Francuskie paluchy serowe na Euro 2016. Przepis

Tagi:
Kibicom Euro 2016 polecamy pyszną przekąskę. Zobacz, jak przygotować bardzo francuskie paluchy serowe.
  • Paluchy serowe na cieście francuskim

    Paluchy serowe z ciasta francuskiego są idealną przekąską na mecze oglądane w czasie Euro 2016.

    MSM Mońki
  • Francuskie paluchy serowe to wyśmienity pomysł na przekąskę

    Krok pierwszy w przygotowywaniu paluchów serowych

    MSM Mońki
  • Francuskie paluchy serowe umilą oglądanie meczu finałowego Euro 2016

    MSM Mońki
  • Przygotowywanie paluchów serowych

    MSM Mońki

Paluchy serowe sprawdzą się jako przekąska zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i sycące.

Do przygotowania paluchów serowych należy przygotować tylko kilka składników:

  • opakowanie zrolowanego gotowego ciasta francuskiego,
  • jajko, 
  • 100 g sera żółtego typu Gouda,
  • łyżeczkę czarnego sezamu, 
  • paprykę słodką w proszku.

Sposób przygotowania paluchów serowych z francuskiego ciasta

Arkusz ciasta rozwijamy i dzielimy na dwie połowy. Jedną część smarujemy roztrzepanym jajkiem. Żółty ser trzemy na grubych oczkach tarki.

Dowiedz się: W jakich kieliszkach podawać różne alkohole

Część ciasta posmarowaną jajkiem posypujemy startym serem. Ser lekko przyciskamy do ciasta w taki sposób, by się do niego przykleił. Następnie przykrywamy całość drugą połową ciasta i też lekko przyciskamy.

Tak przygotowane ciasto kroimy w paski. Każdy powinien mieć 2 centymetry szerokości. Pasek chwytamy za oba końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach, żeby powstały „sprężynki". Tak przygotowane paluchy układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy pergaminem. Między paluchami zostawiamy 2–3-centymetrowe odstępy. Każdy koniec palucha przyciskamy do blaszki, żeby w czasie pieczenia pozostały na swoim miejscu.

Całość posypujemy sezamem i mieloną papryką. Następnie pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Upieczone paluchy serowe powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego! I miłego oglądania Euro 2016!

Zobacz wideoZdrowe i oryginalne przekąski dla dzieci 

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: materiały prasowe MSM Mońki
0komentarzy