Dynia jako kulinarny symbol jesieni. Przepisy z dyni

Dania z dyni są idealne na chłodne i deszczowe dni. Dynia rozgrzeje nas nie tylko swoją ciepłą barwą, ale i doskonałym smakiem. Poznaj właściwości dyni oraz kilka ciekawych przepisów z dynią.
  • Sałatka z pestkami dyni

    Tak zachęcająco wygląda sałatka z pestkami dyni i kiełbasą paprtykową chorizo.

    Knorr
  • Curry z dyni

    Knorr
  • Sos dyniowy

    Sos z dyni podajemy do mięs i makaronów.

    Knorr
  • Pierogi z farszem z dyni

    Pomarańczowe warzywa nadadzą się również na fantastyczny farsz, choćby do pierogów.

    Knorr
  • Dynia z pieca

    Dynia z pieca

    Knorr

Dynia jest rekordzistką wśród warzyw, jeśli chodzi o wielkość niektórych jej okazów. Największa uprawiana w Polsce dynia ważyła 648 kg. Natomiast na świecie trafiały się dynie ważące nawet ponad tonę. Te mogące osiągać gigantyczne rozmiary warzywa należą do tej samej rodziny co arbuzy, melony, ogórki, kabaczki, cukinie.

Polecamy również: Jak uprawiać cukinię w przydomowym ogrodzie

Tysiące lat temu dynia była uprawiana w rejonie Ameryki Środkowej. W Europie pojawiła się w okolicach XV wieku. Było to możliwe dzięki transatlantyckim wyprawom Krzysztofa Kolumba. Na starym kontynencie pokochano dynię, ponieważ wcześniej znano już podobny smak – spożywano tykwę, która z dynią jest bardzo blisko spokrewniona.

Zdrowotne właściwości dyni

Źródło: Agencja TVN/x-news 

Im bardziej pomarańczowy miąższ dyni, tym lepiej

Przygotowując potrawy z dyni jej rozmiar schodzi na drugi plan. Szukając najlepszego okazu do działania w kuchni, kierujmy się prostą zasadą, aby dynia była jak najbardziej pomarańczowa. Jej smak powinien być wówczas najintensywniejszy. I co ważne będzie ona zawierać największą ilość beta-karotenu.

– Dynia jest warzywem bogatym w witaminy C, D, grupy B, PP, zawiera sporo potasu, wapnia, fosforu. Coraz więcej osób zwraca uwagę na zawartość sodu w spożywanych posiłkach, więc ucieszą się na wieść o niskiej zawartość tego pierwiastka w omawianym warzywie. Niewątpliwym atutem dyni jest również niskokaloryczność, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w swoim jadłospisie – radzi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Istnieje kilkaset gatunków dyni 

W Polsce chętnie kupowana jest dynia hokkaido. Ma ona stosunkowo niewielkie rozmiary – pojedynczy okaz waży około kilograma, przez co łatwiej poddawać ją obróbce. Ma ciemnopomarańczowy kolor skórki, której nie trzeba obierać. Dynia hokkaido ceniona jest za swój smak i szerokie kulinarne zastosowanie.

Polecamy przepis na jesienny obiad: Placki ziemniaczane i gulasz 

Bardzo pomarańczowe wnętrze ma również dynia Muscat de Provence. Z wierzchu okrywa ją zielona skórka, której trzeba się pozbyć przed zjedzeniem dyni. Warzywo ma intensywny smak. Warto też zwrócić uwagę na dynię makaronową, zawdzięczająca swoją nazwę temu, że po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka przypominające makaron. Kuchnię pod względem estetycznym mogą wzbogacić liczne odmiany niejadalnych dyń zachwycających feerią barw i wymyślnych kształtów.

Pestki z dyni dobre i uniwersalne

Ale zanim o pomysłach na przepisy z dyni, warto wspomnieć o pestkach dyni, które mają bardzo szerokie zastosowanie. Z pestek dyni robiony jest tłoczony na zimno olej, który ma lekko orzechowy posmak. Nie można go ogrzewać, nadaje się tylko do spożywania na surowo. Olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do sałatek i zup.

– Oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych pestki dyni są bogate w witaminy z grupy B, z których szczególnie ważna jest witamina B6 uczestnicząca w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Pestki dyni pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu pracy serca, układu krwionośnego i nerwowego oraz w zachowaniu odporności organizmu. Są bardzo korzystne w budowaniu mocnego układu kostnego za sprawą witaminy D – chwali pozytywne działanie pestek dyni żywieniowiec.

Smak pestek dyni jest raczej neutralny, dlatego mogą posłużyć jako dodatek do wielu potraw, tych przygotowanych na słodko, jak choćby ciasta, czy pikantnych, na przykład sałatek.

Sałatka Szefa z pestkami dyni i chorizo

Czas przygotowania sałatki z pestkami dyni: 30 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
Składniki:

  • sałata lodowa - sztuka
  • sos sałatkowy Szefa Knorr - opakowanie
  • majonez - 3 łyżki 
  • ketchup - 3 łyżki
  • kiełbasa chorizo lub inna kiełbasa paprykowa - 1 sztuka 
  • ananas świeży - 0,5 sztuki
  • sok pomarańczowy - 100 ml
  • olej z pestek winogron - 4 łyżki
  • świeża kolendra - pół pęczka
  • czerwona fasolka z puszki - 0,5 sztuk
  • grzanki - 20 g

Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiąca. Dodajemy pestki dyni i chwilę je podsmażamy. Ananasa kroimy w kostkę. Kolendrę siekamy, a fasolę odcedzamy z zalewy.
Przygotowujemy aromatyczny, podkreślający smak wszystkich składników dressing. W tym celu łączymy Sos sałatkowy Knorr z majonezem i ketchupem. Sałatę lodową rwiemy na duże kawałki i rozkładamy nierównomiernie na talerzu lub półmisku. Po wierzchu polewamy sałatę dressingiem.
Dodajemy kiełbasę i pestki dyni oraz fasolkę i kawałki ananasa. Sałatkę dekorujemy kolendrą i grzankami.

Pomysłów na przepisy z dyni jest bez liku

– Dynię można przechowywać nawet kilka miesięcy, o ile będzie się znajdować w miejscu bez dostępu światła i w temperaturze oscylującej wokół kilkunastu stopni Celsjusza. Choć nie wymaga wielkiej troski, to potrafi odwdzięczyć się wspaniałymi wrażeniami smakowymi. W jej zastosowaniu ograniczać nas może tylko wyobraźnia – uważa szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Pierwsze kulinarne skojarzenie z dynią? Najpewniej będzie to krem z dyni. Wyjątkowo smakuje właśnie w czasie jesiennych chłodów. 

Polecamy: Przepis na zupę z dyni

Znakomitą inspiracją do wykorzystania dyni w zupie może być kuchnia egzotyczna. Warzywo znakomicie odnajdzie się w azjatyckim towarzystwie, obok krewetek, mleka kokosowego i curry. 

Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Czas przygotowania dyniowego curry: 45 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
Składniki:

  • świeża dynia - 1 sztuka
  • krewetki - 30 dag
  • mleko kokosowe - 1 puszka
  • świeży imbir - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • curry - 1 szczypta
  • sok z 1 cytryny
  • posiekany szczypiorek
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • esencja do duszonego kurczaka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:
Dynię obieramy i kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym doprawiamy ją pieprzem i odrobiną soli.
Siekamy czosnek i 
ścieramy imbir. Następnie dodajemy te składniki do dyni i smażymy wszystko jeszcze przez 4 minuty.
Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy esencję do duszonego kurczaka, dzięki czemu danie nabierze głębokiego intensywnego smaku.
Dodajemy również curry w ilości, która zależy od preferowanej przez nas pikantności dnia. Całość gotujemy przez 10 minut, a następnie zmiksujemy, by uzyskać krem.
Do gotującego sosu dodajemy dynie pokrojoną w kostkę oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

A może niech sama dynia stanie się podstawą sosu?

Dyniowy sos

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
Składniki:

  • dynia - 25 dag
  • cebula - 5 dag
  • pomidory - 10 dag
  • bulionetka drobiowa Knorr - sztuka 
  • śmietana - 0,5 szklanki
  • koperek posiekany
  • curry
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • woda - 2 szklanki

Sposób przygotowania:
Przyrządzamy aromatyczny wywar, dodając do 2 szklanek wody bulionetkę drobiową. Czyścimy dynię i rozdrabniamy ją na mniejsze elementy. Cebulę kroimy w kawałki. Kawałki cebuli oraz dynię skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza do momentu aż warzywa się zarumienią.
Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz curry, śmietanę i upieczone warzywa. Wszystko dusimy do miękkości. Jeżeli zależy nam na krótszym czasie przygotowania, to możemy wszystko zmiksować, a następnie przetrzeć. Na końcu dodajemy posiekany koperek. Sos dyniowy jest idealny do mięs i makaronu. 

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: Knorr
0komentarzy