Jabłecznik i szarlotka to to samo? – poznaj odpowiedź

Jak odróżnik jabłecznik od szarlotki? Niby łatwe pytanie, ale odpowiedź nie jest wcale taka prosta. Wiele osób się myli.
  • Szarlotka kontra jabłecznik

    Szarlotka kontra jabłecznik - wyglądają jednakowo, ale jest pomiędzy nimi różnica.

    Dr Oetker

Niektórzy uważają, że oba wypieki to to samo. Pomiędzy jabłecznikiem a szarlotką istnieje jednak subtelna różnica. Szarlotka to rodzaj ciasta. Musi ono być w tym przypadku kruche, ewentualnie półkruche. Nasze babcie mawiały, że szarlotka niekoniecznie musi być z jabłkami. Równie dobrze zamiast nich mogą być inne owoce, przykładowo wiśnie, truskawki czy śliwki. Jabłecznik ma tylko jabłka, natomiast ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, choćby drożdżowe, biszkoptowe albo francuskie czy bezowe. Niektórzy widzą jeszcze jedną różnicę: otóż szarlotkę można podawać wyłącznie na zimno, a jabłecznik na ciepło lub na zimno. 

Poznaj przepisy: Jabłecznik i inne frykasy z jabłek 

Autor: Sławomir Bobbe
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

Kowalski, 19.02.2018, 13:47
Ty sam jesteś bez sensu, umyj się XD.
Jabłecznik, 02.05.2019, 22:54
Kiedyś usłyszałem w radiu wypowiedź profesora języka polskiego, że nazywanie w języku polskim ciasta z jabłkami jabłecznikiem jest błędem, ponieważ nazwa jabłecznik jest zarezerwowana dla wina z jabłek.
Sławek B, 30.11.2020, 11:50