Domowy ketchup ze świeżych pomidorów. Przepis na ketchup bez konserwantów (WIDEO)

Ketchup własnej produkcji nie zawiera konserwantów i jest dużo zdrowszy od kupnego. Można zrobić go więcej i spasteryzować w słoikach lub szklanych butelkach. Tak zamknięty ketchup domowej roboty można długo przechowywać. Zobacz przepis na ketchup.
  • Domowy ketchup bez konserwantów

    Jeśli po zmiksowaniu pomidorów, chcesz pozbyć się pestek z ketchupu, to przetrzyj masę przez sitko.

    Kocham Gotować/TVN

Sezon na świeże pomidory jest w rozkwicie. Warto z tego skorzystać, bo właśnie teraz są one najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Polecamy przygotowanie ketchupu, który będzie idealnym przetworem na zimę. Do przygotowania domowego ketchupu potrzebujemy świeżych pomidorów, czosnku, cebuli, przypraw, cukru, słoik przecieru pomidorowego oraz trochę octu. By zgęścić domowej roboty ketchup i nadać mu konsystencję zbliżoną do kupnego, używamy skrobi ziemniaczanej.

Polecamy: Sięgnij po zdrowie z pomidorem. Jakie właściwości ma pomidor?


Źródło: Kocham Gotować/TVN 

Teraz wystarczy przygotować pyszne domowe frytki z piekarnika, które idealnie pasują do naszego ketchupu bez konserwantów. Wystarczy w tym celu pokroić ziemniaki na cząstki, polać je odrobiną oliwy i posypać solą (ewentualnie również ulubionymi ziołami) oraz piec około godziny w piekarniku (w temperaturze 200°C). Smacznego!

Warto poznać: Mniej typowe odmiany pomidorów 

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy

Polecamy