Dania z dynią w roli głównej, czyli przepisy na dynię

Dynia jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Ma też zastosowanie w kosmetyce, bo dobrze wpływa na naszą skórę. My jednak serwujemy dania z dynią w roli głównej.
  • Zupa krem z dyni

    Dynia smakuje przede wszystkim jesienią, bo rozgrzewa. Większość z nas je dynie w postaci zupy lub kremu, tymczasem można z niej przygotować dużo więcej pysznych dań.

    123RF
  • Dynia

    Dynia jest superproduktem sezonu jesiennego. Nie tylko dobrze smakuje, ale ma też wspaniały wpływ na nasz organizm, ponieważ jest bogata w witaminy i minerały.

    Pexels (Pixabay.com)
  • Placki dyniowe

    Dynię można jest na słodko, choćby w plackach, owsiance, koktajlu mlecznym oraz w kremie używanym do wypieku ciast.

    123RF

Każdego roku przychodzi sezon na dynię, która kojarzy się nam najczęściej z jesienią, Halloween i rozgrzewającymi zupami w postaci kremu. Tymczasem z dyni można przygotować także inne, oryginalnie smaczne potrawy i desery. Warto mieć dynię w jadłospisie, bo jest ona bogata w witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, witaminę C i PP. Dynia zawiera również wiele minerałów: magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo, sód i cynk. To również źródło białka i błonnika.

Dynia – właściwości. Dlaczego warto jeść dynię?


Źródło: Agencja TVN/x-news

Dynia – przepisy

Dynię można wykorzystać do przygotowania wielu dań i deserów. Od wielu lat bardzo modne są zupy z dyni. Robi się z niej również ciasta, placki, ciasteczka oraz pure.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 dynia
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie do smaku

Obrać dynię i usunąć z niej pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki też obrać i pokroić w kostkę. Na stopionym maśle, w dosyć wysokim garnku, podsmażyć cebulę aż do zeszklenia. Dodać dynię i ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem i zielem angielskim, przez cały czas mieszając. Dolać bulion i nadal mieszać, gotując jeszcze przez około 10 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i rozgnieść lub drobno pokroić, dodać do zupy. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zaciągnąć zupę mlekiem. Można podawać z grzankami.

Poczytaj takżeDynia z własnej uprawy – do jedzenia i dekoracji 

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1 dynia
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • pół cytryny
  • śmietanka (najlepiej 30-procentowa, 400 ml)
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy: oregano, chilli, imbir, kurkuma do smaku

Obrać dynię, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Obrane pozostałe warzywa też pokroić w kostkę. Na patelni, na oleju, podsmażyć wszystkie warzywa, łącznie z dynią, aż się zarumienią. Dodać bulion i wszystko wymieszać. Dosypać przyprawy i miód. Całość gotować kilkanaście minut. Zupę zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Po zblendowaniu dolać śmietankę, sok z wyciśniętej połówki cytryny i wymieszać całość.

Dowiedz się: Czym są ujemne kalorie i w jakich produktach je znajdziemy


Zupa krem z dyni
Krem z dyni, podobnie jak zupę dyniową można serwować z grzankami.Fot. Tomasz_Mikolajczyk (Pixabay.com)

Leczo z dyni

Składniki:

  • 1 dynia
  • 2 laski kiełbasy (np. śląskiej)
  • 2 papryki (mogą być różne kolory)
  • 2 pomidory
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Obraną dynię, już bez pestek, pokroić w kostkę. Kiełbasę też pokroić w kostkę, a cebulę – w plasterki. Podsmażyć cebulę na oleju. Pokroić paprykę i pomidory (bez skórki) w kostkę, a marchew – w plasterki. Czosnek zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Do dyni dodać kiełbasę i cebulę, całość wymieszać, gotując i stopniowo dolewając wody. Po około 15 minutach dodać paprykę, pomidory, marchew, czosnek, paprykę w proszku i pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Polecamy również: Przepis na sycąca i rozgrzewającą zupę ziemniaczaną 

Placki z dyni

Składniki:

  • 1 dynia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietanki 30-procentowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Obraną dynię oczyścić z pestek i rozmiksować w mikserze albo blenderze. Do dyni dodać jedną i drugą mąkę, śmietankę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać całość. Smażyć na oleju nakładając ciasto łyżką (musi ono być dość gęste). Smażymy aż placki się zarumienią. Po zdjęciu placków z patelni należy odsączyć je na papierowym ręczniku.


Placki z dyni
Placki z dyni można podać polane kwaśną śmietaną.Fot. rawlik/123RF 

Sorbet z dyni, czyli dynia na słodko

Składniki:

  • pół dyni
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • cynamon i imbir w proszku do smaku
  • listki mięty do ozdoby

Obrać dynię i usunąć z niej pestki. Wszystkie składniki umieścić w mikserze lub blenderze, dodać przyprawy i wodę. Całość zmiksować albo zblendować. Masę przelać do foremek albo pojemniczków na lody. Wstawić na 2,5 godziny do zamrażarki. Przed podaniem przyozdobić miętą. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy