Dania z cukinią w roli głównej (PRZEPISY)

Kilogram cukinii kosztuje teraz zaledwie 3 złote, a smak, jaki ona gwarantuje, jest bezcenny. Podajemy sprawdzone przepisy na potrawy z cukinią. Zasmakują nam one nie tylko latem.
  • Danie z cukinii i ryżu

    Ryż z cukinią z patelni to bardzo smaczne i zdrowe danie. A do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu.

    GutundTasty (Pixabay.com)
  • Cukinia w cieście

    Jednym ze sposobów na szybką przekąskę z cukinii są plastry warzywa smażone w cieście naleśnikowym.

    PortalJardin (Pixabay.com)
  • Placki z cukinii

    Placki z cukinii to jedno z dań sezonowych, które w naszej letniej kuchni często mogą gościć.

    Winiary

Cukinia należy do warzyw najczęściej goszczących na polskich stołach. Warzywo to zawiera witaminy A, C, K oraz potas, wapń i magnez. Cukinia wspomaga trawienie. Pomaga też osobom na diecie lekkostrawnej. Nawet półroczne maluchy mogą jeść dania z cukinią i nie powinny im zaszkodzić. Podajemy parę przepisów na cukinię.

Polecamy przepisKwiaty cukinii faszerowane ricottą 

Leczo z cukinii – przepis

  • 3 cukinie
  • 3 świeże pomidory
  • 1 papryka (najlepiej czerwona albo zielona)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • laska kiełbasy śląskiej albo jałowcowej
  • pasek wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, oregano, majeranek do przyprawienia

Kiełbasę kroimy w kostkę, boczek – tak samo. Smażymy je na oleju. Dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę i cebulę. Umytą cukinię, bez obierania ze skóry, kroimy też w kostkę i dodajemy do przygotowanej już zawartości patelni. Dodajemy pokrojone pomidory i – ewentualnie – kilka łyżek wody. Smażymy całość, mieszając. Dodajemy przyprawy. Po około 15 minutach leczo jest gotowe.

Zobacz równieżPrzepisy na leczo z cukinią, kiełbasą oraz warzywne i z pieczarkami 

Zupa krem z cukinii – przepis

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, curry i papryka w proszku do smaku
  • oliwa do smażenia

Cukinię razem ze skórką kroimy w paski. Do garnka z rozgrzaną oliwą wsypujemy pokrojoną w plastry cebulę. Mieszamy i smażymy z przyprawami, aż cebula zmięknie. Dodajemy cukinię, nadal mieszając. Wlewamy bulion. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ale nadal gotujemy przez około 20 minut. Gdy zupa wystygnie, wlewamy całość do blendera i miksujemy, aż powstanie jednolita konsystencja. Podajemy na ciepło lub zimno.


Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii.Fot. Saramukitza  (Pixabay.com)

Przeczytaj poradnik: Uprawa cukinii w przydomowym ogrodzie 

Placki z cukinii – przepis

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietanki)
  • ząbek czosnku
  • pieprz i sól oraz świeży koperek do przyprawienia

Obraną (chociaż może być ze skórką, ale bez końcówek) cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Do startej cukinii dodajemy sól i pieprz, odstawiamy na kwadrans. Odcedzamy sok, a do cukinii, już bez soku, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy mąki. Jeśli ciasto nie będzie zbyt gęste, dosypujemy trochę więcej mąki. Smażymy placuszki na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Jeśli wchłonęły zbyt dużo oleju, na chwilę odstawiamy je na papierowy ręczniczek, aby tłuszcz wsiąkł w niego.

Sałatka z cukinią – przepis

  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka kaszy (np. bulgur)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 g sera typu feta (lub koziego)
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz i oregano do przyprawienia

Cukinię kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Smażymy przez około 3 minuty na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. W osobnym garnku gotujemy kaszę w bulionie warzywnym. Gdy wystygnie, mieszamy z wcześniej przygotowaną cukinią. Dodajemy sok z wyciśniętej połówki cytryny i znowu mieszamy. Ser odsączamy i kroimy na kawałki. Dodajemy do sałatki. Wstawiamy całość na pół godziny do lodówki. Smacznego!

Warto wiedziećCukinia, kabaczek i patison – ich właściwości i wartości odżywcze 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy