Czekoladowe mikołajki, bombki itp. – jaki mają skład? Pułapki czyhające w czekoladowych smakołykach

Patrzysz na gwiazdora lub mikołaja, który ładnie prezentuje się na sklepowej półce. Dobrze wygląda i dobrze smakuje, ale skład czekoladowych smakołyków pozostawia czasem wiele do życzenia. Piszemy, co znajduje się w składzie tej słodkiej figurki.
  • Czekoladowe gwiazdory

    Zanim kupimy czekoladowe smakołyki na święta, sprawdźmy ich skład na etykiecie.

    K. Riemer (Pixabay.com)

Skład produktów spożywczych, które zamierzamy kupić, powinniśmy sprawdzać zawsze, a nie tylko od święta. My tym razem przyglądamy się składnikom czekoladowych lub czekoladopodobnych mikołajków, bombek czy innych czekoladowych słodyczy, które właśnie przed gwiazdką biją rekordy popularności, zwłaszcza wśród najmłodszych. Oto, na jakie składniki natknęliśmy się, analizując skład podany na opakowaniu.

Tłuszcz kakaowy

Tłuszcz kakaowy powstaje z nasion drzewa, zwanego kakaowcem. Stanowi on jeden z podstawowych składników wyrobów czekoladowych. Za jego sprawką czekolada ma smak, jaki ma. Tłuszcz kakaowy w ponad połowie (około 65 proc.) składa się natomiast z nasyconych kwasów tłuszczowych. Te z kolei nie są dobre dla naszego zdrowia. Mogą przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu i do powstania miażdżycy.

PrzeczytajJedzenie czekolady dobrze wpływa na nasze serce 

Tłuszcz mleczny

Tłuszcz mleczny zawiera, podobnie, jak tłuszcz kakaowy, ponad połowę nasyconych kwasów tłuszczowych. W przypadku tłuszczu mlecznego jest to średnio 63 proc. Tak samo zatem źle wpływa na zdrowie człowieka. Zbyt duże spożycie tego tłuszczu podwyższa ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych.

Syrop glukozowy to nie to samo co syrop glukozowo-fruktozowy

Bywa mylony z syropem glukozowo-fruktozowym, lecz to dwa inne syropy. Syrop glukozowy nawet w 90 procentach składa się z glukozy, a resztę stanowią maltoza (dwucukier) i cukry złożone. W syropie glukozowo-fruktozowym jest obecna również fruktoza (cukier prosty). Porównując oba syropy, gorzej wypada glukozowo-fruktozowy. To ze względu na skłonność organizmu do przekształcania fruktozy w tłuszcz, a w efekcie w tkankę tłuszczową. Fruktoza może wywoływać wzdęcia, bóle brzucha, biegunkę, powodować niestrawność. Syrop glukozowy, choć nieco zdrowszy od wersji z fruktozą w składzie, także jednak posiada wady. Jego nadmiar może skutkować zachorowaniem na cukrzycę, a u osób, które już chorują na cukrzycę, syrop glukozowy może prowadzić do bardzo poważnego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Dowiedz sięTop 10 produktów, które powodują wzdęcia i gazy 

Kwas cytrynowy (symbol: E330)

Przed laty świat obiegła informacja, że kwas cytrynowy powoduje raka. Okazało się, że to nieprawda. Kwas cytrynowy nie jest rakotwórczy. On z reguły nie oddziałuje szkodliwie na zdrowie człowieka. W wyjątkowych przypadkach może natomiast powodować problemy z przyswajaniem wapnia.

Substancja utrzymująca wilgoć (E420)

Inaczej: syrop sorbitolowy lub sorbitol. Jest to słodka substancja stabilizująca oraz utrzymująca wilgoć. Może niekiedy wywoływać skurcze jelit i problemy żołądkowe. Zwłaszcza kobiety ciężarne i matki karmiące piersią powinny unikać produktów z sorbitolem w składzie.


Mikołaje z czekolady
Czekoladowe figurki nie zawsze są czekoladowe. Niestety nawet czekoladowe smakołyki z tzw. wyższej półki mają w składzie dużo rzeczy, o których wolelibyśmy nie wiedzieć. Fot. congerdesign (Pixabay.com)

Substancja konserwująca (E202)

Znana również jako sorbinian potasu. Ogólnie ten konserwant jest uznawany za bezpieczny. Objawy niepożądane występują rzadko. Negatywne jego oddziaływanie odnosi się wówczas przede wszystkim do podrażnień skóry oraz gardła. Może przyczynić się do bólu brzucha i wymiotów.

Polecamy poradnikPierniczki na choinkę – jak zrobić je samemu 

Substancja żelująca (agar, agar-agar, E406)

To substancja zagęszczająca i stabilizująca, uznawana za bezpieczną, mimo tego, iż podstawowym składnikiem jest cukier galaktoza, trudno przyswajalny przez człowieka. Agar to natomiast zamiennik żelatyny, przy czym on uważany jest za zdrowszy niż ona. Zyskał miano wegańskiej żelatyny, gdyż tradycyjna żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego. Sporadycznie agar może powodować wzdęcia i delikatnie przeczyszcza. Ewentualnie wywołuje uczulenia u osób podatnych na alergie. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy