Ile jajek tygodniowo można zjeść. Od czego zależy jakość jaj (WIDEO)

Tagi:
Jajko jest zdaniem dietetyk, Anny Jelonek niedocenionym produktem w naszej kuchni. Dlaczego tak jest i ile jaj tygodniowo może zjadać zdrowy człowiek?
  • Jaja w naszej diecie

    Białko jajka składa się w 88 proc. z wody, 9 proc. aminokwasów i 1 proc. z węglowodanów. Natomiast żółtko to 2/3 lipidy, czyli tłuszcze, w skład których wchodzi: 65 proc. trójglicerydów, 30 proc. fosfolipidów (głównie lecytyny), cholesterol i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Zdaniem dietetyk jajko jest bardzo niedocenionym produktem.

    Dzień Dobry TVN/x-news

Dietetyk Anna Jelonek mówi o odżywczych właściwościach jaj, których bardzo często nie doceniamy. Jajko to jedyny produkt spożywczy, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie wytwarza. Aminokwasy te są jednak niezbędne i należy je dostarczać z pokarmem. Jednak często padają pytania – jak spożywanie jajek wpływa na poziom cholesterolu w naszym organizmie oraz ile jaj może zjeść zdrowy człowiek. Nie ma naukowych badań, które potwierdziłyby bezpośredni wpływ jedzenia jaj na poziom cholesterolu. Tymczasem zawarte w jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w pozbyciu się cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów we krwi. 

Dietetyk mówi, ile jaj może zjadać zdrowy człowiek.


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Które jaja i od jakich kur są najzdrowsze?

Dowiedz się, czy sposób chowu kur ma wpływ na wartości odżywcze znoszonych przez nie jajek.


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Od jakich czynników zależy jakość jajka?

Wbrew temu, co często się słyszy, jakość jaj nie zależy od metody chowu. Najważniejszy jest sposób żywienia kury. Jakimi paszami karmi się kury? Czy kolor żółtka ma znaczenie?

Dowiedz sięJak rozpoznać świeżość kurzych jaj 


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy