Jajka gotowane na 5 sposobów - przepisy

Jajka smakują nie tylko od święta. Podajemy przepisy na dania i przekąski przyrządzane z jajkami gotowanymi w roli głównej.
  • Jajka gotowane

    Jajko klasy wagowej L waży około 65 g ze skorupką, a 56 bez skorupki.

    Jackmac34 (Pixabay.com)

Gotowane jajko kurze (klasa wagowa L) waży, już bez skorupki, około 56 gramów i ma przeciętnie 78 kalorii. Od dziesiątek lat lekarze i dietetycy ostrzegają, żeby ograniczać jedzenie jajek do siedmiu na tydzień (chociaż tutaj są zdania odmienne), bo więcej może szkodzić zdrowiu ze względu na zawarty w jajkach cholesterol. W święta wielkanocne można sobie jednak pofolgować. Oto wybrane przepisy z jajkami gotowanymi.

Warto wiedzieć: Symbolika pokarmów w święconce wielkanocnej

Jajka wiosennie faszerowane

  • 5 jajek
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka świeża
  • 3 łyżki pomidorów suszonych
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • chilli, pieprz i sól

Ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek. Przekrój wzdłuż na połówki. Wyjmij ostrożnie żółtka. Pokrój w kostkę paprykę i pomidory. Dodaj kukurydzę, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Zmieszaj całość z majonezem i jogurtem oraz ketchupem, przypraw chilli, pieprzem i solą. W miejsca po żółtkach nałóż łyżką otrzymaną mieszankę. Na to nałóż z powrotem żółtka. Podawaj na zimno.

Jajka zapiekane z szynką wędzoną

  • 7 jajek
  • 150 g szynki wędzonej
  • mały kawałek żółtego sera w kostce (około 200 g)
  • ¾ szklanki śmietany
  • pół szklanki bułki tartej
  • sos w proszku do spaghetti
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypiorek
  • gałka muszkatołowa i sól

Zobacz też wideo: Ile jajek tygodniowo można zjeść

Ugotowane i obrane jajka pokrój w plastry. Szynkę też pokrój w plastry, a ser zetrzyj na tarce. Sos w proszku wymieszaj ze śmietaną i dodaj około pół szklanki wody (według przepisu na opakowaniu). Przypraw gałką muszkatołową oraz solą. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszaj, aż powstanie sos. Po zagotowaniu zestaw z ognia. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż jajka, na to szynkę, a na nią ser. Polej wszystko sosem i posyp tartą bułką. Zapiekaj przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.  

Jajka w sosie chrzanowym

  • 7 jajek
  • 3 łyżki chrzanu tartego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki śmietany
  • sok z wyciśniętej połówki cytryny
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz, cukier do smaku

Ugotowane i obrane jajka przekrój wzdłuż na pół. Przesmaż mąkę na maśle, dolej zimnego bulionu i całość gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Dodaj chrzan, śmietanę, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki. Posól, popieprz, osłodź sos cukrem. Pogotuj przez 3 minuty. Włóż jajka do sosu. Podawaj na ciepło.

Jajka w majonezie

  • 5 jajek
  • 5 łyżek majonezu
  • pół papryki świeżej
  • 1 ogórek kiszony
  • starty mały kawałek sera żółtego
  • pieprz ziołowy, sól

Ugotuj i obierz jajka. Przekrój na pół. Ułóż na talerzu, żółtkiem do góry. Na wierzchu każdego jajka połóż łyżkę majonezu, na to posiekaną paprykę i po plasterku ogórka. Dopraw pieprzem ziołowym i solą. Przystrój startym serem. Podawaj na zimno.

Przeczytaj również: To warto wiedzieć o mące 

Pasta jajeczna

  • 5 jajek
  • 10 dag serka topionego
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól i pieprz

Ugotowane, obrane ze skorupek jajka włóż do miseczki, dodaj serek, posiekany szczypiorek razem z posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Widelcem ugnieć jajka, całość wymieszaj. Przed podaniem schłodź w lodówce. 


Wielkanocne jajka
Jaja gotowane na twardo goszczą na stołach wielkanocnych w większości polskich domów.Fot. Wojciech Matusik/Gazeta Krakowska

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy