Jajka od kur, przepiórek, kaczek i inne - czym się charakteryzują i ile kosztują

Kurze jajka biją rekordy popularności, zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Są jednak również inne jajka – gęsie, indycze, kacze, przepiórcze czy strusie. Można by stwierdzić, że każde z nich ma swoje znaki szczególne.
  • Świeże jaja

    Świeże jajka kojarzą nam się z tymi pochodzącymi od kury. Są jednak też inne jaja, od innych ptaków.

    minree (Piaxabay.com)

Jajka od kury są tak znane (i lubiane), że niektórzy nie wiedzą nawet, że istnieją także inne jajka, pochodzące od innego ptactwa. Oto wybrane z nich. Podajemy też orientacyjne ceny jaj, za sztukę. Uwaga: ceny mogą się różnić m.in. w zależności od wielkości jaj.

Warto przeczytaćAquafaba to substytut białka jaja kurzego – czym jest i jak ją stosować

Jajka od gęsi

Są większe niż te znoszone przez kury (ale też większe niż indycze i kacze). Niektórzy uważają, że gęsie jaja na jajecznicę średnio się nadają. To ze względu na swój smak, porównywalny z oleistym. Mają one natomiast zastosowanie w cukiernictwie. Używa się ich bowiem do pieczenia ciast, herbatników oraz tortów, przygotowywania lodów lub deserów. Jajo gęsie można kupić za około 2,5 złotego.

Jajka od indyka

Chociaż większe niż jaja kurze, to jaja indycze mają takie samo zastosowanie w kuchni, jak zwykłe jajka od kury. Można zatem przygotować z nich jajecznicę, ugotować je, zrobić omlety czy naleśniki, są składnikiem wypieków oraz kanapek. Coraz rzadziej są dostępne w sprzedaży. Jajka indycze można spotkać w wybranych sklepach i dostać je przykładowo za niespełna 3 złote za sztukę.

Jajka od kaczki

Też są większych rozmiarów od kurzych jaj, a w smaku są podobne. Nadają się m.in. na jajecznicę. Można je ugotować na miękko, półtwardo czy twardo. Sprawdzają się jako składnik ciast, omletów lub tradycyjnych naleśników, biszkoptów, sałatek i surówek. Jajko kacze, przeciętnej wielkości, kosztuje przeważnie niecałe 2 złote, chociaż zdarzają się za mniej niż złotówkę za sztukę.

Pomysł na świąteczny stółJajka faszerowane pieczarkami 

Jajka od przepiórki

Są mniejsze od jajek, znoszonych przez kury. Te od przepiórki mają przykładowo 1,5 centymetra średnicy. Ich znakiem rozpoznawczym są ponadto plamki na skorupce. Jeśli ktoś jest uczulony na kurze jajka i nie może jeść choćby jajecznicy, może spróbować przepiórczych i z nich usmażyć jajka albo upiec ciasto z ich wykorzystaniem. Są one dedykowane właśnie osobom z alergią. Jedno takie jajko kosztuje zazwyczaj mniej niż 50 groszy.

Jajka od strusia

Wyjątkowo duże, jak na jajko. Jedno takie strusie jajo może być porównywalne do 15-20 kurzych jajek. Waży około 1,5 kilograma. Jajecznicy przygotowanej z jednego strusiego jaja wystarczy z reguły na 6 lub więcej osób. Do ciast też można ich używać, lecz musiałoby to być bardzo dużo ciasta, aby całą zawartość strusiego jaja do niego wykorzystać. Za jedno takie jajo (np. od strusia afrykańskiego) należy dać nawet ponad 60 złotych. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy