Grzyby marynowane – jak je przygotować? Przepis na zalewę do grzybów oraz rydze marynowane, opieńki i maślaki w occie

Jakie grzyby marynowane są najlepsze? Zdania są podzielone, ale niewątpliwie świetnie smakują rydze marynowane, marynowane prawdziwki, a także opieńki, maślaki i kurki w occie. Poznaj przepis na zalewę do grzybów.
  • Składniki na grzyby marynowane i zalewę

    Aby zrobić smakowite, marynowane grzyby, niezbędna jest zalewa octowa, której wyrazu nadają odpowiednie przyprawy.

    belchonock (123RF)
  • Grzyby marynowane

    Kurki, rydze, opieńki, podgrzybki, maślaki – wszystkie idealnie nadają się do marynowania.

    _Alicja_ (Pixabay.com)

Sporo grzybów, które doskonale sprawdzają się w marynatach niekoniecznie nadaje się do suszenia. Tak jest chociażby z rydzami, kurkami, opieńkami, a zwłaszcza z maślakami, które są szczególnie mocno nasycone wodą, przez co trudno je wysuszyć i niewiele z nich po suszeniu zostaje. Grzyby marynowane cenione są za swoje walory smakowe, ale zawierają też sporo cennych dla naszej diety substancji – przyswajalnego białka, błonnika, a także mikro- i makroelementów. takich jak: potas, wapń, fosfor czy żelazo. Co ważne, są bogatym źródłem beta-glukanów, które odpowiedzialne są za obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi, zawierają również sporo antyoksydantów. Jesień to idealna okazja do tego, by zamknąć w słoikach i zamarynować leśne zbiory. Przydadzą się później przy wielu okazjach.

Przeczytaj również: Jak wygląda kania i czym się różni od muchomora sromotnikowego 

Jak przygotować grzyby do marynaty?

Najlepsze do marynowania są grzyby niewielkie, takie by można było wsadzić je w całości do słoiczka. Młode grzyby są nie tylko smaczniejsze, ale lepiej prezentują się w marynacie. Przed marynowaniem grzyby należy oczyścić, a jeśli jest taka konieczność –  umyć. Dotyczy to zwłaszcza kurek i opieniek, które między blaszkami mogą gromadzić nieco piasku. Jeśli nie dysponujemy małymi owocnikami, większe kapelusze można pokroić na kawałki. Uwaga – marynowane maślaki wymagają nie tylko oczyszczenia, ale również obrania kapelusza z klejącej skórki. Co do zasady – marynuje się kapelusze, a nie trzonki grzybów.

Warto poznaćWłaściwości zdrowotne grzybów 

Zalewa do grzybów marynowanych – składniki

Marynata do grzybów nie jest trudna w przygotowaniu. Potrzebne będą (oprócz rzecz jasna grzybów) liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, ziarna pieprzu, ocet i woda.

Składniki na grzyby marynowane i zalewę:

  • kilogram grzybów (już po obraniu),
  • średniej wielkości cebula,
  • 750 ml wody,
  • 250 ml octu,
  • łyżka cukru,
  • ziele angielskie, gorczyca, pieprz, liście laurowe (ewentualnie ostra papryka) dodajemy wedle uznania i gustu. 

Uwaga! Osoby lubiące wyrazistą marynatę do grzybów mogą dodać nieco więcej przypraw, ci którzy wolą delikatniejsze smaki – mniej, a stosunek wody do octu zmienić z 3 do 1 na 4 do 1.

Grzyby marynowane – przepis

 Grzyby – zanim trafią do marynaty – powinny być gotowane około 10 minut wraz z posiekaną wcześniej cebulą. Wrzucone do wrzątku grzyby będą tracić swoją objętość i puszczać tzw. szumy, które trzeba wyławiać cedzakiem. Tak obgotowane grzyby odstawia się do wystygnięcia. Następnie umieszcza się grzyby w słoikach – tak, by nie wypełniały ich w całości i pozostało nieco przestrzeni między zawartością a wieczkiem.


Grzyby marynowane w zalewie octowej
Pysznym i zdrowym dodatkiem do różnych dań są domowej roboty marynowane pieczarki. Te najpopularniejsze w Polsce grzyby zawierają mnóstwo wartościowych składników. Są bogatym źródłem żelaza, miedzi oraz antyoksydantów siarkowych. Zawierają również przeciwgrzybicze białka.Fot. belchonock (123RF)

Następnie trzeba przygotować zalewę do grzybów ze składników wskazanych powyżej. Wszystkie składniki wrzuca się do wrzątku i gotuje. Przyprawy można wyłowić z zalewy i umieścić równomiernie w słoikach (np. po jednym liściu laurowym, kilku ziarnach pieprzu i ziela angielskiego w każdym ze słoiczków), a następnie wrzącą zalewą wypełnia się słoiki (te wraz z zakrętkami wcześniej należy umyć i najlepiej wyparzyć). Słoiki wypełnione już zalewą zakręca się możliwie najmocniej i odwraca denkiem do góry. Grzyby marynowane w occie najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu – piwnicy bądź spiżarce. W przeciwieństwie do wielu innych zapraw, rydze marynowane, opieńki marynowane czy marynowane podgrzybki odpowiednio przechowywane wytrzymają nawet kilka lat nie tracąc nic ze swojego smaku i aromatu.

Grzyby marynowane w occie – byle nie przesadzić z ilością

Marynowane rydze, opieńki czy prawdziwki to przysmak, który sprawdzi się w roli startera, dodatku do głównego posiłku czy przekąski. Niektórzy – choć ze względu na sporą zawartość trudnej do strawienia chityny to zły pomysł – uwielbiają grzybami marynowanymi zagryzać wysokoprocentowe trunki. Szczególnie dobrze w tej roli sprawdzać się mają maślaki marynowane. Warto pamiętać, że grzyby marynowane choć bardzo smaczne, niskokaloryczne, to są ciężkostrawne, a obecność octu powoduje, że nie wszystkim polecane. Nie warto podawać ich dzieciom, uważać powinny również osoby z problemami trawiennymi, nadkwasotą żołądka czy anemią. 

Warto wiedzieć: Jakie są objawy zatrucia grzybami i jak udzielić pierwszej pomocy

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy