Jajko na miękko i jajko na twardo – jak długo gotować

Gotowanie jajek to niby prosta rzecz, a jednak można popełnić błąd. Piszemy, jak odpowiednio ugotować jajka na miękko oraz na twardo.
  • Jajko ugotowane na miękko podane z tostami

    Gotowanie jajek teoretycznie nie powinno sprawić kłopotu. W praktyce bywa jednak z tym różnie.

    Robyn Mackenzie (123RF)

Ci, którzy lubią jeść jajka na twardo, są rozczarowani, gdy po wyciągnięciu z garnka i obraniu ze skorupki żółtko im się rozpływa. Drudzy chcieliby, żeby jajko było na miękko, ale ugotowało im się na twardo. I jedni, i drudzy, mogą otrzymać jednak takie jajka, jakie lubią.

Obejrzyj wideoIle jajek tygodniowo można zjeść 

Podstawowy błąd popełniany przy gotowaniu jajek na miękko: odliczanie czasu, w jakim gotuje się jajko, od momentu, gdy włożymy je do garnka z zimną wodą. Tymczasem chodzi o faktyczny czas gotowania, a więc odliczamy go od momentu, gdy woda zaczyna się gotować.

Gotowanie jajek na miękko i na twardo – ile minut?

Aby jajko ugotowało się na miękko, wystarczą 2–4 minuty, w zależności od wielkości jajka. Jeśli chcemy je na półmiękko (albo półtwardo, jak ktoś woli tak to określać), trzeba odczekać mniej więcej 6 minut. Gdy lubimy jajko na twardo, należy je gotować od 8 do 10 minut.

Polecamy: Jajka – myć czy nie myć przed użyciem? 


Jajko na połmiękko
Jeśli lubimy jajka na półtwardo (mollet, mole), gotujemy je jak jajka na miękko, ale wydłużamy czas gotowania do około 6 minut. Białko będzie wtedy dość mocno ścięte, a żółtko zacznie się ścinać.Fot. Charly_7777 (Pixabay.com) 

Sina otoczka żółtka

Niektórzy gotują jajko kilkanaście minut. Wtedy traci ono część swoich wartości odżywczych i smakowych, a dodatkowo wokół żółtka pojawia się sina otoczka. Wygląda to nieapetycznie. Poza tym, jeżeli jajko jest zbyt długo gotowane, ulatnia się siarkowodór, który z kolei sprawia, że wokół jajka pojawia się wspomniana szara obwódka. Otoczki nie będzie (albo przynajmniej będzie mniej widoczna), jeśli jajko po ugotowaniu od razu włożymy do zimnej wody. To ma także znaczenie praktyczne: jajko, które na chwilę włożymy do zimnej wody, będzie łatwiej obrać ze skorupy.

Zobacz również: Jajka gotowane na 5 sposobów 

Jajko nie będzie pękało

Znamy babciny wypróbowany sposób na to, żeby jajka nie pękały podczas gotowania. Wystarczy do wody w garnku dosypać odrobinę soli. Nie ma obawy, że jajka będą przesolone. Sól bowiem nie przeniknie przez skorupkę. Równie dobrze można szerszy koniec jajka (tzw. dół) nakłuć igłą. Jeżeli jajko pęknie, należy dodać octu do garnka z wodą. Wtedy zawartość jajka nam nie wypłynie na zewnątrz. Gdy natomiast w czasie gotowania jajek w wodzie tworzy się piana, niektórzy radzą włożyć do tej wody zapałkę. Należy to zrobić jednak, zanim woda zacznie się gotować. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy