Jak rozpoznać świeżość i jakość jaj kurzych (WIDEO)

Gdy skorupka jajka jest matowa, to znaczy, że jajko jest świeże. Jeśli się błyszczy, lepiej zrezygnuj z zakupu. Radzimy, jak sprawdzić na pierwszy rzut oka, czy jajka są świeże.
  • Jajka

    Jeśli jajka są świeże, mają matową, często też chropowatą skorupkę.

    Pixabay (Stevepb)

Wchodzisz do sklepu albo idziesz na rynek, żeby kupić jajka. Skorupki jednych są matowe, drugie ładnie się błyszczą i są gładkie. Bierzesz te drugie, bo przecież lepiej wyglądają. A to błąd.

Jajko kurzez z matową, chropowatą skorupką

– Jeśli jajka są świeże, mają matową, często też chropowatą skorupkę – mówi właściciel fermy drobiu w województwie kujawsko-pomorskim. – Drobnymi plamkami, które czasem pojawiają się na skorupkach, nie trzeba się przejmować. One nie są oznaką choroby. Po prostu, kura takie zniosła. Kolor skorupy też nie ma znaczenia. Zależy on od gatunku kury, np. kury messa znoszą jajka w białej skorupie.

Białko i żółtko gołym okiem

Drugi test na świeżość jajka można wykonać w domu (bo sprzedawca raczej nie zgodzi się, żeby rozbijać mu towar). - Po rozbiciu jajka białko powinno być gęste i prawie białe, bo stare jest przezroczyste, niemal jak woda albo nawet szare – dodaje ekspert. – Na żółtku świeżego jajka widać tzw. serpentynki, czyli cienkie, jakby zakręcone kawałki. Świeże żółtko jest zwarte, nie powinno natomiast się rozmywać. Jeżeli jest świeże, nie miesza się od razu z białkiem. Świeże jajka po rozbiciu nie wydzielają żadnego zapachu. Gdy jednak czuć zapach, a jeśli taki jest, to brzydki, można stwierdzić, że jajko jest przynajmniej kilkutygodniowe.

Prawie miesiąc świeżości

Ten właściciel fermy sprzedaje zazwyczaj jajka 3-dniowe. – Przepisy Sanepidu mówią jednak o tym, że jajka mają termin ważności 4 tygodnie od dnia, gdy kura je zniosła – tłumaczy ekspert.

Poczytaj też: Przyrządy do jajek, czyli akcesoria przydatne nie tylko od święta 

Osolona woda

Nie trzeba rozbijać jajka, aby przekonać się, czy jest ono świeże. Wlej do pojemnika wodę i dodaj soli. Włóż całe jajko (nieugotowane). Jeśli wypłynie na powierzchnię, to oznacza, że jest stare. Świeże jajka zostają na dnie. Jajka około 2-tygodniowe zatrzymają się w połowie pojemnika. Tak się dzieje, ponieważ długo przechowywane w lodówce jajko traci wodę, a tym samym w środku powiększa się jego komora powietrzna. To z tego powodu ma lepszą wyporność.

Przed użyciem jaj, trzeba je umyć, mimo że skorupka i tak wyląduje w śmietniku.

Test na twardo

Można też sprawdzić świeżość jaj po ugotowaniu. Po przekrojeniu ugotowanego na twardo lub pół-twardo jajka żółtko powinno znajdować się na środku. Z każdej strony będzie prawie równo otoczone białkiem.

Warto też zobaczyć, jak odchodzi skorupka od ugotowanego jajka. Jeśli skorupka ładnie i szybko odchodzi, może to oznaczać, że zanim jaja trafiły do sprzedaży, były przechowywane w cieple. Gdy stały w lodówce, skorupkę trudniej będzie obrać. 

Test jakości kurzych jajek

Jak sprawdzić jakość jaj, tłumaczy Piotr Ogiński, autor vloga "Kocham Gotować". Pokazuje on, jak odróżnić jajka ekologiczne od tych najgorszej jakości, które oznaczane są unijną trójką. Po czym poznać z jakim jajkiem mamy do czynienia? 


Źródło: Kocham Gotować/x-news 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy

Polecamy