Jajko w koszulce – jak je ugotować. Poradnik

Niektórzy nawet nie słyszeli o tym, że można ugotować jajko bez skorupki, a to właśnie jest tzw. jajko w koszulce (inaczej jajko poszetowe) . Wyjaśniamy, w jaki sposób to zrobić.
  • Jajka w koszulkach

    Jajko w koszulkach to niestandardowy pomysł na serwowanie jajek. Można je jednak tak samo łatwo przygotować, jak zwykłe jajka gotowane albo smażone.

    Melodi2 (Morguefile.com)
  • Jajko poszetowe

    Kilka minut i takie jajka w koszulce będą gotowe.

    Revizio (Pixabay.com)

Kto zamierza zaserwować, choćby na śniadanie, jajko w nietypowej formie, niech wybierze jajko w koszulce.

Dowiedz się: Czy należy myć jajka przed użyciem? 

Jajko w koszulce, czyli co to takiego

Jako w koszulce nazywa się również jajkiem poszetowym. To od francuskiego słowa „pocher", co w tłumaczeniu na nasze oznacza „wolno gotowane". Sekret przyrządzania jajka pozbawionego skorupki tkwi przede wszystkim w temperaturze gotowania – pozwala ona ściąć białko, a jednocześnie podgrzać jedynie żółtko.

Zobacz poradnik: Jak sprawdzić świeżość i jakość jaj 

Jajko w koszulce gotuje się podobnie, jak zwykłe jajko, czyli w wodzie, lecz jest ono inne, bo bez skorupki. Najbardziej na jajka poszetowe nadają się te, które trzymamy poza lodówką. Powinny bowiem mieć temperaturę pokojową.

Jajko w koszulce według pierwszego pomysłu

Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Jajko rozbijamy, a zawartość wlewamy do miseczki lub szklanki, uważając, by żółtko się nie rozlało. Gdy woda w garnku się zagotuje, delikatnie zmniejszamy ogień, żeby woda nadal bulgotała. Dolewamy trochę octu. Zamiast octu, może być sok z wyciśniętej połówki cytryny, ewentualnie szczypta soli.

Dowiedz się: Ile gotować jajko na miękko, a jak długo jajko na twardo 

Wodę intensywnie mieszamy przy brzegach garnka, tak, aby na środku naczynia utworzył się wir. W ten środek powoli przelewamy jajko z miski, pamiętając, żeby cały czas mieszać po bokach. Gdy przelejemy całość, przestajemy mieszać. Gotujemy je jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy jajko za pomocą łyżki i kładziemy na moment np. na papierowy ręcznik, aby woda ociekła.

Jajko poszetowe można posolić i popieprzyć do smaku, podawać ze szczypiorkiem, ogórkiem kiszonym lub podsmażoną cebulką. Takie jajka smakują, podawane na ciepłych grzankach albo pieczywie chrupkim.

Zamiast wody, można użyć oleju. Wyrafinowani smakosze serwują jajka w koszulce, przygotowywane w winie, zamiast wody. Takie jajka mają nie tyle inny zapach, co smak. 

Jajko poszetowe – drugi z przepisów

Inny sposób to ten z wykorzystaniem woreczka foliowego. Gotujemy wodę w rondlu. Do woreczka śniadaniowego wlewamy kilka kropel oliwy i gnieciemy woreczek tak, aby oliwa rozeszła się po woreczku. Rozbijamy jajko i wlewamy żółtko i białko do środka woreczka, po czym zawiązujemy ten woreczek. Wkładamy woreczek do garnka i gotujemy na mniejszym ogniu przez 4–5 minut. Następnie wyjmujemy woreczek, rozcinamy go, a jajko wykładamy na talerz lub na chwilę na bawełniany ręcznik.

Do gotowania jajek w koszulkach są też gotowe foremki. Zobacz: Urządzenie do szybkiego zrobienia jajek w koszulkach

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy