Granat – owoc najbardziej niedoceniany w kuchni. Jakie właściwości ma granat?

Owoc granatu (a właściwie granatowca właściwego) jest chyba jednym z najbardziej niedocenianych w naszej diecie. Dlaczego popełniamy błąd nie włączając go do naszego jadłospisu?
  • Granaty nie cieszą sie u nas wielką popularnością. Czy słusznie?

    Liczne właściwości zdrowotne i lecznicze granatów to wystarczający powód do tego, by częściej korzystać z dobrodziejstwa tych owoców.

    Szymon Starnawski

W naszym kraju owoce granatu są dostępne przez cały rok, jednak najtańsze są w miesiącach zimowych. Do Polski granaty trafiają najczęściej z Izraela, Turcji, Indii i Hiszpanii. Ich cena – na przykład w porównaniu do bardzo chętnie kupowanych bananów – jest atrakcyjna. Sztuka kosztuje około trzech złotych, kilogram tych owoców to wydatek rzędu 7–10 złotych. Dlaczego popyt na granaty jest stosunkowo niewielki?

Jak obrać owoc granatu?

Część osób nie wie, jak poradzić sobie z obieraniem owocu, co wymaga nieco doświadczenia. Wystarczy odciąć granat u nasady na głębokości około centymetra i nacinać w poprzek, wzdłuż błonek (takich jak na przykład w grapefruitach). Potem skórkę, a właściwie łupinę, wystarczy wygiąć do wewnątrz by pestki same oddzielały się od skórki. Warto nauczyć się odpowiednio obierać granaty, bowiem wydłubywanie pestek (tylko one są jadalne) łyżeczką zawsze powoduje ochlapanie połowy kuchni i ubrania (a plamy z granatu nie należą do najłatwiejszych do wywabienia).

Warto zobaczyćTestujemy trzy metody obierania granatów 

Drugim powodem, który wpływa na niską popularność granatów, jest nieco cierpki smak, charakterystyczny dla tych owoców. Jednak im granat bardziej dojrzały, tym bardziej te cierpkie nuty są zdominowane przez słodycz. Dojrzałe owoce najłatwiej rozpoznać po ciemniej skórce – i takie granaty warto kupować w pierwszej kolejności. Są smaczniejsze i mają więcej soku. Granaty można jeść po obraniu albo wykorzystać je jako bazę do sosów, dodawać do deserów, sałatek czy galaretek albo robić z nich grenadynę – sok z granatu, który np. w herbacie może świetnie zastąpić sok z malin.

Granaty – właściwości i zalety tych owoców

Dlaczego warto pokonać te uprzedzenia i sprawić, że granaty częściej zagoszczą w naszej kuchni? Powodów jest mnóstwo. Jeden z nich to niewielka wartość kaloryczna – w 100 gramach owoców „mieści się" zaledwie 80 kcal. Tyle „spali się" jadąc przez 8 minut rowerem, albo spacerując przez kwadrans. Większą uwagę na granaty powinny zwrócić uwagę osoby w średnim wieku, zarówno kobiety jak i mężczyźni. Okazuje się, że dzięki sporej zawartości fitoestrogenów granaty redukują problemy w okresie menopauzy, u mężczyzn z kolei – tu przydaje się wysoka zawartość polifenoli – zapobiegają problemom z prostatą poprzez obniżanie poziomu antygenu gruczołu krokowego.

Polecamy: Owoc kiwano – jak go jeść i jakie właściwości ma ogórek kiwano 

Granaty są również bogatym źródłem witamin z grupy B, można powiedzieć ze to naturalna witamina B-complex. Sporo w nich również witaminy C i E, a także pierwiastków śladowych takich jak cynk, miedź, fosfor i cynk. Owoce granatu (a także naturalny sok z niego) wspierają odporność organizmu, działają antynowotworowo, spowalniają procesy starcze i mają dobroczynny wpływ na skórę.


Granat - owoc
Granat to owoc wypełniony nasionami, które, gdy granat jest dojrzały, są słodkie i soczyste. Są one wykorzystywane m.in. w różnego rodzaju sałatkach.Fot. (Pixabay.com)

Granaty mają jeszcze jedną ciekawą właściwość, która zainteresuje panów zmagających się z problemem „piwnego brzuszka". Badania wskazały, że sok z granatów jest potężnym spalaczem tłuszczu, który u panów najczęściej gromadzi się właśnie na brzuchu, przy okazji obniża również ciśnienie krwi i ma wpływ na poprawę krążenia w całym organizmie. Według naukowców pierwsze efekty widać już po miesiącu „granatowej" diety.

Jak przechowywać granaty 
 

Granatów, podobnie jak cytrusów, nie powinno trzymać się w lodówce. Wystarczy zacienione miejsce i pokojowa temperatury, by owoc (oczywiście nienapoczęty) przetrwał w dobrej kondycji nawet miesiąc. 

Własna uprawa granatów? To możliwe

Granaty można spróbować uprawiać samemu, choć wymaga to cierpliwości. Pestkę z granatu można wysadzić do donicy, w zależności od warunków roślina zakwitnąć może po około dwóch-trzech latach. Jeśli próbuje się uprawy z pestki dojrzałego owocu warto sprawdzić, z jakiej odmiany pochodzi. Wszystko przez to, że w naturze granatowiec osiągać może nawet 5 metrów wysokości, są jednak i odmiany osiągające mniejsze rozmiary i to one nadają się do domowej uprawy. Nawet jeśli nie uda się w domowych warunkach uzyskać owoców, to oczy domowników ucieszą nietypowe, piękne czerwone kwiaty granatowca, który pojawiają się na wiosnę.

Przeczytaj również: Jak uprawiać granaty w Polsce 

 


Owoc granatu na drzewie
Granat to owocem rośliny o nazwie Granatowiec właściwy (łac. Punica granatum). Owoc ten uważany jest za symbol zdrowia, płodności i miłości.Fot. beecook68 (Pixabay.com)

Autor: Sławomir Bobbe
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

dobrze napisane :D granat dobry spalacz tłuszczu :D codziennie z rana pije zblendowany z woda i jogutrem daje power taki koktajl :D kiedys probowałem sok wycisnac ale mały efekt chyba ze ktos ma wyciskarke wolnoobrotowa to moze
reks, 20.08.2019, 23:02