Dania z bobu. Przepisy z bobem w roli głównej

Lipiec to sezon na bób. Jest doceniany przez dietetyków, ale w naszej kuchni rzadko kiedy go się spotyka. A szkoda, bo to zdrowe warzywo. Podajemy przepisy na dania z bobem.
  • Sałatka z bobu

    Sałatka z bobu to jedna z propozycji na przystawkę do obiadu.

    Winiary

Bób zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, witaminę C, B i PP. Jest bogaty w białko i błonnik. Niektórzy kucharze doceniają to warzywo strączkowe. A powinni wszyscy. Oto przepisy na dania z bobem. 

Hummus z bobu 

Możemy wykorzystać cudowne właściwości bobu oraz fakt, że gości na naszych stołach jedynie raz w roku i przygotować z niego przepyszny hummus. Zobacz prosty przepis na apetyczną, zieloną pastę z bobu.

Źródło: Agencja TVN/x-news

Bób na ostro

  • 1 kg bobu
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 2 cebule (mogą być czerwone)
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki masła (może być olej lub oliwa)
  • sól i pieprz do smaku

Wrzuć bób do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut (młody trzeba dłużej, jakieś 15–18 minut). W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, posól ją i podsmaż na patelni. Pokrój paprykę w paseczki i wykrój z niej gniazdo. Czosnek zmiażdż na prasce albo pokrój w cienkie plastry. Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i paprykę. Wymieszaj całość na patelni. Dodaj pokrojony koperek. Wsyp ugotowany bób i ponownie wymieszaj.

 Polecamy przepisy: Dania z cukinią w roli głównej 

Zupa krem z bobu

  • 0,5 kg bobu
  • 1 cebula
  • pół kubka śmietanki (najlepiej 18-procentowej)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku
  • 1 litr wody

Do posolonej i posłodzonej wrzącej wody wrzuć bób i gotuj przez 10 minut. Zanim bób zrobi się miękki, na patelni podsmaż pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodaj je do bobu razem z przyprawami i zagotuj. Gdy wystygnie, zmiksuj całość. Na koniec dolej śmietankę. Podawaj na zimno lub ciepło.

Placki z bobu

  • 0,5 kg bobu
  • 3 łyżki mąki
  • pół kostki (100 g) sera feta
  • 1 jajko
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i koperek do posypania
  • olej lub oliwa do smażenia

Przez 15–20 minut gotujemy bób w osolonej wodzie. Gdy ostygnie, miksujemy go lub blendujemy. Dosypujemy pokrojoną na drobno cebulę, starty czosnek i ser feta. Ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę, jajko, starty koperek oraz sól z pieprzem. Formujemy placki, jak naleśniki i smażymy z obu stron.

 Serwujemy też: Sezon na pikle, czyli warzywa w marynacie smaczne nie tylko latem 

Sałatka z bobu

  • 0,5 kg bobu
  • 150 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz i sól do smaku

Gotuj bób przez 15–20 minut. W tym czasie pokrój ser i cebulę w kostkę. Gdy bób ostygnie, dodaj ser i cebulę. Połącz całość z majonezem, posiekaną pietruszką, dopraw solą i pieprzem.

Bób marynowany na zimę

  • 0,5 kg bobu
  • zalewa: 1 l wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka octu, łyżka gorczycy, ziele angielskie

Ugotuj bób w osolonej wodzie. Odlej i włóż do słoików. Zagotuj wodę z solą, octem, ziarenkami gorczycy i zielem angielskim. Gorącą zalewą zalej słoiki. Zagotuj słoiki w większym garnku. Zakręć i postaw do góry dnem na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin (może być całą noc). 

 Zobacz wideo: Przepisy na rośliny strączkowe w niezwykłym wydaniu 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy