Jak polubić gotowanie? Co zrobić, żeby przygotowywanie posiłków stało się przyjemnością?

Gotowanie może być frajdą, pod warunkiem, że będziemy trzymać się kilku ważnych zasad. Piszemy o tym, jak się zorganizować w kuchni, co robić, a czego unikać podczas przygotowywania posiłków, by ułatwić sobie życie.
  • Jak polubić gotowanie?

    Aby gotowanie stało się przyjemnością nie należy do tego podchodzić zbyt poważnie. Warto jest umilić sobie czas spędzany w kuchni np. włączając ulubioną muzykę.

    123rf.com

Jedzenie to przyjemność, gorzej jednak z gotowaniem... Dla jednych to forma relaksu, dla innych przykry obowiązek. Sterty brudnych naczyń, bałagan czy kulinarne porażki mogą skutecznie zniechęcić do kucharzenia. Niektórzy uważają, że do gotowania trzeba mieć talent. Nic bardziej mylnego! Gwarantujemy, że stosując się do naszych rad gotowanie przestanie być katorgą, a stanie się czystą zabawą.

Przeczytaj: Kasza gryczana. Jak ją dobrze ugotować?

1. Zainspiruj się
Po pierwsze – inspiracja, do gotowania potrzebujesz twórczego zapału! Gdzie go szukać? Sposobów jest mnóstwo, do wyboru masz blogi, videoblogi, programy kulinarne, książki, warsztaty... Wystarczy się rozejrzeć, panująca obecnie w Polsce moda na gotowanie sprzyja tym, którzy poszukują kulinarnej motywacji. Pewnie minie trochę czasu zanim zaczniesz rządzić w kuchni niczym Magda Gessler ale nie poddawaj się za szybko.

2. Unikaj eksperymentowania
Mierz siły na zamiary i nie rzucaj się od razu na głęboką wodę. Podobno nic tak skutecznie nie odstrasza jak niepowodzenia, dlatego zacznij od prostych przepisów i doprowadź je do perfekcji, zamiast ryzykować z nowymi przepisami. Nie bądź jednak dla siebie zbyt surowy, bo...

3. Porażki są nieuniknione
Nie unikniesz błędów, gdyż są one procesem uczenia. Nie zrażaj się! Przypalony gulasz, zakalec czy przesolona zupa? Nie przejmuj się, każdy z nas uczy się na błędach. Potraktuj gotowanie jak zabawę, a jeśli coś nie wyjdzie – trudno, może przynajmniej będzie co opowiadać znajomym :)

Dowiedz się: Dieta antysmogowa – czy jej przygotowanie jest w ogóle możliwe? 

4. Odpuść czasem
Czujesz, że to nie Twój dzień na gotowanie? Nie zmuszaj się, odpuść. Jasne, że dla większości z nas gotowanie jest codziennym obowiązkiem ale nic się nie stanie, gdy raz na jakiś czas, zamiast przygotowywać dwudaniowy obiad, zamówisz pizzę lub inne gotowe danie. We wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

5. Przyrządzaj to, co lubisz
To bardzo ważne! Przyrządzając ulubione potrawy, będziesz odczuwać większą przyjemność i radość z gotowania. W przeciwnym razie – szybko stracisz zapał do nauki, jeśli Twój wysiłek i czas poświęcony na gotowanie nie będzie uwieńczony pysznym daniem.

6. Proste przepisy
Wybieraj szybkie do wykonania i najlepiej sprawdzone przepisy. Unikaj trudnych do obróbki składników, takich jak: owoce morza, kaczka czy wołowina, a także drogich i nieznanych Ci wcześniej produktów. Unikaj przepisów czasochłonnych i o długiej liście składników.

Zobacz też: Banany - kalorie, właściwości i wartości odżywcze. Ciekawostki o bananach 

7. Stwórz nastrój w kuchni
Przed rozpoczęciem gotowania, upewnij się, że masz w domu wszystkie niezbędne składniki, uprzątnij blaty, aby nie zabrakło Ci wolnego miejsca na przygotowanie potraw. Nie zapomnij o zmyciu brudnych naczyń, jeśli takie zalegają w zlewie. Dzięki temu możesz zmywać już w trakcie gotowania, bądź przynajmniej układać tam brudne naczynia. Stwórz przyjemny klimat w kuchni włączając ulubioną muzykę lub audiobooka – gotowanie stanie się wówczas o niebo przyjemniejsze! ;)

8. Odkładaj rzeczy na miejsce
To niezwykle istotna zasada! Postaraj się, aby za każdym razem, gdy wyciągasz z szafki dany produkt koniecznie odłożyć go na miejsce! Większość z nas nie przestrzega tej reguły, a skutkiem tego jest zagracony blat, brak wolnego miejsca i dodatkowa praca na koniec gotowania.

9. Zmywaj na bieżąco
Nie trać czasu na czekanie, aż zupa zacznie bulgotać czy piekarnik się nagrzeje, wykorzystaj ten czas na zmywanie! Zwykle podczas gotowania zawsze znajdzie się kilka wolnych minut na „ogarnięcie" kuchni Nie musisz zmywać wszystkiego od razu ale postaraj się nie dopuścić do gromadzenia sterty brudnych naczyń w zlewozmywaku. Oczywiście nie zapominaj przy tym o gotowanych potrawach. Staraj się też nie marnować czystych naczyń – w miarę możliwości używaj ich kilkakrotnie.

Sprawdź: Które ryby warto jeść, a których lepiej unikać. Przepisy na szybkie dania z ryb 

10. Gotuj dla swoich bliskich
Gotowanie dla bliskich nam osób to chyba największa motywacja do tego, aby zakasać rękawy i przygotować coś pysznego. Najlepiej wiedzą o tym mamy i babcie :) Tym, którzy dotychczas gotowali tylko dla siebie, radzimy – gotujcie dla innych! Zaproście znajomych lub rodzinę na kolację i przygotujcie dla nich proste i najlepiej sprawdzone wcześniej danie. Radość i uznanie bliskich to wielka zachęta do podejmowania kolejnych kulinarnych wyzwań.

11. Gotuj na zapas
Warto jest gotować większe ilości jedzenia, bo to oszczędność czasu i pieniędzy. Dla tych, którzy dopiero raczkują w kulinarnym świecie to bardzo wygodne rozwiązanie i mniejsze szanse na zniechęcenie się do gotowania.

12. Działaj wielozadaniowo
Nie marnuj czasu kiedy gotujesz – zmywaj i sprzątaj kuchnię na bieżąco, a jeśli masz więcej czasu – wykonaj też inne domowe czynności, takie jak wstawianie prania, prasowanie, czy sprzątanie.

13. Obudź w sobie artystę
Zadbaj o apetyczny wygląd potraw. Wyzwól swoją kreatywność i zadbaj o ciekawy sposób podania potraw. Atrakcyjne udekorowanie potraw na pewno zwiększy ich walory smakowe. Jeśli nie masz pomysłu, nic straconego – w sieci z łatwością znajdziesz mnóstwo stron i videoblogów z ciekawymi sposobami na serwowanie potraw. 

To może Cię zainteresować: Ekologiczna żywność - jak i gdzie ją kupować. Czy warto jeść eko? Poradnik 

Autor: Marianna Leśniewicz
0komentarzy