aby przekonać się, czy jest ono świeże. Wlej do pojemnika wodę i dodaj soli. Włóż całe jajko (nieugotowane). Jeśli wypłynie na powierzchnię, to oznacza, że jest stare. Świeże jajka zostają na dnie. Jajka około 2-tygodniowe zatrzymają się w połowie pojemnika. Tak się dzieje, ponieważ długo przechowywane w lodówce jajko traci wodę, a tym samym w środku powiększa się jego komora powietrzna. To z tego powodu ma lepszą wyporność.
Bezpośrednio przed użyciem jaj, trzeba je umyć, mimo że skorupka i tak wyląduje w śmietniku. Nigdy nie myjmy jaj wcześniej, ponieważ mycie i czyszczenie mogłoby uszkodzić skorupę i kutikulą (zewnętrzną powierzchnię skorupy), a są to naturalne bariery ochronne jajka.
Test na twardo
Można też sprawdzić świeżość jaj po ugotowaniu. Po przekrojeniu ugotowanego na twardo lub pół-twardo jajka, żółtko powinno znajdować się na środku. Z każdej strony będzie prawie równo otoczone białkiem.
Warto też zobaczyć, jak odchodzi skorupka od ugotowanego jajka. Jeśli skorupka ładnie i szybko odchodzi, może to oznaczać, że zanim jaja trafiły do sprzedaży, były przechowywane w cieple. Gdy stały w lodówce, skorupkę trudniej będzie obrać.
Zobacz także: Jajka – myć czy nie myć przed użyciem?
Test jakości kurzych jajek
Jak sprawdzić jakość jaj, tłumaczy Piotr Ogiński, autor vloga "Kocham Gotować". Pokazuje on, jak odróżnić jajka ekologiczne od tych najgorszej jakości, które oznaczane są unijną trójką. Po czym poznać z jakim jajkiem mamy do czynienia?
Źródło: Kocham Gotować/x-news