Dynia hokkaido na zdrowie i na apetyt – właściwości i przepisy

Dynia ma mało kalorii, za to sporo potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i błonnika. Jesienią można z niej wyczarować też pyszne dania obiadowe oraz przekąski. Piszemy o dyni hokkaido.
  • Dynia hokkaido

    Dynia hokkaido to nie tylko okaz zdrowia. Smakuje zwłaszcza jesienią, gdy zaczyna się na nią sezon. Od zwykłej dyni odróżnia ją wielkość. Najczęściej nie waży więcej niż dwa, góra trzy kilogramy. Do tego ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor.

    Couleur (Pixabay.com)
  • Zupa dyniowa

    Zupa dyniowa jesienią smakuje najbardziej. Ma niepowtarzalny smak i jest sycąca.

    RitaE (Pixabay.com)
  • Pieczona dynia hokkaido to rarytas

    Frytki dyniowe są, według niektórych, o niebo lepsze niż tradycyjne frytki.

    Einladung zum Essen (Pixabay.com)
  • Babeczki z dyni

    Babeczki z dyni hokkaido stanowią dobry deser i dla dzieci, i dla dorosłych.

    Congerdesign (Pixabay.com)
  • Dynia zapiekana z żółtym serem

    Dynia zapiekana może z powodzeniem być daniem głównym.

    Fotolia
  • Dynia hokkaido

    Dynia hokkaido kojarzy się z jesienią i nawet kolor jesieni ona reprezentuje.

    Ulleo (Pixabay.com)

Gdy jedni mówią o Hokkaido, mają na myśli wyspę w Japonii. Inni myślą o hokkaido ze smakiem, bo to przecież odmiana dyni. Sezon na dynię zaczyna się we wrześniu i trwa przynajmniej do Halloween, czyli końca października. W tym czasie warto wprowadzić do diety dynię. Poznaj właściwości dyni hokkaido.

Dynia hokkaido – właściwości

Dynia przywędrowała do nas z Ameryki. Krzysztof Kolumb zabrał ją na statek i tym sposobem znalazła się u nas. Dynia hokkaido ma kolor podobny do marchewki i tak, jak marchew, zawiera sporo betakarotenu, czyli prowitaminy A. Ta natomiast nie tylko przyspiesza opalanie, ale też poprawia wzrok, działa przeciwnowotworowo, pomaga zwalczyć trądzik, wygładza zmarszczki i wzmacnia naszą odporność.

Dynia hokkaido skrywa również spore pokłady witamin z grupy B, witaminy C, PP oraz E. Potas, fosfor i żelazo tak samo się znajdują. Dieta z dynią w składzie oddziałuje dobroczynnie na nasz żołądek i trzustkę. W sezonie grypowym, gdy męczy nas kaszel, też dobrze przypomnieć sobie o dyni, ponieważ ta łagodzi kaszel. Z dobrodziejstwa dyni może skorzystać też ten, kto ma kłopoty z zaśnięciem.

Sprawdź równieżDania z dynią w roli głównej – przepisy 

Dynia jest bardzo sycąca, ale śmiało sięgnąć po nią mogą osoby, które zaplanowały odchudzanie. Warzywo to w 100 gramach ma jedynie około 27 kalorii. Poza tym dynia w 90 procentach składa się z wody. Zgodnie z tym, co przedstawia tradycyjna medycyna chińska, dynia korzystnie wpływa na naszą psychikę. To ponoć za sprawą intensywnego, pomarańczowego koloru, dzięki któremu wzrasta nasza samoocena i poczucie tożsamości.

Uwaga! Dyni hokkaido przed spożyciem nie trzeba obierać ze skórki. Jedynie przygotowując posiłki da maluchów (dzieci poniżej pierwszego roku życia), skórkę należy odrzucić, bo może być ciężkostrawna. 

Pestki dyni – właściwości

Surowe pestki dyni hokkaido pomagają zwalczyć pasożyty przewodu pokarmowego, np. owsiki, które czasem pojawiają się u dzieci. Prażone pestki już nie wykazują takich leczniczych właściwości, stanowią natomiast przekąskę, którą warto poczęstować dzieci. To dla nich zdrowsze i lepsze od tradycyjnych słodyczy. Lśniące włosy i gładka cera to także poniekąd zasługa znowu tych samych, świeżych pestek dyni. Kto nie lubi samych pestek, niech dołoży je do sałatki albo surówki. Są też idealne do posypywania zup kremów, choćby z dyni.

Serwujemy przepisy z dynią hokkaido w roli głównej.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Obierz dynię i usuń z niej pestki. Obierz i pokrój w kawałki marchew, cebulę oraz czosnek. Oliwę podgrzej w garnku, a do niego wrzuć przygotowane warzywa. Podsmaż, pamiętając o mieszaniu. Po 3 minutach wlej bulion i znowu mieszaj. Gotuj pod przykrywką, dodając sól i pieprz. Po około pół godzinie składniki powinny być już miękkie. Na koniec, gdy zupa będzie już w głębokich talerzach, posyp pietruszką.

Pieczona dynia z serem i papryczką

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 8 łyżek oliwy
  • 150 g sera gouda w kawałku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • sól i pieprz

Przekrój dynię na pół i wydrąż z niej pestki i miąższ. Pokrój na plastry. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj go z oliwą. Każdy plaster posmaruj oliwą z obu stron, posyp solą i pieprzem. Plastry połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój papryczkę chilli w małe krążki, ewentualnie plastry, i rozłóż je na dyni. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Gdy danie nabierze rumieńców, wyjmij z piekarnika i posyp startym na tarce serem. Włóż potrawę znowu do piekarnika, tym razem tylko na 4-5 minut, aż ser się rozpuści. Potrawa może stanowić samodzielny obiad lub być dodatkiem do dania głównego czy przekąską na gorąco.

Frytki dyniowe

Składniki:

  • pół dyni hokkaido
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół: mogą być np. oregano, bazylia i koper włoski

Z dyni wydrąż pestki. Pokrój ją w paski albo półksiężyce (na kształt frytek). Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj go do oliwy i ziół. Powstałą w ten sposób marynatą przesmaruj półksiężyce. Wyłóż paski na blachę i piecz przez mniej więcej 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Placki z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • pół szklanki mąki
  • 1/3 kostki sera typu feta
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Usuń pestki z dyni i zetrzyj ją na tarce (nie trzeba wcześniej obierać dyni). Obierz i posiekaj cebulę, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dosyp mąkę, dodaj pokruszoną fetę i jajka. Starannie wymieszaj całość. Na patelni rozgrzej olej i wylewaj na nią powoli porcje ciasta, podobnie, jak w przypadku naleśników. Smaż przez około 3-4 minuty, przekładając placki. Można je podawać z majonezem albo z sosem jogurtowym.

Babeczki z dyni

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • ¾ kostki masła
  • ¾ szklanki cukru (może być brązowy, trzcinowy)
  • 1/3 szklanki maślanki albo kefiru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta sody oczyszczonej

Puree z dyni: wydrąż środek z dyni, razem z pestkami. Pokrój na plastry albo kostki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj przykrywką, Piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy upieczona dynia wystygnie, zmiksuj ją, aż powstanie puree, dodaj maślankę. Wymieszaj prawie wszystkie artykuły sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawę korzenną. Całość przesiej przez sito. W mikserze utrzyj masło z brązowym cukrem, dodając najpierw jedno, potem drugie jajko, cały czas miksując. Powoli stopniowo dodawaj też puree oraz połączone wcześniej artykuły sypkie. Powstanie jednolita masa. Ciasto wyłóż do 12 foremek (muffinki). Piecz przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy babeczki ostygną, można posypać je cynamonem albo podawać bez posypania. 

Polecamy poradnikDynia z własnej uprawy 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy