Jak pokroić cebulę i nie płakać? Sprytne i sprawdzone sposoby

Krojenie cebuli nie należy do przyjemnych czynności, ponieważ za każdym razem kończy się to płaczem. Wyjaśniamy, dlaczego płaczemy przy cebuli i jak tego uniknąć. Oto kilka niezawodnych sposobów.
  • Jak pokroić cebulę i się nie popłakać? Sprytne i sprawdzone sposoby

    Krojenie cebuli może doprowadzić do płaczu.

    123 RF
  • Jak pokroić cebulę i się nie popłakać? Sprytne i sprawdzone sposoby

    Obierz cebulę i wsadź ją do zamrażalki.

    123 RF
  • Jak pokroić cebulę i się nie popłakać? Sprytne i sprawdzone sposoby

    Krój cebulę tylko ostrym nożem.

    stevepb Pixabay.com
  • Jak pokroić cebulę i się nie popłakać? Sprytne i sprawdzone sposoby

    Wybierz czerwoną cebulę - jest mniej intensywna.

    webvilla Pixabay.com
  • Jak pokroić cebulę i się nie popłakać? Sprytne i sprawdzone sposoby

    Do krojenia cebuli załóż okularki do pływania.

    dimitrisvetsikas1969 Pixabay.com
  • Jak pokroić cebulę i się nie popłakać? Sprytne i sprawdzone sposoby

    Jak kroisz cebulę, zapal świeczkę.

    Miroslavik Pixabay.com

Cebula to warzywo, które często dodawane jest do potraw. Dobrze smakuje surowa oraz jest świetnym dodatkiem do dania głównego i nie tylko. Przed jej podaniem należy ją pokroić, jednak jak to zrobić, aby nie uronić łez?

 

Dlaczego płaczemy przy cebuli?

Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności w kuchni, jakie robimy przygotowując posiłki. Dlaczego? Bo bardzo rzadko zdarza się, abyśmy przy tym nie płakali. Za to wszystko odpowiedzialny jest kwas siarkowy. Podczas krojenia cebuli uwalniamy enzymy, jednym z nich jest allianaz, który reaguje z aminokwasami zawierającymi siarkę. W wyniku tego tworzą się kwasy sulfonowe, które przekształcają się w gaz (S-tlenek tiotroplanu). Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie. W chwili kiedy dostaje się do oczu, zaczynają one szczypać. Reakcją obronną organizmu jest wydzielanie dużej ilości wody, czyli łez. I to jest właśnie jedyna odpowiedź na to dlaczego płaczemy przy cebuli.

Polecamy: Cebula i jej nietypowe zastosowania 

Jest jednak kilka niezawodnych i sprawdzonych sposobów, aby uniknąć płaczu przy krojeniu cebuli. Oto 11 z nich!

Schłodzona cebula jest mniej groźna

Jednym z wielu sposobów na krojenie cebuli bez płaczu jest jej wcześniejsze schłodzenie. Wystarczy, jak cebulę obierzemy i włożymy do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut. Jeśli będzie schłodzona dostatecznie mocno, to podczas krojenia nie podrażni oczu. W przypadku braku czasu zawsze można ją schłodzić pod zimną wodą, jednak nie będzie to na tyle skuteczne co lodówka czy zamrażarka.

Włącz okap kuchenny

Podczas krojenia cebuli ulatnia się gaz, więc podczas tej czynności włączmy okap kuchenny, który wciągnie go, tak aby jak najmniej dostało się go do naszych oczu.

Ostry nóż to podstawa

Dobry i ostry nóż to gwarancja mniejszej ilości łez przy krojeniu cebuli. Dlaczego? Bo używanie ostrego noża przecina cebulę, nie miażdżąc jej włókien. Wówczas uwalnia się mniej enzymów, które podrażniają oczy. Nóż dodatkowo warto moczyć w wodzie co jakiś czas, aby dodatkowo neutralizować gaz.

Zobacz także: Produkty spożywcze, które nie lubią lodówki, czyli jak je przechowywać w domowych warunkach? 

Zapal świeczkę

Przy krojeniu cebuli zapal świeczkę lub palnik kuchenki gazowej. Opary uniosą się w górę pomieszczenia i będą mniej uciążliwe.

Okulary do krojenia cebuli

W sprzedaży są dostępne specjalne okulary do krojenia cebuli. Może się to wydawać śmiesznie i niezbyt atrakcyjne, ale skuteczne. Wykonane są one z tworzywa sztucznego, posiadają specjalną uszczelkę, dzięki której nic nie przedostanie się do oczu. Równie dobrze sprawdzą się gogle narciarskie lub okularki do pływania.

Czerwona cebula zamiast białej

Jeżeli jest ci obojętne, jakiej cebuli użyjesz, to wybierz tę czerwoną. Jest zdecydowanie delikatniejsza i jest szansa, że nie uronisz żadnej łzy.

Siekacz do cebuli

To urządzenie powinno znaleźć się w każdej kuchni. Dzięki niemu krojenie cebuli będzie przyjemniejsze. Jest niezwykle proste w obsłudze i ograniczy kontakt z warzywem, ponieważ trafia ona do szczelnie zamkniętego pojemnika.

Co można jeszcze zrobić, aby ograniczyć łzawienie podczas krojenia cebuli?

  • gdy kroisz cebulę nie pocieraj oczu,
  • oddychaj ustami, a nie nosem,
  • odwróć głowę podczas krojenia cebuli,
  • krój cebulę przy otwartym oknie. 
Autor: Katarzyna Dębek
0komentarzy